De fjordenpracht van Noorwegen

Noorwegen is een land van fjorden, eerst nog lieflijk rond de hoofdstad Oslo, maar langs de westkust, die eindeloos naar het hoge noorden loopt, zijn ze dramatisch, indrukwekkend en telkens verassend anders. Deze grote en ronduit adembenemende inhammen in het land, met enorm diep water en steil oplopende rotsen, zijn zeker een vakantie waard. De fjorden zijn behalve een prachtig gebied om te wandelen, te varen, of gewoon te bewonderen, ook een verzamelpunt van mooie bezienswaardigheden om te bezoeken. En, midden in deze prachtige natuur met meer dan 44 nationale parken, liggen hier en daar interessante steden verscholen, zoals Bergen, Trondheim en Alesund.

Ons advies: De Hurtigruten, de postboot langs de unieke Noorse flordenkust, is een geliefde manier voor reizigers om de fjordenkust van het land te ontdekken. Reis met de Hurtigruten - de auto kan mee - naar uw vakantiehuis in Noorwegen! U vermijdt niet alleen de vaak lange en moeilijke routes door de meest afgelegen gebieden in Noorwegen, maar u maakt van uw reis naar uw vakantiehuis ook een cruise, wat een prachtige eerste vakantiebelevenis zal zijn.

 

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Fjord-Noorwegen:


Vele vakantiehuizen aan de mooiste fjorden van Noorwegen

Fjorden vinden we overal langs de meer dan 2000 km lange kustlijn van Noorwegen, maar als we denken aan hèt fjordengebied, dan denken we aan het Vestland, de streek tussen Stavanger en Kristiansund. Dit gebied, dat de provincies Rogaland, Hordaland en Sogn og Fjordane omvat, is met zijn ongeëvenaarde natuurschoon het toeristische visitekaartje van Noorwegen geworden.
De meeste fjorden zijn smal en omgeven door hoge vaak bijna loodrechte bergwanden, wat wel bewijst hoe enorm de erosiewerking van de gletsjertongen moet zijn geweest ( in dit opzicht onderscheiden deze fjorden zich dus van de bredere en tussen lagere bergen gelegen fjorden in de overige delen van het land). Dit adembenemende effect is de grote aantrekkingskracht, of u nu van het dek van een cruise- of veerboot naar boven kijkt of vanaf de bergwand neerziet op het in zonlicht glinsterende water.

De Hardangerfjord

De meer dan 150 km lang Hardangerfjord is de koning van de fjorden. U zult versteld staan van de spectaculaire panorama’s van deze fjord. Wijdvertakt in zijfjorden strekt hij zich uit vanaf de eilandenwereld in het zuidwesten tot aan de voet van de Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Noord-Europa, die is uitgeroepen tot nationaal park.

De Sognefjord

Deze Sognefjord is met zijn 204 km de langste fjord van Europa en met 1308 m ook de diepste ter wereld. De op een bepaalde plek slechts 250 m brede zijarm Nærøyfjord in Aurland is een geliefde bestemming voor internationale cruiseschepen. Tijdens de zomer bevaren ook de schepen van Hurtigruten de diep in het berglandschap ingesneden natuurlijke waterwegen. De Nærøyfjord wordt geflankeerd door rotswanden die een hoogte bereiken van 1800 m. 

De Geirangerfjord

De Geirangerfjord is een van de mooiste landschappen op aarde. Het gaat om de binnenste vertakking van de ongeveer 120 km lange Storfjord, waardoor jaarlijks meer dan 150 cruiseschepen varen. Vanaf het water zijn onder meer de drie beroemde watervallen, de ‘Zeven Zusters’, de ‘Vrijer’ en de ‘Bruidssluier’ te zien. Ook de schepen van de Hurtigruten leggen in de zomer in Geiranger aan, een dorpje van amper 250 inwoners aan het einde van de fjord. 
Via een 5 km lange tolweg bereikt u de 1476 m hoge Dalsnibba. Deze panoramaberg biedt een mooi uitzicht op het berglandschap van Sunnmøre, dat door de Geirangerfjord meer dan 1000 m diep wordt uitgesneden. De spectaculairste uitkijkplaats, de Flydalshornet op een hoogte van 1112 m boven de fjord, is alleen te voet bereikbaar.