Vakantie in Noord- en Zuid-Holland - land van water en dijken

Holland is een streek in het westen van Nederland, die tegenwoordig opgedeeld is in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland.
De mooiste tijd om naar de provincies Noord- en Zuid-Holland te gaan, is in het voorjaar en in de zomer. Of u nu wil relaxen aan het strand of fietsend in het polderlandschap sportief bezig wil zijn, de grote stad op wil zoeken of juist de authentieke kleine dorpjes, voor elk type vakantieganger is hier genoeg te doen en te zien!

Vanaf uw vakantiehuis of appartement reist u snel en makkelijk naar alle leuke plekken die Noord- en Zuid-Holland te bieden heeft. Een minivakantie of een langer verblijf, het is allemaal mogelijk!

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Noord- en Zuid-Holland:Vakantie in Noord-Holland - een veelzijdige provincie

Aan drie kanten wordt de provincie door water omringd: de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee). Kenmerkend voor het landschap van Noord-Holland zijn de vlakke, groene polders, doorsneden door talloze slootjes en omringd door dijken, met grazende koeien en in de verte een kerktoren.
Toeristisch valt er in Noord-Holland veel te genieten: wandelen in de duinen, zonnebaden op de lange zandstranden aan de kust van Noord-Holland met zijn mooie strandtenten, waar u gezellig een drankje kunt drinken. De kleine Noord-Hollandse dorpen, waaronder de traditionele vissersplaatjes rond het IJsselmeer zoals: Volendam, Marken, Monnickendam en de kaasstad Edam, zijn ook zeker een bezoek waard. Verder is een must natuurlijk, een uitstapje naar de hoofdstad Amsterdam met zijn mooie grachtenhuizen en bruggen. In de omgeving van Amsterdam, zijn er ook vele genoeglijke uren door te brengen in de Halfweg of Haarlem. In de provinciehoofstad Haarlem, die op een steenworp afstand ligt van de populaire badplaats Zandvoort met zijn prachtige duinen en stranden, vindt u indrukwekkende gebouwen, kerken, hofjes en musea die rond de Grote Markt liggen, één van de bekendste pleinen van Nederland.

Een of meer dagen naar het eiland Texel is absoluut een aanrader. Texel, behorend tot de provincie Noord-Holland, is het grootste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Feitelijk is Texel één groot natuurgebied dat op 170 km2 alle landschappen van Noord-Holland heeft verzameld. Voor strandliefhebbers en rustzoekers is het er heerlijk om te wandelen en eens lekker uit te waaien. Dit kan overigens ook in andere badplaatsen langs de Nederlandse kust.

Vakantie in Zuid-Holland – het hart van Nederland

De provincie Zuid-Holland behoort tot de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland.
In de kop van de provincie liggen de kleurrijke bollenvelden en de Keukenhof, daaronder in een halve ring langs de kust en de grote rivieren de oude universiteitsstad Leiden, het deftige Den Haag, het intieme Delft en de moderne havenstad Rotterdam.

Bezienswaardigheden in het kort

De stad Rotterdam met de grootste zeehaven van Europa waar u een rondvaart langs de Euromast kan maken.
Den Haag, de provinciehoofdstad en regeringsstad waar u een bezoek zou kunnen brengen aan het wereldberoemde Mauritshuis met een schitterende collectie van de 17e -eeuwse Nederlandse Schilderkunst. In dit museum is o.a. Vermeers ‘Gezicht op Delft’ te bewonderen. Na uw verblijf in de stad kunt u ontspannen aan de Zuid-Hollandse kust op de stranden van de bekende badplaatsen Scheveningen en Kijkduin die bij Den Haag horen.
Ook de moeite waard is de historische oude stad Delft, één van de weinige Hollandse steden waar zeer veel van de oudhollandse sfeer bewaard is gebleven. Het leven in de stad concentreert zich op de Markt, met aan de ene kant het stadhuis en aan de andere kant de Nieuwe Kerk met het graf van Willem van oranje, de 'Vader des Vaderlands’ 1533-1584.
Of maak een stadswandeling in Leiden, een van Nederlands oudste universiteitssteden, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. U ziet veel historische stedelijke schoonheid in een aantal bijzondere mooie hofjes.
Gouda is - hoe gek het ook klinkt - de stad van het Delfts Blauw. Tachtig procent van het Delfts Blauw wordt hier in de fabrieken gemaakt. Een van de bekendste is de ‘De Drietand’ een bedrijf dat u graag laat zien hoe borden en vazen worden gevormd en gebakken, en vooral hoe ze met de hand worden beschilderd.

Molens en bloemen 

Zuid-Holland is ook een watergebied en heeft er zelfs tegen gevochten, zoals de 19 molens bij de Kinderdijk bewijzen. Het molenavontuur in Kinderdijk is een leuk uitstapje voor het hele gezin

De Bollenstreek, een 30 km lange strook tussen Haarlem en Leiden, is een van de meest populaire en unieke bezienswaardigheden van Nederland. Zover het oog reikt, ziet u hier de kleurige velden met vele soorten bloemen. De beste periode om de Bollenstreek te bezoeken is vanaf half maart tot half mei. Dit is het belangrijkste bloeiseizoen. Voor de liefhebbers van tulpen is half april het beste moment.
De Keukenhof, gelegen in een 28 hectare groot bosrijk park bij Lisse, is een van de opzienbarendste bloementuinen ter wereld. Bezoekers worden begroet door de bedwelmende geuren en felle kleuren van miljoenen bloeiende bollen. Van eind maart tot eind mei staan hier velden vol oogverblindende narcissen, hyacinten en tulpen in bloei. Zelfs bij slecht weer is het mooi in de Keukenhof als in de kassen en overdekte tuinen de vele bijzondere bolgewassen bloeien.