Friesland – Jo binne tige Wolkom

Huur een vakantiehuis in Friesland ..... U bent van harte welkom. De gastvrije provincie Friesland of Fryslân, ontvangen de bezoekers met open armen. De regio is met zijn rijke cultuur, vele wateren, groene weilanden, meren, bossen en de Waddeneilanden een echte vakantiebestemming en ideaal voor het maken van lange, ontspannen fiets- en wandeltochten. In de zomer lokken de Friese meren en de kust van Friesland veel watersportliefhebbers, vooral zeilers.

Direct vanaf uw vakantiehuis het open water op? Dat kan als u kiest voor een vakantiehuis met aanlegsteiger en boot, of met de mogelijkheid tot het huren van een boot op locatie. Kijkt u maar eens bij de oeverpercelen, te vinden bij de kenmerken, onder de speciale objecten. U kunt ook kiezen voor comfortabele gezinsvriendelijke vakantiewoningen of vakantiecomplexen aan de kust van Friesland of aan de Friese meren. Gaat u liever vissen? Zoek dan in de vakantiehuizen die 'optimaal om te vissen' zijn. 

Zoeken en boeken - vakantiehuizen & appartementen in Friesland:Ontdek Friesland

Friesland staat bekend om zijn uitgestrekte weilanden met monumentale kop-hals-romp- en stelpboerderijen.Toch kent het verschillende landschappen. De populaire Friese meren liggen in het zuidwesten, terwijl het noorden door slingerende binnendijkjes, terpdorpen en kerktorens met zadeldak wordt bepaald. Het in het zuiden gelegen Gaasterland is bosrijk en bezit steile keileemkliffen aan de kust van het IJsselmeer. De Friese Wouden, in de zuidoosthoek van de provincie, doen met hun bossen, hei en zandverstuivingen een beetje Drents aan. Dan zijn er de dorpen, vaak op terpen gebouwd. Toen er nog geen dijken waren, beschermden de eerste bewoners zich tegen de zee met het opwerpen van verhogingen van zand en klei: de terpen. De mooiste bewaard gebleven terpdorpen zijn opgenomen in de bewegwijzerde Terpenroute die door het Friese land slingert, langs de dorpjes Dokkum, Holwerd en Stiens. Dokkum is met zijn prachtig bewaard gebleven kern en met zijn streekmuseum in het Admiraliteitshuis, een juweel onder de plaatsjes van het noorden.
De Waterpoortstad Sneek en de hoofdstad Leeuwarden - elk met een eigen karakter dat zich uit in kerken, stadhuizen en waterpoorten - zijn gezellige steden waar u prachtige stadswandelingen kunt maken. De Sneekweek, een bekend jaarlijks zeilevenement begin augustus trekt zeil- en feestliefhebbers uit binnen en buitenland.

Cultuur van Friesland

Friesland staat bekend als een zeer karakteristieke provincie met een rijke Friese cultuur en met zijn eigen Friese taal die u beter niet bestempelt als dialect, want dan zou u de Fries wellicht toch kunnen kwetsen.
Naast de taal, heeft de provincie ook nog zijn eigen volkssporten, zoals de hierboven genoemde Sneekweek, maar ook skûtsjesilen ( zeilen met tradionele schepen). Deze spectaculaire zeilwedstrijden worden in juli en augustus op diverse plaatsen gehouden. Dan meten de onderlinge dorpen en steden hun kracht op het water: de strijd met de zwaar getuigde tjalken die vroeger als vrachtvaarders in gebruik waren. Andere volkssporten zijn: fierljeppen (polsstokverspringen), keatsen (kaatsen), aaisykjen ( kievietseieren zoeken) en natuurlijk de beroemde schaatstocht langs de Friese elf steden. De Friese Elfstedentocht is een 200 km lage schaatstocht en wedstrijd langs Leeuwarden, Sneek, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en nogmaals Leeuwarden. Voor de winnaar is niet minder dan eeuwige roem weggelegd. Hoewel de ‘Tocht der Tochten’ de afgelopen eeuw slechts vijftien maal werd gereden, raakt heel Nederland in de ban van het evenement zodra het kwik maar even onder nul daalt. Als het bij aanhoudende vorst doorgaat, hoort heel Nederland de beroemde verlossende woorden: it giet oan (het gaat door) en miljoenen mensen zullen tegen die tijd aan de televisie gekluisterd zijn. De ‘Hel van het Noorden’ trekt duizenden toeschouwers. Friesland verandert dan in één hossende menigte, treinen zitten overvol, wegen zijn verstopt en hele dorpen zijn in de weer om 16.000 deelnemers van warme dranken en spijzen te voorzien.

Friese Meren

Zuidwest Friesland is een lappendeken van waterplassen in een verder groen landschap. Het Tjeukemeer, de Fluessen met aansluitend het Heegermeer en het Slotermeer zijn het grootst. Verder zijn er nog de Morra en verschillende kleinere plassen. Het drukst is ongetwijfeld het Sneekermeer, bij Waterpoortstad Sneek. De meren zijn ontstaan toen in de vroege Middeleeuwen het zeewater rees. Een groot deel van Friesland kwam onder water te staan. Bij harde wind werden grote stukken veen weggeslagen. In de overgebleven gaten restten de meren. Vroeger waren er nog veel meer meren, maar die zijn allemaal drooggelegd.

Dorpen en steden aan de kust van Friesland en aan de Friese meren

Lemmer, aan het IJsselmeer en grenzend aan de Noordoostpolder, is een drukke verbindingsschakel tussen IJsselmeer en de Friese meren. In het hoogseizoen biedt dit een levendig schouwspel in de sluizen. Op topdagen hebben de sluismeesters hun handen vol aan de rijen dik liggende zeilboten en motorkruisers. Voor toeschouwers kan het gemanoeuvreer met de schepen een heerlijk schouwspel opleveren. Lemmer is op zulke dagen totaal niet meer te vergelijken met het vissersdorpje dat het eens was. Het IJsselmeer-zandstrand trekt op mooie dagen ook veel badgasten. Aan de andere kant van Tjeukemeer passeren bij het dorpje Echtenerbrug eveneens veel pleziervaartuigen. Deze vaarweg verbindt de Friese meren met de meren van Noord-west-Overijssel. Ondanks de drukte is er in de omgeving nog van genoeg rust en natuurschoon te genieten. Het Tjeukemeer is zo groot dat het er nooit te druk is. Het meer is uitermate geschikt voor zwemmen, zeilen, surfen, motorbootvaren en natuurlijk vissen. Trouwens, of u nu in het noorden aan het Lauwersmeer of in het zuidwesten van Friesland bent, stranden zijn er genoeg en overal vindt u mooie gelegenheden waar u kan genieten van zon, strand en het water. De Friese kust van Makkum tot Lemmer met havenstadjes als Hindeloopen, Workum en Stavoren is ook een populair vakantiegebied. Als u in Stavoren bent kunt u niet om het beeld van het Vrouwtje van Stavoren heen, de hoofdrolspeelster uit de legende over een rijke weduwe die haar laatste jaren in armoede moest slijten. Vanuit alle Friese havenplaatsjes zijn mooie fiets- en wandeltochten te maken naar dorpjes in de omgeving.

De gastvrije natuur van de Waddeneilanden

Vanuit de historische havenstad Harlingen, waar u de auto kan parkeren, kunt u een dagtocht maken naar Terschelling en Vlieland. Indien u voor Schiermonnikoog kiest, dan vertrekt de boot vanuit het plaatsje Lauwersoog. Uw vakantie in Friesland combineren met nog een paar dagen op een van deze drie Waddeneilanden, kan natuurlijk ook. Voor kinderen die voor het eerst met de boot gaan, al meteen een ervaring die ze niet gauw zullen vergeten. Voor Vlieland en Schiermonnikoog geldt dat alleen de fietsen mee mogen. Voor een klein bedrag kan u uw bagage meegeven aan de bagagevervoerders die klaar staan als u aankomt. Bent u te voet? Dan staan de bussen en taxi’s klaar of u huurt een fiets. Indien u de auto mee wilt nemen naar Terschelling, dan is het raadzaam van te voren de overtocht te reserveren, maar… Terschelling moet u eigenlijk ook met de fiets doen. Er ligt een fietspadennet van 70 km en dat op een eiland van 30 km lang en 3,5 km breed. Aan de noordkant van Terschelling ligt het soms wel een kilometer brede strand. In het oosten ligt het gevarieerde en vogelrijke natuurreservaat de Boschplaat, waar doorheen Staatsbosbeheer rondleidingen verzorgt. Het grootste dorp van het eiland is West-Terschelling, waar de boot ook aankomt. Hier zijn onder meer karakteristieke commandeurswoningen bewaard gebleven van de kapiteins van de walvisvaart. Hier staat ook de oudste vuurtoren die in Nederland nog in gebruik is, de 55 meter hoge Brandaris.