De Adriatische kust - het ultieme vakantieparadijs aan zee

De Adriatische kust is divers, de lokale bevolking gastvrij en de natuur adembenemend mooi. Geniet van het Mediterrane leven en ontdek de unieke kustlijn.
Met inbegrip van de vele eilanden voor de kust heeft Kroatië een kustlijn van meer dan 6000 kilometer. Vakantiegangers van over de hele wereld komen hier naar toe om de spectaculaire, kustlijn met zijn afgelegen baaien en witte stranden te ontdekken, de cultuur van het land te leren kennen en om de vele bezienswaardigheden te zien.

Neem een kijkje in het enorme aanbod van vakantiehuizen en laat u inspireren en overtuigen om een vakantie aan de Adriatische Zee door te brengen. Veel van de vakantiehuizen vlakbij zee of direct aan het strand beschikken over een prachtig (privé) zwembad.
 

Zoeken en boeken - vakantiehuizen aan de Adriatische kust in Kroatië:


Aan de Kroatische kust heeft u de keuze uit drie regio's:

De kust van Istrië

In het noorden op het schiereiland Istrië, liggen de oude Venetiaanse havenplaatsjes, zoals Poreč en Rovinj en de havenstad Pula met zijn indrukwekkende Romeinse overblijfselen. Het binnenland van Istrië bestaat hoofdzakelijk uit slaperige bergdorpjes zoals Motovun, Grožnjan, Roč en Hum – vaak spectaculair gelegen, met middeleeuwse architectuur en een serene landelijke rust.

De kust van de Kvarner baai

De Kvarner baai ten zuiden van Istrië met zijn talrijke eilanden wordt beheerst door Rijeka, de derde stad van het land en tevens voornaamste havenstad. In de buurt liggen resorts die aan het eind van de 19de- eeuw in trek waren bij de high society, en waar het belle époque nog altijd herkenbaar is. Bijvoorbeeld het bijzondere en piepkleine Lovran, en de grotere, meer ontwikkelde stadjes Opatija en Crikvenica. Vlak voor de kust liggen de Kvarnereilanden Cres, Lošinj en Krk die al geruime tijd zijn gekoloniseerd zijn door het massatoerisme, maar waar nog altijd genoeg idyllische kustplaatsen en ongerepte baaien te vinden zijn.
De hoofdstad van Rab, ten zuiden van Krk, is zelfs een van best bewaard gebleven middeleeuwse stadjes van de Noord-Adriatische kust.

Kust van Dalmatië

Voorbij de Kvarnerbaai ligt de bergachtige kust van Dalmatië met zijn vele eilanden. Het is een ruig gebied met vissersdorpjes en historische stadjes langs een smalle kuststrook rijk aan vijgen, olijven en andere subtropische vegetatie. De belangrijkste stad in Noord-Dalmatië is Zadar met haar levendig centrum vol middeleeuwse kerken. De kust van Zadar is zeer geliefd bij de Nederlanders en de Belgen, omdat het meer mediterraan is dan Istrië, en omdat er ook zandstranden zijn, zoals bij de badplaats Nin. Vanuit Zadar kunt u per veerpont naar relaxte eilandjes als Silba, Ugljan, Pašman en het prachtige ruige Dugi otok – heerlijk rustige eilanden zonder massatoerisme.
De grootste plaats van Centraal-Dalmatië, is Šibenik, een stad met een rijke historie en mediterrane sfeer en een niet te missen spierwitte St. Jacobkathedraal midden in het knusse centrum. De Sibenik Rivièra heeft vele sfeervolle badplaatsen en is de hotspot qua uitgaansleven. Šibenik is ook een geschikte halte op de route naar de watervallen van Nationaal Park Krka, of de prachtige kale eilanden van de Kornati-archipel.
De tweede stad van Kroatië is Split, de belangrijkste stad van Zuid-Dalmatië. Split met haar bruisende, chaotische haven en haar oude centrum, is een logisch vertrekpunt voor tochten naar een aantal van de meest betoverende van de Kroatische eilanden. Het dichtste bij ligt Brač, met levendige vissersplaatsjes en een aantal uitstekende stranden. Op de naburige eilanden Hvar en Korčula kunt u terecht voor kleine stadjes vol Venetiaans architectuur, en natuurlijk de nodige stranden. Iets verder weg nog liggen Vis en Lastovo. Deze eilanden waren tot eind jaren tachtig verboden voor toeristen, en zijn mede daardoor nog bijzonder ongerept.
Ten zuiden van Split ligt de ommuurde, middeleeuwse stad Dubrovnik dat in de zomer plaats biedt aan een belangrijke kunstfestival, maar ongeacht het seizoen een magische plek is. Veel van de schade uit de oorlog 1991-95 is inmiddels hersteld waardoor het toerisme weer op het oude niveau is. Iets uit de kust liggen de dunbevolkte eilanden Koločep, Lopud en Šipan, oases van rust op een steenworp afstand van het drukke, toeristische Dubrovnik enomgeving. Vanuit Dubrovnik kunt u ook naar een van meest serene Adriatische eilanden van allemaal: het wonderschone Mljet.

Adriatische stranden - vergeet vooral uw strandschoenen niet

De Adriatische stranden bestaan meestal uit kiezels en rotsen, en op sommige plekken zijn bij gebrek aan geschikte zwemplaatsen betonnen platforms aangelegd met trappen het water in. In het water zitten op de rotsen vaak zee-egels. Doe dus voor alle zekerheid maar zwemschoenen aan. De mooiste kiezelstranden zijn te vinden bij de populaire badplaats Bol, op het eiland Brač. Hier ligt het prachtige Zlatni Rat (Gouden kaap of baai), dé icoon van de Adriatische kust. Het is een 400 meter lang schiereiland van kleine kiezelstenen dat de zee insteekt. Het water is niet diep en de bodem loopt geleidelijk af. Rond de stadjes langs de Makarska Rivièra, ten zuiden van Split, vindt u eveneens zeer mooie kiezelstranden. De zeldzame zandstranden zijn wel vaak prachtig, zoals bij Baška, op het eiland Krk, op het schiereiland Lopar, op Rab en rond Lumbarda op Korčula.

Vervoer naar de eilanden lastig?

Vervoer van en naar de Kroatische eilanden is helemaal niet moeilijk of lastig. Het vasteland van Kroatië is door tal van ferrydiensten met de Adriatische eilanden verbonden waarvan de meeste worden uitgevoerd door Jadrolinija. Korte trips naar de eilanden vlak bij het vasteland worden uitgevoerd door eenvoudige ferry's die óf pendelen, óf zo'n beetje elk half uur varen. Bestemmingen iets verder uit de kust hebben een preciezere dienstregeling. Als u van te voren weet welke dagen u met de ferry gaat reizen, is het aan te raden om van te voren uw tickets te bestellen bij www.jadrolinija.hr. Zo voorkomt u wachten bij de ticketbalie. De havens met ferry's naar de belangrijkste eilandengroepen zijn Zadar, Split en Dubrovik. Reist u zonder eigen vervoer, overweeg dan een draagvleugelboot of catamaran te nemen. Dit is slechts iets duurder dan een ferry, maar de reis gaat twee keer zo snel. Bedenk wel dat deze kaartjes niet heel ver van te voren gereserveerd kunnen worden en soms alleen op de dag van vertrek worden verkocht. 
Er varen ook tal van ferry's uit Kroatië naar Venetië, Ancona en andere Italiaanse havens. Als u met de auto reist is het beter om van te voren te resereveren. De overtochten duren tussen de 5 en 9 uur, afhankelijk van snelheid van ferry en vertrekhaven.