Andalusië - het Spanje van de Spanjaarden

Andalusië is een prachtige bestemming die elk type vakantieganger iets te bieden heeft. Denk aan een lunch met de voeten in het zand, architectuur uit Duizend-en-één-nacht, kleurrijke markten en een mediterrane keuken om van te smullen. Of denk aan de bruisende koninklijke steden Sevilla, Granada en Córdoba, vol geschiedenis, kunst en cultuur. Daarnaast zijn er de brede zandstranden, uitdagende wandelpaden en fotogenieke witte dorpen.
De natuur, vooral in het binnenland, is van overweldigende schoonheid. Met de machtige Sierra Nevada als meest zuidelijke skigebied van Europa en Almeria met zijn woestijn en natuurparken ademt een Noord Afrikaanse sfeer.
Andalusië is de bakermat van flamenco, stierengevechten, zigeunerfeesten, tapascultuur en sherrybodega's. Kortom, alles wat als typisch Spaans wordt beschouwd.

Er is genoeg te zien voor een paar vakanties. Aan comfortabele vakantiehuizen- en appartementen in de natuur of aan de kust is hier geen gebrek.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Andalusië:

 

Ligging Andalusië

Andalusië beslaat het zuidelijke deel van het Spaanse vaste land. Het is een groot gebied, ruim twee keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst het aan de regio’s Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan.

Plaatsbeschrijvingen en bezienswaardigheden

Zonder de grote steden krijgt u maar een beperkt beeld van Andalusië. Verplichte nummers zijn eigenlijk het Moorse Alhambra in Granada en de 10e-eeuwse Mezquita in Córdoba. Deze bouwwerken zijn van een verbluffende schoonheid en sfeer. Het drukke maar gezellige Granada heeft bovendien nog veel meer te bieden. Sevilla is onbetwist de hoofdstad, bruisend, levendig en wervelend. De kathedraal van Sevilla wordt beschouwd als de grootste gotische kerk ter wereld. In het oude centrum is veel te zien, ook Moorse decoratiekunst in het paleiscomplex Real Alcázar.

Havenstad Málaga is vooral een aangename stad om te shoppen en van het stadsleven te genieten. Het zal u niet ontgaan dat dit de stad van Pablo Picasso is; in 2003 is een prachtig museum geopend met de werken die hij zijn vrouw en dochter had nagelaten.
Middelgrote steden als het oude Cádiz, het merkwaardige Jerez, beroemd om zijn sherrycultuur en het Arabische Almeria zijn minder toeristisch.
Van de kleinere steden zijn Ronda ( een klein uur rijden vanaf de Costa del Sol) de moeite waard vanwege de brug over de kloof en Baeza en Úbeda vanwege de Andalusische renaissance-architectuur.

Dwars door Andalusië loopt de fraaie befaamde witte-dorpen route. Liefhebbers van deze idyllische witte dorpjes zouden Arcos, Vejer, Frigiliana en Compéta niet mogen missen.

De kust van Andalusië

De lange kust van Andalusië toont verschillende gezichten. Van de Portugese grens tot voorbij Cádiz is het land vrij vlak en zijn de stranden breed. Het zuidelijkste deel van deze Costa de la Luz is het mooist met Barbate, Los Caños de Meca en het heerlijke stadje Tarifa. Voorbij Gibraltar begint de roemruchte Costa del Sol met jetsetdorp Marbella. Het oostelijke deel met Nerja is rustiger. Daarna begint de Costa Tropical die bijna onmerkbaar overgaat in de Costa de Almeria. Hier liggen minder druk bezochte, soms wel authentieke plaatsen met een achterland van kale bergen en woestijnachtige vlakten. Natuurpark Cabo de Gata grenst aan prachtige baaitjes en laten het hart van de enthousiaste wandelaar sneller kloppen.

Meer natuurparken In Andalusië

In het bergachtige landschap, bij Córdoba en Jaén begroeid met miljoenen olijfboompjes, is een aantal mooie gebieden tot natuurpark verklaard. De Sierra de Cazorla is daarvan een van de verrassendste. Vogelliefhebbers kunnen niet om het uitgestrekte Nationaal Park Doñana heen, de moerasdelta van de Guadalquivir. 

Andere goede wandelgebieden zijn: Serrania de Ronda, de Sierra Grazalema, de Sierra Aracena en de Sierra Nevada met aan de zuidkant de uitlopers Las Alpujarras.

 

 

 

 

 

 

Skyscanner NL