Dompel u onder in de natuur van Drenthe

Drenthe, dat zijn hunebedden, essen, bossen, beekdalen, heidevelden en eeuwenoude esdorpen, met kriskras verspreide boerderijen. Buiten de schilderachtige dorpen zoeken kronkelende beekjes hun weg door een landschap waar bloemrijke graslanden, eeuwenoude bossen, houtwallen en heidevelden nog altijd in ere worden gehouden.

Drenthe is een geliefde vakantieregio voor zowel korte als lange vakanties in Nederland. Puur genieten en ontspannen met het hele gezin, vooral als u van rust, ruimte en natuur houdt. Kom naar Drenthe en beleef het zelf!

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Drenthe:Nationale Parken en natuurgebieden in Drenthe

Drenthe heeft drie Nationale Parken, elk met een eigen karakter. Fiets door de uitgestrekte heide van het Nationale Park Dwingelderveld. Het staat bekend als het grootste natte heidegebied van West-Europa en is een fiets-, wandel- en ruiterparadijs. Naast schapen vindt u er reeën, vossen, adders, vlinders, libellen en honderden verschillende soorten trek- en broedvogels. Of duik in de bossen van het natuurpark Drents-Friese Wold of laat u meevoeren langs de 28 kilometer lange beek in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap op de Drentsche Aa. Mooi in elk seizoen!

De Nationale Parken zijn prachtig, maar de natuurgebieden doen daar zeker niet voor onder. In het noorden van Drenthe weilanden en bossen, in het midden en zuiden woeste gronden, vennen, heidevelden en licht glooiende akkers. De allermooiste natuurgebieden zijn de Hondsrug, tussen Zuidlaren en Emmen, en het Ellertsveld, tussen Assen en Emmen. Ook de streken rond Dwingeloo, Diever en Norg zijn prachtig groen ( of paars als de heide bloeit).

De hunebedden

De provincie Drenthe staat toch vooral bekend om zijn hunebedden, prehistorische grafmonumenten die uit enorme stenen bestaan en ongeveer vijfduizend jaar oud zijn. Op de Hondsrug in Oost-Drenthe struikelt u er bijna over: meer dan 50 hunebedden zijn hier te vinden. Het op de Hondsrug gelegen Borger is hét ‘hunebeddendorp’. Hier bevinden zich het grootste hunebed van Nederland en het Hunebedcentrum, waar u niet alleen alles te weten komt over deze merkwaardige bouwsels, maar ook over de steentijd in het algemeen.

Watersport in Drenthe

Wat is er mooier dan zwemmen in de natuur. In Drenthe zijn er verschillende recreatieparken waarin gezwommen kan worden. De plassen zijn ontstaan door zandafgravingen en liggen meestal midden in de bossen. Er is een strenge controle op waterkwaliteit en overal zijn sanitaire voorzieningen aanwezen.
Een van die zwemplassen is bijvoorbeeld het recreatiepark ‘Schoonhoven’ vlak bij Hoogeveen. Het heldere water wordt omringd door schone stranden en groene bossen. In de grote plas, waar het nergens dieper is dan 1,5 m, is het fijn zwemmen. De kinderen kunnen spelen in de ondiepe ‘spartelvijver’
Een ander mooi meer, is het Zuidlaardermeer, tussen Hogezand en Zuidlaren. Het is het grootste meer in Drenthe en biedt de watersporter elke denkbare mogelijkheid. U kunt er zwemmen, zonnebaden op een mooi zandstrand en voor de kinderen zijn er speeltoestellen.
Kijk voor meer informatie over zwemplassen en de zwemkwaliteit in Drenthe op de landelijke website www.zwemwater.nl

Meer bezienswaardigheden in Drenthe

Heeft u even genoeg van al dat natuurschoon? Dan kunt bijvoorbeeld een uitstapje maken naar Groningen met zijn Martinitoren, of breng een bezoek aan de gezellige winkelstad Assen, de hoofdstad van de provincie Drenthe. Aan de Brink staat het Drents Museum, een prachtige gebouw met diverse ruimtes met exposities. Naast het Drents Museum vindt u het waarmerk van de stad, het beeldje van Bartje. Het jongetje Bartje Bartels uit een arm boerengezin - de hoofdfiguur in het boek van Anne de Vries (1935) - dat niet langer wenste te bidden voor zijn dagelijkse kostje bruine bonen en uitriep: "Ik bid niet veur brune bonen"
Een andere absolute topattractie is het Noorder Dierenpark, midden in de stad Emmen. De grote groepen dieren met een unieke bewegingsvrijheid, het museum Biochron en de Vlindertuin zijn de trekkers.
U kunt een bezoek brengen aan Herinneringscentrum kamp Westerbork, een plaats met een beladen geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog was dit een doorgangskamp.107.000 joden, zigeuners en verzetsstrijders werden hiervandaan gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Onder hen was het Amsterdamse meisje Anne Frank.