Costa Verde Portugal - weg van het massatoerisme

De vakantie met de perfecte combinatie van natuur & cultuur, strand & actief

Costa Verde of ‘groene kust’ heet de streek in Noord-Portugal die de stad Porto en de historische provincies Douro Litoral en Minho omvat. Bijna alles is hier groen: de kust, de bergen, de valleien en zelfs de wijn, want God was vrijgevig toen Hij dit landschap schiep. Hij gaf het niet alleen een voortreffelijk klimaat, maar ook een vruchtbare bodem. Groenten, fruit en wijnranken, alles lijkt hier vanzelf te groeien en juist die wijnranken brengen de wereldberoemd portwijn voort. 

Wilt u ook naar het mooie noorden van Portugal, huur dan een huurauto en ontdek nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden. De verscheidenheid aan landschappen, de combinatie van zee en groen, de mogelijkheid om de genoegens van de stad en de kust af te wisselen, maken van uw verblijf aan de Costa Verde een vakantie naar uw wensen.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen aan de Costa Verde:Wat is er te doen en te zien in Costa Verde?

Stranden aan de Costa Verde

De lange kust met de nog niet door het massatoerisme ontdekte oneindige lange zandstranden is ook een waar surfparadijs. Hier vindt u nog altijd de echte Portugese kleine pittoreske vissersdorpjes.
Alhoewel het toerisme ook hier gestaag groeit, zijn de meer authentieke kustplaatsen met weinig toerisme onder andere de Caminha, Esposende, Viana do Castelo, Vila do Conde.

De haan van Barcelos

Het stadje Barcelos kreeg bekendheid door het kraaien van een gebraden haan, een legende die in het volksgeloof erg levendig wordt gehouden. Het is het wonderbaarlijke verhaal van de gebraden haan die opstond van de tafel van een rechter om de onschuld te kraaien van een pelgrim die ten onrechte tot de galg was veroordeeld. De pelgrim, die zo verstandig was geweest te verkondigen: “ik zal hangen als die haan niet kraait“, kreeg gratie. Tegenwoordig is het haantje, kleurig beschilderd en geglazuurd, de mascotte van heel Portugal geworden. De beeldjes uit aardewerk kunt u hier in alle soorten en maten krijgen op de gigantische boerenmarkt, die iedere donderdag wordt gehouden.

Wandelen in de Costa Verde

U kunt de mooiste wandelingen maken verder landinwaarts waar heuvels en wijngaarden elkaar afwisselen en waar verschillende grote rivieren: Rio Cavado, Rio Lima en Rio Minho het land doorkruisen. De laatst genoemde rivier vormt ook de grens met Spanje in het noorden. De beste tijd om te wandelen is van april tot augustus. Dan is het meestal droog en is het wandelen het aangenaamst.
Tegen de grens met Trás-os-Montes, in het hart van de provincie Minho, ligt de Serra da Cabreira: ‘de bergen van de geitenhoedster’. Het hoogste punt van deze berg is 1262 meter. Het is een wonderschoon natuurgebied met watervallen, kloven en indrukwekkende vergezichten. Hier vinden zeldzaam geworden dieren, zoals wolven, steenarenden en wilden paarden nog een toevluchtsoord.
U kunt ook vakantiewoningen huren in Peneda-Gerês, het oudste nationale park in het uiterste noorden van Portugal. De wandelaar wordt hier onthaald op een erg divers landschap: grote bossen, heidevelden met prachtige bloemen, bergmeren, rivieren en doorgroefde bergketens. Ook dit park is een thuisbasis voor een aantal wilde dieren, waaronder reeën, wilde zwijnen en katten, roofvogels, vossen én de Iberische wolf.

Porto - een beroemde trekpleister

Porto laat zich graag de ‘hoofdstad van het noorden’ noemen. Vanwege de vele barokke kerken wordt Porto ook wel eens ‘barokstad’ genoemd. Alle belangrijke barokke bouwwerken van de stad zijn van de hand van Nicollò Nasoni, een architect van Italiaanse afkomst. Geniet in deze welvarende stad van de musea, winkels, nauwe straatjes, stegen, trappen en pleintjes met talrijke kleine cafés waar u de beste portwijn kan proeven.