Kvarner Baai - vakantieparadijs van Kroatië

De Kvarner Baai bestaat naast de charmante kustplaatsjes op het vaste land uit verschillende prachtige eilanden die uitstekend geschikt zijn voor de rustzoekers.
Stranden zijn er volop en de kraakheldere zee is super schoon en ideaal om te zwemmen. In het binnenland zijn er tal van paden om te wandelen of te fietsen.

Bent u op zoek naar een plek, even weg van de hectiek van alledag? Dan is de Kvarner Baai iets voor u! Of u nu kiest voor een luie stranddag of een dag actief op stap, vervelen zult u zich zeker niet!
Zowel op het vasteland als op de eilanden vindt u een grote keuze aan appartementen en vakantiehuizen.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen aan de Kvarner Baai:Verken de Kvarner Baai

De Baai van Kvarner, die ligt ingeklemd tussen het schiereiland Istrië in het noorden en Dalmatië in het zuiden, kenmerkt zich door ruige heuvels en bergen, een overvloed aan okerkleurige eilandjes, en vissersdorpjes met smalle steegjes en tuinen vol subtropische planten.
Rijeka, de grootste haven van Kroatië, is een welvarende verfijnde stad die weliswaar niet zo mooi is als Porec, Rovinj of Split, maar u kunt er uitstekend shoppen en souvenirs inkopen en is zeker een bezoek waard. De stad is ook de toegangspoort tot de eilanden in het zuiden van de baai.

De eilanden van de Kvarner Baai

Van de eilanden is Krk het makkelijkst bereikbaar, omdat het op een half uur rijden van Rijeka door een brug met het vasteland verbonden is. De andere eilanden Cres, Lošinj en Rab zijn alleen per veerboot bereikbaar en hebben daardoor een landelijker, rustiger karakter. Het milde weer verklaart de rijke verscheidenheid aan begroeiing van de regio's. Op alle eilanden vindt u historische plaatsjes naast schitterende baaien en stranden – met als mooiste de zandstranden van Baška op Krk, en Lopar op Rab.

Het vasteland van Kvarner Baai

Op het vaste land ligt een reeks kustplaatsjes die in de 19de eeuw door de hogere klassen van Midden-Europa werden ontdekt. De villa’s uit Habsburgse tijd bij Opatija en het nabijgelegen Italiaans aandoend badplaatsje Lovran roepen nog altijd de sfeer van de 'La belle époque’ op. Het weelderige groen rondom de mondaine en oudste badplaats Opatija heeft geholpen zijn reputatie als kuuroord te vestigen. Opatija staat ook bekend om zijn vele visrestaurants die tot de beste van het land behoren.
Op 30 km afstand ten zuiden van Rijeka, ligt de bekende populaire badplaats Crikvenica met mooie kiezelstranden en een levendige hoofstraat. Aan de 28 kilometer lange Crikvenica Rivièra vindt u ook nog de mooie pittoreske stadjes Dramalj, Selce, Jadranovo en Novi Vinodolski. In de Vinodol-vallei ( letterlijk: wijndal) even landinwaarts, kunt u interessante uitstapjes maken, weg van de kust.

Wandelen in de natuurparken aan de Kvarner Baai

Het zuidelijk deel van de kust van de Baai van Kvarner wordt gedomineerd door het grillige, indrukwekkende Velebitgebergte, waarvan het zuidelijke en mooiste deel door het Nationale Park Paklenica wordt beschermd. In de lente tot in de herfst komen veel wandelaars en klimmers naar dit park toe. Het is een schitterend berggebied met een boeiende mengeling van woeste karstlandschappen, loofbossen en met sparren begroeide hellingen. Andere nationale natuurparken die een trekpleister voor natuurliefhebbers zijn: Risnjak, vlakbij Rijeka, een ruig bosrijk berggebied in de provincie Primorje-Gorski Kotar, of de prachtige Plitvice meren. Lees meer over het Nationaal Park van de Plitvicemeren

Dolfijnen spotten

Met een bootexcursie vanaf het eiland Lošinj is de kans dat u dolfijnen ziet het grootst in mei, juni en september. Een gemeenschap van 120 tuimelaars is te vinden uit de kust bij Lošinj, waar het mariene opleidingscentrum, The Blue World Institute, in de ouderwetse vissershaven Veli Lošinj alles weet over het lokale natuurbehoud.

Vervoer naar en in de Kvarner Baai

Meeste reizigers kiezen ervoor om met de eigen auto naar de Kvarner Baai te rijden. Uiteraard zou u ook kunnen vliegen - het vliegveld van Rijeka ligt op het eiland Krk - maar dan is het aan te raden een huurauto bij te boeken. Indien u zonder auto bent, dan is Rijeka het vertrekpunt voor bussen langs de kust en veerboten naar de eilanden.

Vervoer naar de eilanden

De eilanden onderling en met het vaste land zijn met veerbootverbindingen - waarop u ook uw auto mee kunt nemen - goed bereikbaar. Dit maakt het nog makkelijker om van het ene naar het andere eiland te gaan. Elk uur varen er veerboten vanuit Brestova aan de Istrische kust, ten zuiden van Opatija, naar de eilanden Cres en Krk.
Meer informatie over het vervoer per ferry vindt u hier.