Veluwe – een vakantie met natuur, kunst én waterplezier

De uitgestrekte bossen en heidevelden van de Veluwe lokken elk jaar veel toeristen, fietsers en wandelaars. De Veluwe is samen met het Nationaal Park De Hoge Veluwe en de Koninklijke Houtvesterijen het grootste natuurgebied van Nederland. Hoewel Gelderland natuurlijk veel meer landschappelijk schoon biedt, neemt de Veluwe vanwege de uitgestrektheid van het gebied een vooraanstaande plaats in.

Wilt u dit weergaloos mooi stukje Nederland ontdekken en een weekend of midweek er even tussen uit? Zoek en boek dan nu een vakantiehuis van uw keuze. De vakantiehuizen bieden alle comfort en op mooie warme dagen kunt u samen met uw gezin, tijdens een barbecue in de tuin of op het terras, nog heerlijk nagenieten van uw vakantiedag in de natuur.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen op de Veluwe:Steden en dorpen in de Veluwe

De Veluwe was – en is nog – een dunbevolkt gebied. Grote steden aan de rand zijn Apeldoorn en Arnhem. Bekende dorpen in het noorden zijn onder meer Elspeet, Epe, Ermelo, Nunspeet, Putten, Vaassen en Vierhouten. Meer naar het zuiden: Beekbergen, Dieren, Ede, Eerbeek, Hoenderloo en Rheden. In de westelijke Gelderse Vallei zijn Barneveld en Nijkerk grotere plaatsen. Langs het Veluwemeer ten slotte zijn Harderwijk en het bijzondere, nog door wallen omgeven Hanzestadje Elburg, bezienswaardige plaatsen.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Ooit was het gebied in bezit van het echtpaar Kröller-Müller, maar in 1935 werd het De Hoge Veluwe Nationaal Park. Samen met het door Berlage ontworpen Jachtslot Sint-Hubertus, het Kröller-Müller Museum met het beeldenpark en het Rietveldpaviljoen. Het park is tegen betaling toegankelijk en er is een busdienst naar en in het park. Ook kunt u het park verkennen op de gratis te gebruiken witte fietsen. Er zijn twee restaurants en een bezoekerscentrum waar u op een maquette de bezienswaardigheden en de 16 gemarkeerde routes in het park kunt zien. Indien u een natuurwandeling wilt onder begeleiding van een gids, dan is dat mogelijk. Een rondleiding door het Jachthuis Sint-Hubertus is ook zeer de moeite waard.
Het 5500 ha park bestaat voornamelijk uit bossen, heidevelden, stuifzanden, weiden en vennen met een zeer gevarieerde fauna. Grofwild zoals reeën, edelherten, wilde zwijnen en moeflons, naast tientallen soorten broedvogels en roofdieren, zoals das, vos, bunzing of boommarter. Vandaar dat er ook verschillende wildobservatieplaatsen zijn ingericht. Vanuit het bezoekerscentrum De Aanschouw kunt u ’s werelds eerste ondergrondse museum Museonder bezoeken, dat de geheimen van het leven onder de grond onthult.
Bij alle natuur is ook de cultuur volop vertegenwoordigd. In het Kröller-Müller Museum hangt een wereldberoemde Van Gogh-collectie en er zijn wisselende tentoonstellingen met moderne kunst. Het Beeldenbos en de Beeldentuin mag u zeker niet overslaan: hier staan verrassende kunstwerken, al dan niet verstopt in het bos. Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft drie ingangen: Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

Paleis het Loo

Ten noorden van Apeldoorn ligt het paleis Het Loo, dat in opdracht van de stadhouder-koning Willem III in 1685 gebouwd werd op een groot stuk land, dicht bij de jachtvelden te Hoog-Soeren. Generaties lang werd het huis daarna door de Oranjes, de leden van de koninklijke familie, gebruikt als zomerverblijf. Door zijn pracht en praal is het wel het ‘Versailles van de Nederlanden’ genoemd. Het paleis is nu open als museum en geeft een indruk van de woonstijl van de Oranjes. In het stallencomplex staan rijtuigen, koetsen, sleden en oude auto’s opgesteld. In de paleistuinen - die in 1980 in de oorspronkelijke stijl zijn gerestaureerd - kunt u heerlijk wandelen.

De stranden aan het Veluwemeer – waterplezier voor iedereen

Het Veluwemeer is een van de vier Veluwerandmeren die zijn ontstaan na de inpoldering van het IJsselmeer. Er zijn verschillende recreatiestranden. Ga bijvoorbeeld eens kijken in het recreatiepark ‘Veluwestrand’ te Harderwijk dat aan het ongevaarlijke water van het Wolderwijd ligt. U kunt hier vele uren zon- en surfplezier doorbrengen aan een breed, wit strand. De gering diepte van het water in dit randmeer en de vele leuke kinderattracties zorgen ervoor dat het Veluwestrand ’s zomers ideaal is voor ouders met jonge kinderen. De sfeer is vergelijkbaar met die op een zandstrand aan zee.
Het Dolfinarium grenst aan het Veluwestrand, maar heeft een eigen ingang. In dit unieke zeedierenpark van Harderwijk zijn naast de dolfijnen ook zeeleeuwen, zeehonden en walrussen in het water te bewonderen. Of combineer een dagje Veluwemeer met het attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen op ongeveer 17 km afstand van Harderwijk

Kanoën op de Veluwe

Kanovaren, een sportieve, avontuurlijke ontspanning voor jong en oud. Gezond bezig zijn al peddelend genieten van flora en fauna, varend door het met riet begroeide en alleen voor kano’s toegankelijke Apeldoorns kanaal ( met 35 bochten) van Hattem via Hoorn naar Oene bij Epe. Hattem is trouwens een uniek plaatsje en beslist de moeite waard om wat nader te verkennen. Na de instructie, kan de 16 km lange kanotocht in uw eigen tempo beginnen. Ervaring is niet nodig. Meer info: https://www.vadesto.nl/arrangementen-in-hattem/kanotocht-hattem-heerde-epe/

Een wandeling door Arnhem

Als u na al dat natuurschoon toch weer de behoefte krijgt aan wat meer reuring om u heen, dan is een wandeling door Arnhem een aanrader.
Arnhem, de hoofdstad van Gelderland, is in heel de wereld bekend om ‘De slag om Arnhem’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de oorlogshandelingen in september 1944 is in Arnhem veel van historische waarde verloren gegaan, maar na de oorlog op voortvarende wijze gerestaureerd. Een van de gerestaureerde monumenten is de Eusebiuskerk uit 1560, die tijdens de oorlog bijna geheel werd verwoest. De toren is nu hoger dan ooit (93 m) en voorzien van een glazen lift die de bezoeker een schitterend uitzicht over het Rijndal biedt.
Het winkelaanbod in het gedeeltelijke autovrije centrum van de stad is groot. Behalve de eigen bewoners doen hier ook veel Duitsers hun inkopen. Het grote aantal cafés en restaurants rondom de Korenmarkt en omliggende straatjes draagt zeker bij tot het levendige karakter van Arnhem. Aan de Korenmarkt staan verscheidene bijzondere monumenten uit de oorlogstijd, waarin nu hoofdzakelijk uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Bij mooi weer zijn de gezellige volle terrassen een goede plek om neer te strijken voor een hapje of een drankje. Arnhem staat bovendien bekend om zijn monumentale parken, zoals Sonsbeek, een romantisch park in Engelse landschapsstijl, en Zypendaal. In Bronbeek, een rusthuis voor oud-militairen, is een museum gewijd aan het voormalig Nederlands-Indië. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum, een schitterend park waar u kennis kan nemen van veel facetten van het dagelijks leven van vroeger.