Droomvakantie aan de Dalmatische kust

Als u denkt alle mooie plekjes in Kroatië al gezien te hebben, dan bent u hier nog nooit geweest.
Romeinse ruïnes, spectaculaire stranden, betoverende baaien, oude vissershavens, middeleeuwse architectuur en ongerepte eilanden voor de kust, maken een reis naar Dalmatië onvergetelijk.

Niks moet, alles mag. Ga cultuur snuiven, wandelen in de natuurparken, zonnebaden, sporten of neem gewoon een heerlijk glas lokale wijn en geniet van de prachtige zonsondergang. Citytrip of een lange vakantie? Het kan allemaal. Bekijk het aanbod en vind het vakantiehuis of appartement dat bij u past.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Dalmatië:


Ontdek Dalmatië in het kort

Dalmatië is een populaire kusstrook dat ligt in het zuidwesten van Kroatië tussen Zadar en Dubrovnik in. Cultureel en historisch gezien is Dalmatië een eenheid, maar de kuststreek is in drieën opgedeeld vanwege de regionale rol die de drie grote kuststeden Zadar, Split en Dubrovnik spelen.

Noord-Dalmatië

In Noord-Dalmatië draait alles om de bruisende haven van Zadar, waar veerboten naar de grotendeels ongerepte eilanden van de Zadar-archipel varen, waaronder Dugi Otok, een van de mooiste eilanden met de prachtige baai van Telašćica - het beroemdste natuurfenomeen van de archipel. Vanuit Zadar gaan veel bezoekers vervolgens naar het zuiden, naar de kathedraalstad Šibenik, een goede toegangspoort tot de schitterende natuur van de Kornati-eilanden en het Nationaal Park Krka.
Op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Zadar liggen de zandstranden van Nin, een van de weinige plekken waar het loont een emmertje en schepje mee te nemen. Nin is ook een belangrijk historisch plaatsje met oude stadsmuren en diverse middeleeuwse kerken.

Midden Dalmatië

Het belangrijkste centrum van Midden-Dalmatië is Split, een levendige, chaotische, maar ook verslavende stad. Hiervandaan vertrekken veerboten naar alle eilanden in de buurt, zoals Hvar, Brač en Korčula, maar ook naar de relatief onbekende eilanden Vis en Lastovo.
Een andere mooie stad om te bezoeken of te verblijven is Trogir, 20 km ten westen van Split, een eilandje vol paleizen en klokkentorens en geplaveide straatjes die vanuit het antieke centrale plein uitwaaieren. De stad is tevens een goed uitgangspunt voor verdere verkenningen: met de bus zit u zo in de drukke stad Split en tussen de twee steden ligt een snoer van oude vissersdopen, die collectief bekend staan als Kaštela, genoemd naar de ‘kasteeltjes’ die de adel van Trogir hier als buitenverblijven bouwde.
Vanuit Split rijdt u langs de populaire badplaatsjes met kiezelstranden van de Makarska Riviera verder naar Zuid-Dalmatië met Dubrovnik als cultureel hoogtepunt.
De kust ten zuiden van Split tegen het decor van bergen behoort tot de meest pittoreske van het Dalmatische vasteland. Fijne kiezels, plateau en zelfs toch ook zandstranden zijn hier te vinden. In elke badplaats is wel een sportcentrum, dus genoeg mogelijkheden om watersporten te beoefenen.

Zuid-Dalmatië

De ommuurde stad aan zee Dubrovnik, gelegen aan de voet van een berg in Zuid-Dalmatie, is de populairste toeristische bestemming van Kroatië, en u zult meteen zien waarom. De stad is merendeels middeleeuws en na een rampzalige aardbeving in 1667 hervormd door de barokke stadsplanologen. De historische kern lijkt sindsdien in de tijd stilgestaan te hebben. Kerken en openbare gebouwen gaan naadloos over in de stenen huizen met groene luiken en vormen zo een perfect geheel, dat relatief onaangetast is door de 21ste eeuw. Buiten de stadsmuren stralen de buitenwijken van Dubrovnik een mediterrane elegantie uit: de tuinen zijn een explosie van bougainvilles en oleanders, en de bomen hangen vol vijgen, citroenen, sinaasappels en perziken.
Dubrovnik is het hele jaar door een bezoek waard, hoewel het voorjaar en de zomer, wanneer de straten bruisen en de cafés vol zijn tot laat in de nacht, het beste van de stad naar voren brengen.
De grote badplaats ten zuiden van Dubrovnik, Cavtat, is gemakkelijk bereikbaar per openbaar vervoer. Daarbij is de haven van Dubrovnik de natuurlijke doorgang naar de zuidelijkste eilanden van de Adriatische Zee in Kroatië, met de dunbevolkte eilanden Koločep, Lopud en Šipan, waar u heerlijk naar het strand kan gaan. Het eiland Mljet, iets verder op zee, is een van de mooiste, maar ook de groenste van de hele kust. Het heeft een prachtige kustlijn met fijn zand aan een helderblauwe schone zee met een adembenemende onderwaterwereld.

Tip: ontdek ook andere mooie landen van de Balkan. Een vakantie in Zuid-Dalmatië is gemakkelijk te combineren met landen als Bosnië Herzegovina en Montenegro. Het is de moeite waard om hier met huur of eigen auto een rondreis te maken.

Vervoer in Dalmatië

Vervoer in Dalmatië is vrij eenvoudig. Er is maar één grote weg, de Jadranska Magistrala, de Adriatische hoofdweg. Alle dagen rijden er met grote regelmaat bussen over heen en weer om alle belangrijke plaatsen te verbinden.

Vakantie vieren op een eiland lastig?

Wel nee, alle bewoonde eilanden zijn door middel van een autoferry of catamaran met het vasteland verbonden. In Kroatië neemt u net zo makkelijk de veerboot als in Nederland en België, de trein.
Het vasteland van Kroatië is door tal van ferrydiensten met de Adriatische eilanden verbonden waarvan de meeste worden uitgevoerd door Jadrolinija. Korte trips naar de eilanden vlak bij het vasteland worden uitgevoerd door eenvoudige ferry's die óf pendelen, óf zo'n beetje elk half uur varen. Bijvoorbeeld een makkelijke springplank naar het populaire eiland Korčula is vanaf het plaatsje Orebic op het schiereiland Pelješac. Met de autoferry bent u dan in 15 minuten op Korčula.
Als u van tevoren weet welke dagen u met de veerboot wilt reizen, kijk dan op de website www.jadrolinija.hr voor de actuele vaartijden en boek uw ticket online. Zo vermijdt u het wachten aan de kassa. 

Meer informatie over het vervoer naar de eilanden vindt u op onze pagina: Kroatische eilanden.