Centraal-Kroatië – vakantie in het groene hart van Kroatië

Hoewel nog altijd de meeste vakantiegangers rechtstreeks naar de kust trekken, wordt het binnenland van Kroatië steeds meer bezocht en is - mede door de verbeterde infrastructuur voor wandelaars en fietsers - een geliefde vakantiebestemming voor natuurliefhebbers.

Bestaat uw vakantie uit actief bezig zijn, cultuur snuiven en lekker eten met een overheerlijk glaasje Kroatische wijn? Dan is een vakantie naar Centraal-Kroatië zeker iets voor u.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Centraal-Kroatië:Centraal-Kroatië verkennen

Het voornaamste pluspunt van het Kroatische binnenland is het gevarieerde landschap. Zo komen de bergketens die van de Alpen tot aan de Adriatische kust lopen samen met de Pannonische vlakte tussen Zagreb en Oost-Hongarije. De regio Zagorje, net ten noorden van Zagreb doet met zijn mix van hobbelige heuvels, wijngaarden en compacte drukke dorpjes een beetje aan het zuiden van Oostenrijk denken, terwijl zich ten zuidwesten van Zagreb iets ruigere hooglanden van de Žumberak bevinden en de glooiende groene heuvels van Lika, waaronder de Plitvicemeren. Deze reeks meren en ruisende watervallen vormen de meest adembenemende natuurlijke attractie van Kroatië. Aanzienlijk minder toeristisch, maar daarom beslist niet minder de moeite waard, is de moerasachtige vlakte ten zuidoosten de hoofdstad, waar vogelaars hun hart op kunnen halen in het natuurpark Lonsjsko polje met zijn tradionele houten dorpjes.

Er zijn ook tal van goed geconserveerde barokstadjes waar de elegantie van het provinciale Habsburgse leven nog duidelijk herkenbaar is. Het mooiste voorbeeld is Varaždin, ten noordoosten van Zagreb, hoewel Karlovac in het zuidwesten en Požega in het zuidoosten ook de moeite waard zijn. Osijek is naast Zagreb de enige grote stad in het binnenland en een uitstekende uitvalsbasis om oostelijk Slavonië te ontdekken.

Een vakantie of een dagje in Zagreb

Zagreb, is een fascinerende bestemming op zich, die het beste van Oost- en West-Europa combineert. Als politieke, economische en culturele hoofdstad van Kroatië bruist de stad van energie, maar het heeft ook nog veel van zijn oude charme behouden. De stad, waar meer dan een miljoen mensen wonen, heeft veel 19e -eeuwse gebouwen, een overvloed aan cultureel vermaak en levendige horeca. Pak een terrasje in het autovrije gezellige centrum, of ga winkelen op de Dolac (bekendste markt) of in de meest luxe winkelstraat, de Ilica.

De Zagorje - een sprookjesachtig gebied

Hrvatsko Zagorje ontvangt relatief weinig toeristen, zelfs in de piek van het zomerseizoen, maar de groene, glooiende heuvels bezaaid met idyllische dorpjes, middeleeuwse kastelen en thermale bronnen verdienen het om beter bekend te zijn bij reizigers. De koele heuvels en kuuroorden bieden een goede ontsnapping aan de zomerse hitte en het door Oostenrijk beïnvloede eten en de architectuur contrasteren goed met het mediterraan geïnspireerde zuiden. De regio Zagorje (zoals het algemeen bekend staat) begint ten noorden van het Medvednica gebergte, buiten Zagreb, en strekt zich uit naar het westen tot aan de Sloveense grens, ten oosten tot aan de E71 snelweg en tot aan Varaždin, de mooiste Habsburgse stad van het Kroatische vasteland en zeker een dagtrip vanuit Zagreb waard. Meer dan 40% van het oppervlak is bedekt met bossen - voornamelijk beuken, eiken, kastanje- en dennenbomen. Ook al is de zandgrond over het algemeen niet erg geschikt voor bebouwing, toch ziet u hier en daar wijngaarden, boomgaarden en af en toe een maïskolvenveld.

De Gorski Kotar

De weg van Karlovac naar Rijeka is een schilderachtige route door de heuvels van Gorski kotar ( letterlijk ‘bebost district’), met spectaculaire, groene rivierdalen en bosrijke hellingen. Zowel Bjeloasica als het naburige Ogulin zijn goede uitgangspunten voor wandelingen in de omliggende bergen, met de top van Klek als aantrekkelijke bestemming voor een dagtrip. Iets noordelijker ligt het stadje Delnice, de belangrijkste halteplaats op de route naar het Nationaal Park Risnjak en het hooggelegen dorpje Skrad, waar u kan genieten van schitterende bossen.

Nationaal Park van de Plitvicemeren – U komt ogen tekort, zo mooi!

Ten zuiden van Karlovac en Slunj ligt het nationaal park Plitvicemeren, terecht beschouwd als de grootste natuurlijke trekpleister van het land. De 8 km lange reeks van de zestien meren wordt omzoomd door dichtbeboste heuvels. Een serie watervallen en stroomversnellingen leiden het water naar de lagergelegen meren. Het geheel is een van de meest adembenemende landschappen van het Kroatische binnenland. De meren zijn van een afstandje betoverend turkoois van kleur, en zijn rijk aan vis en waterslangen. Rond het kalmere, noordelijke deel van de meren zitten veel reigers. De heuvels zijn het domein van herten, beren, wolven en zwijnen.
Het park is opmerkelijk goed georganiseerd: duidelijk bewegwijzerde paden, regelmatige shuttlebussen en pontjes naar de beginpunten van de wandelroutes, en behulpzaam Engels sprekend personeel bij de twee hoofdingangen. Dit alles zorgt ervoor dat u in relatief korte tijd veel kan zien, maar enthousiaste wandelaars kunnen er ook net zo makkelijk een dag of twee doorbrengen.

Vinodol en omgeving - dicht bij de kust

Het Vinodol (letterlijk ‘wijndal’) strekt zich van de badplaats Novi Vinodolski 20 km landinwaarts naar het noordwesten uit en is een van de mooiste valleien van Kroatië. Het weelderig groene Vinodol wordt aan weerszijden begrensd door ruige kalksteenruggen en is een belangrijk wijngebied. Als u over eigen vervoer beschikt, en deze mooi rustige regio prefereert boven de drukke toeristische badplaatsen Crikvenica en Novi Vinodolski, dan zit u goed u in het gebied van het Vinodol.
Het grootste dorp van het Vinodol is Bribir, 8 km ten noorden van Novi Vinodolski. Dit dorp is ook te bereiken met de bus die regelmatig op en neer naar de kust rijdt. Vanuit het stadje zijn mooie wandelingen in de omgeving te maken.