Een vakantie die in veel opzichten onvergetelijk is

Boven de poolcirkel in het noorden van Noorwegen liggen de indrukwekkende archipels Lofoten en Vesterålen. Deze prachtige eilandengroepen zijn zeer geliefd dankzij de adembenemende natuur met ruige bergen en pittoreske vissersdorpjes. In de zomer zorgt het licht van de middernachtzon voor een magisch landschap en in de wintermaanden kunt u het betoverend mooie natuurfenomeen nooderlicht bewonderen.

Of u nu de eilanden te voet ontdekt, met een walvisexcursie meegaat of met een zeekayak tussen de otters en zeehonden peddelt, een bezoek aan Noord-Noorwegen wordt een vakantie die u niet meer zult vergeten.

Bekijk snel het overzicht van vakantiehuizen en appartementen in Lofoten en Vesterålen. Veel vakantiehuizen zijn gevestigd tussen de zogenaamde Rorbuer ( zie foto), houten huisjes aan de waterkant waarin vroeger de vissers overnachten.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Lofoten en Vesteralen:

 

Zon, licht & duister 

Met zijn noordelijk ligging, tot ver boven de poolcirkel, is Noorwegen voor toeristen een zomerse bestemming. Met lange dagen, veel licht en een gulle zon genieten ook de Noren uitbundig van hun korte zomer. Vanaf die poolcirkel gaat de zon tussen mei en juli niet onder. Het blijft 24 uur per dag licht. Dit verschijnsel heet middernachtzon. Hoe noordelijker u reist hoe meer dagen u van de niet-ondergaande zon kunt genieten. Zo verdwijnt op de Noordkaap de zon niet onder de horizon van 11 mei tot 31 juli. Omgekeerd zijn de winterse poolnachten lang en komt de zon – weerom: hoe noordelijker hoe meer dagen – niet boven de horizon kijken. De Noren spreken het tegen dat de wintertijd Noorwegen tot een saaie bestemming maakt. Zij menen juist dat enkele uren licht per dag wonderlijk zijn (zo zijn de Lofoten op zonnige februari dagen adembenemend mooi). Er is ook gelegenheid om te wintersporten. Bovendien geven sneeuw en maan vaak een betoverend licht waardoor het nooit helemaal donker is.

Boeiender dan de duisternis is het bijzondere dansende noorderlicht fenomeen dat in rode, groene of blauwe gordijnen, golven en slierten boven het besneeuwde landschap waaiert. Deze aurora borealis wordt veroorzaakt doordat elektrisch geladen zonnedeeltjes de atmosfeer bombarderen en kleurrijke golvingen aan de hemel veroorzaken. De beste plaats om dit verschijnsel waar te nemen is noordelijk van de poolcirkel ( hoewel ten zuiden ook kan). Het noorderlicht is niet voorspelbaar, maar hoe helderder de hemel hoe groter de kans op een waarneming ( tussen november en februari) en misschien wel vanuit u vakantiehuisje in Noorwegen.

Vakantie in Lofoten

De Lofoten zijn een populaire vakantiebestemming voor veel mensen die naar Noorwegen op reis gaan. Het grandioze samenspel van hooggebergte en zee, de verspreid gelegen kleurrijke dorpjes en het milde klimaat maken de eilandengroep uniek. Als een wild gekartelde rotswand - met bergpieken die met sneeuw bespikkeld zijn en diepgroene dalen – steekt de eilandengroep ongeveer 250 km ver de Noordelijke IJszee in. Vanwege de veelal steile hellingen zijn de Lofoten op veel plaatsen alleen langs de smalle kuststrook bewoond. Typisch zijn de kleurrijke houten huizen, die gebouwd zijn op ‘stelten’ die uit het water opzijzen en ‘rorbuer’ worden genoemd. In de baaien en fjorden bevinden zich hier en daar prachtige witte zandstranden, bijvoorbeeld aan de kust van Austvågøy.

Vakantie in Vesterålen

De eilandengroep van de Vesterålen voor de kust van de provincie Troms strekt zich uit over een lengte van 150 km en gaat in het zuiden bijna naadloos over in de Lofotenarchipel. 

Qua landschap lijken de Vesterålen op de Lofoten: fjorden, zeestraten en baaien, scheren, rivieren en meren, venen, dalen en hoogvlaktes, bergtoppen als in de Alpen en zandstranden als in Zuid-Europa.

Walvissen spotten

Een van de - letterlijk - grootste attracties van de eilandgroepen is de walvis. Op geen enkele andere plek bent u er zo dichtbij als hier. De voedselrijke omgeving garandeert 95% zekerheid dat u ze hier kunt vinden. Vaak hoeft u er niet eens lang op te wachten! Bovendien laten de walvissen zich het hele jaar door van hun beste kant zien. Ga op zomersafari naar de machtige potvis of geniet in de winter van de orka's en bultrugwalvissen.