Op vakantie naar Limburg - daar waar het leven goed is

Limburg, ‘de andere wereld’ beneden de grote rivieren, is een mooie en Bourgondische provincie die zeker het bezoeken waard is.

Noord-Limburg is het land van Peel en Maas. Tussen de Maas en de Duitse grens liggen natuurgebieden met bos, heide, vennen en rivierduinen. Midden-Limburg is de streek van de Maasplassen en is een van de belangrijkste watersportgebieden van Nederland.
Zuid-Limburg, waar Limburg op zijn mooist is, betekent Maastricht, Valkenburg, het Drielandenpunt in Vaals, de Mijnstreek en het Mergellandschap. Het uiterste zuiden is een zeer populair vakantiegebied dat wordt gekenmerkt door: idyllische heuvelflanken, kastelen, wijngaarden, verstilde dorpen met vakwerkhuizen, gelegen tussen hoogstamboomgaarden en meanderende kristalheldere beekjes, cultuurhistorische sporen, mergelgroeven en een tastbaar mijnbouw verleden.

Wilt u Limburg ontdekken en op vakantie de dag met een frisse duik beginnen? Boek dan een vakantie in Limburg met een zwembad. Daarnaast zou u ook heerlijk kunnen ontspannen in de vakantiewoningen die zijn voorzien van wellness faciliteiteiten.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartmenten in Limburg:Wat te doen tijdens uw vakantie in Zuid-Limburg?

Een bezoek aan de grotten

Vergeleken met de rest van Nederland is Limburg geologisch gezien zeer oud! De steenkool die hier onder de grond zit, is circa 270 miljoen jaar geleden afgezet. In het Mijnmuseum te Kerkrade is te zien hoe de kolen hier vroeger werden gedolven. De grotten die op veel plaatsen in Zuid-Limburg voorkomen zijn ook mijnen, maar dan van mergel, dat 60-70 miljoen jaar oud is. De bekendste grottenstelsels zijn die van Valkenburg, gelegen in het schitterende Mergelland ( ook wel Krijtland genoemd) en die in de St. Pietersberg bij Maastricht.

Bezoek Maastricht, een stad om nooit meer te vergeten

Voor wie op zoek is naar een sfeervol en gezellig weekendje weg is deze stad echt een aanrader. De Limburgse hoofdstad Maastricht is met zijn ruim 1500 monumenten niet alleen een van de meest bezienswaardige, maar ook de oudste stad van Nederland. Maastricht heeft het allemaal: monumentale stadswallen, poorten, torens, kerken, kloosters en barokpanden. Het is een levendige stad met een prachtig winkelaanbod, vele bijzondere restaurants, gezellige terrasjes en meer dan 200 cafés. Zeker niet ongezien mogen blijven de historische O.L.-Vrouwebasiliek, de 6de -eeuwse Sint-Servaasbasiliek en het imposante Stadhuis op de Markt.
Een opvallend modern gebouw in de stad is het Bonnefantenmuseum ondergebracht in een spectaculair gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi. Het is een museum voor oude en hedendaagse beeldende kunst. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks steeds wisselende exposities.

Valkenburg, een wereld van vertier

Geen bruisender stadje dan Valkenburg, het historische hart van een verstild natuurgebied met dromerige dorpjes en vele kastelen. Valkenburg zelf is allesbehalve stil; het heeft de meeste attracties van Limburg en er is het hele jaar door van alles te doen, veel terrassen zijn dan ook verwarmd. Een bezoek aan de kasteelruïne mag u niet overslaan, het is de enige hoogteburcht in Nederland. Vanaf het kasteelterras geniet u van een schitterend uitzicht over het Geuldal. Zoals eerder vermeld, bevindt u zich in het Mergelland en kunt u hier een rondleiding krijgen in de Fluwelengrot. Verder zijn er nog tal van andere mogelijkheden, zoals: een rondleiding door een steenkolenmijn, met de kabelbaan genieten van het uitzicht, met hoge snelheid van de rodelbanen suizen, met de kinderen naar Nederlands familie pretpark ‘De Valkenier’ of u verwent uzelf een dag in de thermale baden van het kuurpark Thermae 2000. U hebt het voor het kiezen.

Ontdek het Heuvelland op zijn mooist

Het Mergelland valt min of meer samen met het Zuid-Limburgse Heuvelland, hoewel de laatste benaming meestal voor een ruimer gebied wordt gebruikt.
Onder Valkenburg liggen de dorpjes Gulpen, een van de oudste plaatsjes in Zuid-Limburg, en Mechelen. In de omgeving van Mechelen (richting Epen en Slenaken) is het Heuvelland op z’n mooist. Kenmerkend voor Mechelen zijn markante gebouwen, zoals een flinke kerk, een monumentale hoeve en een paar watermolens. De schitterende vakwerkhuizen aan de Hoofdstraat springen het meest in het oog. U kunt in deze omgeving nauwelijks een paar kilometer rijden of fietsen zonder een landsgrens over te gaan. Het is dan ook logisch dat u hier vlakbij het beroemde Drielandenpunt bent. Het bevindt zich op zich op de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland en wordt jaarlijks door vele mensen bezocht. Vanuit de twee uitzichttorens, heeft u een magnifiek uitzicht over de Duitse Eifel, de Belgische Ardennen en het mooie Heuvelland.

Wandelen en fietsen tijdens uw ontdekkingstocht door Limburg

U kunt Limburg natuurlijk op alle mogelijk manieren verkennen, met de auto, het openbaar vervoer, maar veel beter nog via de schitterende wandel- en fietsroutes. Vele fietsliefhebbers komen dan ook naar Limburg om het ‘Limburgs Fietsparadijs’ te ontdekken. Op sommige plaatsen is de stilte zo overweldigend, dat u zich alleen op de wereld waant.

Wildwatervaren voor avonturiers

Van mei tot en met september is het voor jong en oud mogelijk om door de ongerepte Limburgse natuur te varen, per kajak of kano over de rustige rivier de Maas, die hier en daar echter wel een paar kleine stroomversnellingen laat zien. Meer informatie vindt u op: https://kajaktourlimburg.nl/