De scheren: een zomers vakantieparadijs

Vele Stockholmers vluchten al sinds de 19de eeuw in de scheren. Er is geen Zweed die van juni tot augustus niet op het platteland (pä landet) vertoeft. Na een korte boottocht vanaf de binnenstad of met de bus of de pendeltrein treft de bezoeker hier een naar teer en zeewier geurende idylle van rode houten huizen en te drogen opgehangen visnetten.
Er is geen betere manier om een paar turbulente dagen in Stockholm af te sluiten met nog een kort of lang verblijf op één van de scheren.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Scherentuin bij Stockholm:

 

De scherenkust – een archipel van duizenden eilanden

Stockholm is met zijn bijna 675.000 inwoners de grootste stad van Zweden en ligt aan de scheiding van twee geweldige watersystemen: het Mälarmeer – het op twee na grootste binnenmeer van het land – en de Oostzee. Talloze scheren, die naar gelang van hun grootte ook Ö, Holm of Kobbe kunnen heten, zorgen voor afscheiding van het open water. Tussen Arholma in het noorden van Stockholm tot Landsort in het zuiden telt men ongeveer 24.000 scheren.
De meeste eilanden zijn klein en onbewoond. Vroeger woonde men er nog, maar nu zijn er voornamelijk toeristen, omdat de archipel een zeer populaire vakantiebestemming is, niet in de laatste plaats vanwege zijn natuurlijke schoonheid: ronde stenen eilanden die glinsteren in de zon, in helder blauw water. U kunt hier uitstekend kanoën, zeilen, zwemmen en vissen.

Vervoer op en naar de eilanden

In de scherentuin van Stockholm varen er boten tussen de eilanden.. De meeste eilanden zijn autovrij en alleen toegankelijk voor passagiers te voet of per fiets. De eilanden die wél met de auto te bereiken zijn, zijn via bruggen verbonden met het vasteland. Op de detailpagina’s van de aangeboden vakantiehuizen vindt u vaak meer informatie over het vervoer op het eiland.