Kleine en grote vakanties in Nederland

Miljoenen buitenlanders die ons land bezoeken raken er niet over uitgepraat: de typische Nederlandse cultuur, de gewoontes, de historie en de pracht van de Nederlandse steden, stadjes en dorpen. Maar, Nederland is niet alleen interessant voor buitenlandse toeristen. De Nederlanders zelf gaan ook vaak één of meerdere vakanties in eigen land erop uit. Een lang weekend naar de kust, of lekker wandelen in de bossen op de Veluwe, in heuvelachtig Limburg fietsen of men bezoekt een van de vele historische steden zoals: Maastricht, Den Haag of Utrecht. De hoofdstad en grootste stad Amsterdam is met zijn vele mooie musea, grachtengordels en natuurlijk de Wallen, de populairste toeristische trekpleister van Nederland.

Of u nu een vakantiehuis aan zee, appartement in de stad of een stacaravan midden in de natuur op een vakantiepark zoekt, in het aanbod van meer dan 5.500 vakantiewoningen in Nederland is er zeker ook een geschikte vakantieaccommodatie voor u bij.

Zoeken en boeken vakantiehuizen en appartementen in Nederland:Een schets van Nederland

De officiële naam van Nederland is het Koninkrijk der Nederlanden, met koning Willem Alexander als staatshoofd. Het land bestaat uit 12 provincies, waarvan er één, de voormalige provincie Holland, in 1840 in de twee huidige provincies werd verdeeld: Noord-Holland en Zuid-Holland. De naam Holland wordt echter vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Nederland ligt in West-Europa en wordt in het zuiden begrensd door België en Duitsland en in het noorden en westen door de Noordzee. Sinds de totstandkoming van de Deltawerken in de provincie Zeeland, na de watersnoodramp in 1953, is de kustlijn ongeveer 800 km lang.

Landschap

Van Cadzand in Zeeland tot het waddeneiland Schiermonnikoog, heeft de Nederlandse kust een prachtig zandstrand. Daarachter liggen de bollenvelden, pittoreske dorpjes en welvarende steden met hun mooie musea, en ondanks dat Nederland één van de dichtstbevolkte landen van Europa is, zal de bezoeker daar weinig van merken, want de rivierdelta en het polderland bieden overal eindeloze vergezichten.

Molens

Windmolens zijn al sinds de 13e eeuw niet meer weg te denken uit het Hollandse landschap. Zie dienden allerlei doelen: graan malen, olie uit zaad persen en hout zagen. Een van de belangrijkste functies was echter het wegpompen van water uit de polders. Vroeger stonden er duizenden molens in Nederland, maar door de opkomst van de moderne windturbines, zijn er nog maar ongeveer 1040 over. Veel van de molens werken nog en kunnen worden bezocht. De beroemdste molenlocatie is Kinderdijk, waar in een klein gebied veel poldermolens te vinden zijn.

Steden

De vier grootste steden van Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, gelegen in West-Nederland, een gebied dat de Randstad wordt genoemd. Amsterdam is de hoofdstad en bekend vanwege de romantische grachten, bruggen, het nachtleven en de bloemenmarkt. Rotterdam is, met de grootste haven van Europa, het industriële centrum. Het prachtige historische gebouwencomplex het Binnenhof, de zetel van de regering, ligt in Den Haag en is de plaats waar de meeste ambassades en consulaten zijn gevestigd. Utrecht, de vierde stad van Nederland is een levendige universiteitsstad die vanwege zijn musea, grachten en de Domtoren ook veel bezoekers trekt.

Wat is de beste bezoektijd?

Het weer kan soms een beetje onvoorspelbaar zijn, maar over het algemeen zijn er milde winters en zomers. De mooiste en fijnste periode om op het strand te zijn is toch wel tussen het voorjaar en hartje zomer. U kunt zonnebaden, zwemmen en andere watersporten beoefenen en uw kinderen kunnen uren spelen met emmers, schepjes, vliegers, ballen en meer.
Populaire bestemmingen aan de kust kunt u vinden in de provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en op de Waddeneilanden.
De steden zijn natuurlijk het hele jaar geschikt voor een bezoek.