Goudgele stranden aan de Costa de Prata

De Atlantische Oceaan blinkt zilverblauw onder de stralende zon. Daaraan heeft de 200 km lange westkust - tussen de Costa Verde in het noorden en Lissabon in het zuiden – haar naam ‘zilverkust’ of Costa de Prata te danken. De afwisselende kust met grote en kleine baaien en brede eindeloze stranden met goudgeel fijn zand, is de reden waarom de vroegere vissersdorpjes aanzienlijke toeristische centra werden. Of u nu houdt van zwemmen, surfen, duiken of zeilen, levendige stranden of liever een verlaten baai, aan de Costa de Prata in Portugal vindt u dit allemaal.
Golfliefhebbers kunnen hier ook genieten van de prachtige golfbanen, vaak met uitzicht op de Atlantische Oceaan.
Echter, als u de kust verlaat komt u in uitgestrekte graanvelden, wijnbergen, bossen van olijf – en pijnbomen, langs windmolens bespannen met zeildoek, die deze streek weer wat Don Quichot-melancholie verlenen en zo komt u in bergdorpjes terecht, waar u zich op een andere planeet waant.

Uw vakantiewoning aan de Costa de Prata

Veel mensen vinden de Costa de Prata, het mooiste deel van Portugal. Wilt u dat ook ervaren? Boek dan een van de populairste vakantiehuizen met uitzicht op zee, waar u vanaf uw terras kunt genieten van de zonnestralen die als zilver over het water van de Atlantische Oceaan lijken te stromen. Of, als u meer op uw rust gesteld bent, vindt u een beetje uit de kust, tussen olijfbomen en knoestige kurkeiken, ook een groot aantal vakantieappartementen aan de Costa de Prata, ver van de drukte van de stranden. De Costa de Prata heeft een ruime keuze aan vakantiewoningen en biedt alles van kleine, eenvoudige en rustieke huizen tot villa’s aan het strand met privé zwembad.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen aan de Costa de Prata:Enkele suggesties om Costa de Prata te ontdekken:

Aveiro

De stad Aveiro is gelegen aan de zuidelijk rand van een idyllische merenlandschap, de Ria de Aveiro en werd vooral beroemd door de originele zeilbootjes van de algenvissers, de moliceiros ( zie afbeelding hierboven) De boten met hun mooi beschilderde kiel glijden door de lagune. De vissers werpen hun haken uit en trekken met een krachtige ruk de algen naar boven. Deze worden gebruikt voor bemesting en cosmetische industrie.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Aveiro hebt u gezien met een bezoek aan de kathedraal, het Dominicaans nonnenklooster Convento de Jesús en het het station, met zijn buitengewoon mooie azulejos. Als u van porselein houdt, ligt de ( ooit koninklijke) porseleinfabriek Vista Alegre uit 1824 op 6 km ten zuiden van Aveiro. Hier wordt nog steeds hoogwaardig en peperduur porselein met klassieke motieven gemaakt.

Nazaré

Nazaré ligt aan een uitgestrekte baai die aan de noordkant wordt beschermd door een ver in de Atlantische Oceaan uitstekende rotskust. Nazaré is bekend om zijn mooie zandstranden en heeft de grootste vissershaven van het land. Onder de Portugezen is dit strand ook erg geliefd en in het hoogseizoen kan het er erg druk worden.
De oude kern en centrum van Nazaré, Sitio, waar u kan genieten van een panoramische uitzicht, ligt op een 120 m hoge rotspunt, een hoogte die bereikt kan worden door middel vaan een lift, een trap of gewoon door een weg te nemen. Op het grote plein te midden van een wirwar aan straatjes en steegjes, staat de bedevaartkerk Nossa Senhora da Nazaré. Deze werd gebouwd ter herdenking van de miraculeuze redding van een edelman, wiens paard, dat in de mist de weg kwijtgeraakt was, door tussenkomst van Maria nog net stilhield boven de afgrond. Op 15 augustus en in de tweede week van september worden hier bedevaarten gehouden.

San Martinho Do Porto

Een strandplaatsje dat ligt aan een schelpvormige baai met veel vissersbootjes. Het zand loopt geleidelijk het ondiepe water in en is daardoor erg kindvriendelijk. Er zijn goede (vis)restaurants op het strand en in het centrum. Elke dag is er een overdekte markt. Aan de zuidkant van de baai ligt het pittoreske dorpje Salir do Porto, waar het ook goed toeven is.

Óbidos

Voor velen is het schitterende bergdorpje Óbidos met haar indrukwekkende vestingen uit de 15e eeuw de mooiste en intact gebleven middeleeuwse stad van Portugal en zou zeker op uw programma moeten staan. De nog bewaard gebleven 15 meter hoge stadsmuur en de witgekalkte en blauw omrande met bloemen versierde huizen zorgen voor een hemelse sfeer.

Peniche

Dit vissersstadje ligt op een kleine, rotsachtige landtong. Vanwege zijn open ligging viel het vroeger vaak ten prooi aan plunderende piraten. De bezoekers van tegenwoordig worden meer aangetrokken door de badstranden in het noorden en het zuiden van het schiereiland en door de veerhaven, van waaruit u in bijna 30 minuten het prachtige natuurreservaat de Ilhas de Berlenga kunt bereiken. Eilanden, riffen en klippen vormen een bijna onbegroeide, roodachtige archipel, die volledig onder de hoede van natuurbescherming valt en alleen in de zomer door een paar vissers bewoond wordt. U kunt hier zeldzame vogels bewonderen en soms ook dolfijnen zien. De bonte onderwaterwereld is een paradijs voor duikers.