Vakantie vieren op de eilanden van Kroatië

De eilanden voor de kust van Kroatië zijn net zo mooi als de eilanden voor de kust van Griekenland. Langs de Adriatische kust liggen 1185 eilanden en eilandjes, waarvan 66 bewoond. De grootste zijn: Cres, Lošinj, Krk, Pag en Rab in het noorden in de Kvarner Baai, in het midden Dugi Otok, Brač, Hvar en in het zuiden Korčula, Mljet en Vis. 

De eilanden van Kroatië tonen het ontspannen mediterrane karakter van het land. Het levensritme is relaxter, de landschappen meer ongerept en de krekels maken nog meer lawaai. Veel van de grotere eilanden zijn volledig op het toerisme ingesteld, maar de all-in cultuur wordt minder naarmate men het binnenland in trekt. Enkele eilanden die eenvoudig bereikbaar zijn vanaf het vasteland, zijn rustig: Vis, Lastovo, Silba en Drvenik Veli stralen iets half verlatens uit, een ‘einde van de bewoonde wereld’-gevoel.

Kies een vakantiehuis voor een langere vakantie op een eiland, of ga eilandhoppen en maak een combinatie van de verschillende eilanden, waarbij u op elk eiland een paar nachten doorbrengt. Houdt u van rust en een verblijf in de natuur, dan is een Ronbinson-huis iets voor u. Meestal zijn dit vakantiehuizen in afgelegen baaien, of op kleine eilanden. Deze vakantiehuizen zijn te vinden in het zoekvenster bij de extra kenmerken onder het gedeelte speciale objecten. Nadat u op de knop aanbiedingen hebt geklikt, wordt er een lijst met Robinson-huizen getoond.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen op de Kroatische eilanden:


 

Vervoer per ferry

In Kroatië is het net zo gemakkelijk om op een veerboot te stappen als in Nederland of België op de trein. Het voordeel is dat de veerboot wel altijd op tijd vertrekt. In het hoogseizoen moet u dus echt op tijd zijn. 
De eilanden Krk, Murter en Pag zijn overigens gewoon via een brug te bereiken.

Vervoer van en naar de Kroatische eilanden is dus helemaal niet moeilijk of lastig. Het vasteland van Kroatië is door tal van ferrydiensten met de Adriatische eilanden verbonden waarvan de meeste worden uitgevoerd door Jadrolinija. Korte trips naar de eilanden vlak bij het vasteland worden uitgevoerd door eenvoudige ferry's die óf pendelen, óf zo'n beetje elk half uur varen.
Bestemmingen iets verder uit de kust hebben een preciezere dienstregeling. Als u van te voren weet welke dagen u met de ferry wilt reizen, is het aan te raden om van te voren uw tickets te bestellen bij www.jadrolinija.hr. Zo vermijdt u het wachten bij de ticketbalie. De havens met ferry's naar de belangrijkste eilandengroepen zijn Zadar (Ugljan, Dugi otok), Split (Šolta, Brač, Hvar, Vis en Lastovo) en Dubrovik (Koločep, Lopud, Šipan en Mljet). Reist u zonder eigen vervoer, overweeg dan een draagvleugelboot of catamaran te nemen. Dit is slechts iets duurder dan een ferry, maar de reis gaat twee keer zo snel. Bedenk wel dat deze kaartjes niet heel ver van te voren gereserveerd kunnen worden en soms alleen op de dag van vertrek worden verkocht. 
Van Rijeka naar Dubrovnik vaart er ook vijf keer per week een ferry die onderweg alle grote havens en eilanden aandoet. Als u met de auto reist is het beter om van te voren te resereveren. Dat geldt ook voor de ferry's die vanuit Kroatië naar Venetië, Ancona en andere Italiaanse havens varen. Deze overtochten duren tussen de 5 à 9 uur, afhankelijk van snelheid van ferry en vertrekhaven.

 

Dieren op de Kroatische eilanden

Dolfijnen

Wie per boot of veerboot reist, zal de overmoedig dartelende dieren zeker tegenkomen. Lange tijd werden ze door de vissers als concurrent gezien en waren dan ook bijna uitgestorven, maar met het toegenomen milieubewustzijn is het tij gekeerd en stijgt het aantal dolfijnen in de Adriatische zee weer.
Met zonsopkomst opstaan om de vroege ferry naar het vasteland te halen, is een van de weinige minpuntjes van een vakantie op de Kroatische eilanden. Het biedt wel de beste kans om de dolfijnen van de Adriatische Zee te zien, want die hebben hun speeluurtje het liefst voor het ontbijt. Een gemeenschap van 120 tuimelaars is te vinden uit de kust bij Lošinj, waar het mariene opleidingscentrum, The Blue World Institute, in de ouderwetse vissershaven Veli Lošinj alles weet over het lokale natuurbehoud.

Gieren

Het naburige eiland Cres is een van de weinige delen van de Middellandse Zee waar nog vale gieren te vinden zijn. Ze leven van de karkassen van schapen en geiten. Ze vliegen vaak in groepjes op zoek naar aas.

Mangoesten

De mangoesten van het eiland Mljet bieden een ongewonere aanblik: ze werden in de 19de eeuw geïmporteerd om het eiland slangenvrij te maken en zijn nog altijd in het struikgewas van het nationale park te zien.

Landschap van de Kroatische eilanden

Hoewel ze dicht bij het vasteland liggen, hebben de Kroatische eilanden een ander karakter dan de verstedelijkte kust. Veel eilanden waren handels-of wijnbouwcentra tot de veranderingen in de 19de -eeuwse economie een grote emigratiegolf veroorzaakten. Daardoor hebben ze nu een rustieke sfeer van halve verlatenheid, nog niet volledig verstoord door de jaarlijkse toeristenstroom. Op de zuidelijke Adriatische eilanden Brač en Hvar wordt het bewijs van de vroegere landbouwactiviteiten geleverd door de mysterieuze stenen muren die zich over kilometers heuvels kronkelen.
In de noordelijke Adriatische Zee zijn de eilanden Pag, Rab en krk weelderig bebost op de westelijke flanken, maar de oostkant is verrassend kaal. De bomen zijn er gekapt door Venetianen met houthonger, waardoor er het hypnotische voorkomen van een maanlandschap heerst.
Meer informatie over de natuurschoon in de nationale parken vindt u op onze webpagina van Kroatië

Stranden en zwemmen

Op de Kroatische eilanden wordt zo’n beetje elk stukje kust in het Kroatisch ‘strand’ (plaža) genoemd. Meestal blijkt het rotsstranden te betreffen in plaats van de mooie halvemaanvormige zand- of kiezelstranden waarover u had gedroomd. De zee is echter vrijwel overal kristalhelder en zwemmen is veilig. Steenachtige zeebodems zijn het enige minpunt, dus zorg dat u een paar waterschoenen bij u hebt. Naakt zwemmen is een geaccepteerd fenomeen en veel stranden hebben speciale stukken voor naturisten.
Er bestaan wel prachtige zandstranden, en die zijn vaak nog specialer vanwege de moeite die u moet doen om er te komen. Het schiereiland Lopar op het eiland Rab is vooral bekend om zijn zanderige inhammen, en op Korčula, Vis en Lopud zijn veel mogelijkheden om zandkastelen te bouwen.