Gelderland – vakantie in ‘het groene hart van Nederland’

Deze Nederlandse provincie heeft werkelijk evenveel facetten als een flonkerende diamant. Alles wat uw hartje maar begeert vindt u in het ‘groene Gelderland’. Geen wonder dat jaarlijks tienduizenden vakantiegangers hun weg naar deze provincie vinden. Een provincie die wandelaars en fietsers veel te bieden heeft. Rond de zandpaden, die tot aan de horizon lijken te rijken, heerst nog de stilte die de echte natuurgenieter zo weet te waarderen.

Waar uw hart ook naar uit gaat - recreëren aan Veluwerandmeren of wandelen en fietsen in de prachtige natuurgebieden - met een vakantiehuis of appartement in Gelderland bent u verzekerd van een heerlijke korte of lange vakantie waar u de hectiek van alledag van u af kunt laten glijden. Veel van de vakantiehuizen in het aanbod zijn geschikt voor een familievakantie, maar ook de alleengaanders, op zoek naar rust en ontspanning, kiezen hier snel de juiste accommodatie. Wilt u graag uw hond meenemen? Zoek dan in het zoekscherm naar vakantiewoningen waar dat is toegestaan.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Gelderland:


 

Verken Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Het is een gebied van bossen, rivieren en kastelen. Landschappelijk bestaat Gelderland uit drie gebieden. In het noorden ligt de schitterende Veluwe, een uitgestrekt uniek natuurgebied met bossen, heidevelden en grote zandverstuivingen, waar de natuurliefhebber nog alle rust kan vinden. In het oosten ligt de Achterhoek. Ook dit gebied is rijk aan natuurschoon, maar van een heel ander karakter: kleine akkers met houtwallen, oude Saksische boerderijen, statige landgoederen en kasteeltjes. In het zuidwesten van de provincie, ingeklemd tussen Rijn, Maas en Waal, ligt het rivierengebied met de Betuwe. Oude dijkhuisjes, witgepleisterde boerderijen met rieten daken en vele middeleeuws kastelen domineren het groene land. Sfeervolle plaatsjes om te bezoeken zijn o.a. Culemborg en Zaltbommel. Ook landschappelijk gezien heeft het rivierenland veel te bieden. De drukbevaren Waal, Rijn en Maas nodigen in de zomer uit voor een boottochtje. In het voorjaar bloeien de fruitbomen van de Betuwe en is een wandeling of fietstocht over de Appeldijk, waar u kan genieten van de witte en roze bloemenpracht, een hoogtepunt.

Recreëren op de stranden van de Veluwerandmeren

De vier Veluwerandmeren die bij het IJsselmeer horen zijn: het Nuldernauw, het Wolderwijd, het Veluwemeer en het Drontermeer. Onder vissers, natuurliefhebbers en watersporters is het een zeer populair gebied. Men kan er zwemmen, kanoën, surfen en zeilen. Ook is het mogelijk om er een tochtje per motorboot te maken. De prachtige stranden van o.a. het Veluwemeer zijn een bezoek meer dan waard.

Steden en dorpen in Gelderland

Zoekt u niet zozeer het landelijke, maar wenst u door steden te dwalen, dan bieden steden als Arnhem en Nijmegen een schat aan historische monumenten en gebouwen uit het verre verleden. Nijmegen - een van de oudste steden van Nederland aan de rivier de Waal - heeft een fraaie historische binnenstad en kent met zijn vele kroegen een rijk uitgaansleven. Een belangrijke bezienswaardigheid is Het Valkhof en het nabijgelegen nieuwe museum.
Arnhem, de hoofdstad van de provincie, draagt nog steeds de sporen van de betreurde ‘Slag om Arnhem’ een van de beruchtste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog in 1944. Een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum en de dierentuin Burger’s Zoo zijn aan te raden.
Ook de kleinere plaatsen hebben zo hun charme. Harderwijk aan het Veluwemeer - als u even genoeg strand heeft gehad - is een leuk stadje om doorheen te wandelen. Opvallend is de rijke historie van het Zuiderzeeplaatsje. Voor de dierenliefhebbers is er nog het bekende Dolfinarium, het grootste zeedierenpark van Europa, waar zeedierenshows worden georganiseerd. In het geval u een vakantiehuis geboekt heeft in Hulsthorst aan het Veluwemeer, breng dan een bezoekje aan Nunspeet, eveneens een plaats met een mooie omgeving. Het stadje bezit verschillende bezienswaardigheden. Dit Zuiderzeestadje is één groot monument. Zelfs zonder een gerichte route, zomaar wat slenteren, krijgt u al snel inzicht in de rijke historie van dit stadje.
In de Achterhoek zijn Lichtenvoorde, Winterswijk of Lochem bijvoorbeeld leuke historische plaatsjes. In Winterswijk, een dorpje pal aan de Duits-Nederlandse grens, staat aan de Markt de Jacobskerk met een toren van bijna 500 jaar oud. Wie de torenbeklimming heeft volbracht wordt beloond met een prachtig uitzicht over het landschap en kan tot ver in Duitsland kijken. Het fraaist aan Winterswijk, is de omgeving, waar talloze monumentale boerderijen en een interessante steengroeve zijn te bewonderen. U kunt hier goed wandelen.