Krk - een eiland met alle comfort van het vasteland

Krk is het grootste Kroatische eiland en ook een van de levendigste. Vele toeristen komen naar Krk om te genieten van de mooie natuur, stranden en gezellige kustplaatsjes. Door het grote aantal zonuren per jaar is Krk niet alleen aantrekkelijk gedurende de zomermaanden, maar u kunt hier ook het hele jaar door genieten van zon, zee en strand.
Wat opvallend is aan het eiland, is het grote verschil tussen het landschap in het zuidoosten en in het noordwesten. Het berglandschap in het zuidoosten is ruig en kaal en heeft een grijswitte kleur, als gevolg van de sterke Bura wind (noordenwind) die er blaast. Het noordwesten is prachtig groen, met bossen, akkers en veel unieke plantensoorten. Bijna de helft van alle soorten planten die in Kroatië bestaan, groeien op Krk, en er zijn zelfs plantensoorten die alleen op het eiland voorkomen en nergens anders ter wereld. Krk wordt niet voor niets al eeuwenlang het Gouden Eiland van Kroatië genoemd.

Uw vakantiehuis op Krk

Geniet van het aantrekkelijke klimaat, de Adriatische Zee en historische dorpen tijdens uw vakantie op het eiland Krk. Zoek met zijn tweetjes even de rust op, of verblijf met uw gezin in een van de vakantiecomplexen. Verspreid over het rotsachtige eiland liggen moderne en luxe vakantieappartementen met of zonder zwembad. Bekijk het aanbod in Krk.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen op Krk:Brug naar eiland Krk

Krk is gemakkelijk te bereiken vanaf het vasteland, door middel van een 1.5 km lange tolbrug. Tol wordt betaald per auto (35 kuna) en alleen door automobilisten die naar het eiland toe gaan (wie het eiland verlaat, betaalt niets). Ook kunt u met het vliegtuig rechtstreeks naar Krk vliegen, het vliegveld van Rijeka ligt namelijk op het eiland (30km van Rijeka). Voor een vakantie op Krk bent u dus niet afhankelijk van de veerboot.

Wat valt er te zien op Krk?

Het stadje Krk

De grootste plaats op het eiland is het stadje Krk. Al in de Romeinse tijd was Krk een belangrijke nederzetting en de overblijfselen van de Romeinse stadsmuren uit de 2e eeuw voor Christus zijn nu nog te zien. De kathedraal van Krk komt uit de 5e eeuw na Christus en de oudste van de verdedigingstorens komt uit de 12e eeuw. In die tijd werd het eiland geregeerd door de Frankopan hertogen. De Frankopan familie was de machtigste edele familie in heel middeleeuws Kroatië.

De tablet van Baska

Maar dat is niet het enige wat Krk te bieden heeft aan historie. Krk staat namelijk bekend als de wieg van de Kroatische taal, dankzij de ontdekking van de Tablet van Baška. De tablet uit het jaar 1100 is een grote, platte steen (van 1 bij 2 meter) waarop een tekst is geschreven in het Glagolitische schrift, het oudste schrift van de Kroatische taal.
De tablet werd gevonden in de eeuwenoude kerk van St. Lucija in Jurandvor, vlakbij Baška, waar het diende als afscheidingsmuur tussen het koor en de kerkgangers. De tekst op de tablet blijkt een certificaat te zijn van de toenmalige koning Zvonimir, als bewijs dat de koning de grond (waarop de kerk staat) had geschonken aan het klooster van St. Lucija. In het kerkje is nu een kopie van de originele tablet te bewonderen.

Het stadje Vrbnik op het eiland Krk

Het kleine, middeleeuwse plaatsje Vrbnik dat prachtig gelegen is op een klif, biedt gezellige steegjes en een relatief groot aantal kerken. In het verleden woonden er veel priesters in Vrbnik, omdat er een bibliotheek voor Glagolitische manuscripten gevestigd was, wat de vele kerken verklaart. In de gezellige restaurants en tavernes kunt u de bekende Vrbnička zlahtina wijn proeven, een droge witte wijn gemaakt van een druivensoort die alleen in de wijngaarden van Vrbenik groeit.
Sinds een aantal jaren is er ook een sprankelende witte wijn te drinken die op de bodem van de zee is gefermenteerd. Op een diepte van 30m, en bij een constante temperatuur van 12˚C, levert dit proces de perfecte sprankelende wijn op waar de inwoners van Vrbnik erg trots op zijn.

De stranden van Krk

Behalve de sfeervolle oude plaatsjes staat Krk ook bekend om haar mooie stranden. Het meest bekende strand is waarschijnlijk wel het Vela Plaža zand/kiezelstrand in Baška. Het 1800m lange strand ligt in het centrum van het plaatsje, vlakbij cafés en restaurants. Het is wel een drukbezocht strand, dus zorg dat u op tijd een plekje vindt.
Het Oprna strand vlakbij Stara Baška is een 120m lang zand/kiezelstrand, een prachtig natuurstrand met zeer weinig voorzieningen. In het hoogseizoen is de kleine beachbar meestal open, maar verder niets. Het strand is niet zo gemakkelijk te bereiken. Nadat u uw auto een eindje van het strand hebt geparkeerd, zult u via een steil pad naar beneden moeten wandelen naar de zee. Veel strandbezoekers komen met een bootje naar dit strand toe.
Verder zijn er langs de hele kust zowel grote als kleine stranden, kiezel- en zandstranden. Niet alle stranden zijn vanaf het vasteland bereikbaar, sommige liggen zo goed verscholen in kleine baaien, dat ze alleen met een bootje te bereiken zijn.
Medicinale modder is ook op Krk te vinden, zowel in Klimno als in Soline (niet ver van de brug naar het vasteland). De stranden met deze speciale modder zijn zowel bij volwassen als kinderen populair, omdat ze ook zeer geschikt zijn om te zonnen, zwemmen en spelen.

Snorkelen en duiken

Krk is een prima bestemming voor liefhebbers van snorkelen en duiken. De zee is er zeer helder (behalve bij de zandstranden uiteraard) en u kunt er meerdere mooie snorkel- en duiklocaties vinden, met oude scheepswrakken, steile onderwaterkliffen, grotten en veel mooie, rode hoornkoralen. Wie liever niet alleen de zee verkent, kan ook deelnemen aan georganiseerde tours naar grotten en scheepswrakken.

Andere activiteiten op Krk

Het eiland is prima te ontdekken op de mountainbike of gewoon wandelend. In totaal zijn er rond 300km aan paden om te wandelen of fietsen. Routes vindt u bij de plaatselijke VVV-kantoren en bij de “tourist agencies” die u in bijna iedere plaats aantreft. Hier kunt u ook informeren naar de beschikbare excursies (online trouwens ook) naar de Kroatische eilanden, zoals Rab, Cres of Mali Losinj.