Noord-Zweden – vakantie vol avontuur in de pure natuur

De drie gebieden die, behalve Lapland, het noorden van Zweden uitmaken, Dalarna, Härjedalen en Jämtland, hebben één ding gemeen: het pure Zweden, waar natuur en cultuur harmonieus samengaan. In de zomermaanden kunt u wandelen in het zonnige groen van de valleien, in de wintermaanden is er een dikke witte deken te vinden en kunt u tot de maand mei skiën. Geen enkele andere regio in Europa is zo divers als Noord-Zweden en Zweeds Lapland.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Noord-Zweden:

 

 

Grote vrijheid in bossen en bergen

Dalarna is Zweeds bij uitstek. Rondom het 354 km2 grote Siljanmeer, het ‘hart van Zweden’, ligt een aantal van de mooiste vakantieplaatsen van het land. Dalarna heeft in vergelijking met andere streken zijn tradities het beste bewaard, van de bouwstijl en klederdrachten tot het vioolspel.
Härjedalen is ideaal voor een wandelvakantie in de fjälls, waar u ver van de beschaving alle zorgen van u af kunt zetten. De vakantiehuisjes bieden in dit gebeid alle mogelijke comfort.
Hetzelfde geld voor Jämtland, al verder in het noorden van Zweden, met het stedelijke centrum Östersund. Ook hier zijn vooral de bergdorpen in de buurt van de Noorse grens de beste basisplaatsen voor een vakantie in de vrije en bevrijdende natuur.

Het hoge noorden van Zweden – ‘de laatse wildernis van Europa’

De streek ten noorden van de poolcirkel heet Nordkalotte. Het is het land van de middernachtzon, die het hoge noorden van eind mei tot half juli betovert. Lapland is slechts een deel van Noord-Zweden of Norrland, dat verder de districten Västerbotten en Norrbotten langs de kust van de Botnische Golf bevat. Hier liggen de grootste plaatsen Umeå, Skellefteå, Piteå en Luleå. Lapland wordt met recht wel eens de ‘laatste wildernis van Europa’ genoemd. De zich eindeloos uitstrekkende bossen, voor het grootste deel volledig ongerept, maken elk bezoek tot een avontuur. Wandelen op de Kungsleden, het ‘Koningspad’, of in nationaal park Sarek, waar geen paden zijn aangelegd, betekent de natuur beleven op een manier die wel eens tot een verslaving aan Lapland zou kunnen leiden. Hoe veelzijdig en mooi de zuidelijke streken ook zijn – alleen de ontmoeting met Lapland maakt uw beeld van Zweden compleet.