Vakantie in Kroatië – proef het Mediterrane leven

Kroatië, een land met meer dan duizend eilanden, een prachtige kust met stille baaien, lange stranden en kristalhelder zeewater. U vindt er bergen, meren, rivieren, een rijke flora en fauna, bruisende moderne steden en oude Venetiaanse stadjes. Het is onmogelijk om alles te zien wat Kroatië te bieden heeft tijdens een bezoek aan het land, en dat moet u ook vooral niet proberen, maar gewoon regelmatig terugkomen naar dit heerlijke vakantieland.

Met een vakantiehuis in Kroatië heeft u de tijd om even helemaal tot u zelf te komen. U zou ervoor kunnen kiezen om een vakantie aan de kust, of in het binnenland  te combineren met een vakantiehuis op een van de eilanden. Een slechte keus kunt u niet maken, want alles is hier prachtig!

Snel zien welke accommodatie bij u past? Gebruik dan het zoekvenster. Onder de extra kenmerken vindt u de faciliteiten, zoals: zwembad, internet, wasmachine, enzovoorts. Onder speciale objecten heeft u keus uit verschillende vakantiewoningen, zoals: Robinson-huizen, stacaravans, stadsappartementen etc.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Kroatië:Eilandhoppen in Kroatië

Kroatië is gezegend met een enorme natuurlijk rijkdom. Het beschikt over bijna 2000 km ruige, rotsachtige kust en meer dan duizend meest weelderig begroeide eilanden. Zelfs tijdens het hoogseizoen, in juli en augustus, zijn er nog volop rustige eilandjes, verlaten baaien en oude vissersdorpjes te vinden waar Europa zich van zijn meest onbedorven kant laat zien. Maar ook glamour is er genoeg te vinden, in de vorm van stijlvolle spa-hotels, luxe jachthavens en chique cocktailbars – met name in à- la- mode bestemmingen als Dubrovnik en Hvar.

De meeste vakantiegangers verblijven in één van de plaatsen aan de kust van het vaste land of op één van de duizend eilanden waarvan Krk, Brac, Hvar en Korčula tot de mooiste en populairste eilanden van Kroatië behoren. De Kroatische eilanden zijn heel gemakkelijk te bereiken met de diverse veerdiensten tussen het vaste land en de eilanden. De eilanden Krk, Murter en Pag zijn zelfs gewoon per brug te bereiken.

Stedentrip in Kroatië

Toch ook een dagje cultuur en het dagelijks leven van de Kroaten opsnuiven? De hoofdstad Zagreb is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. De prachtige musea, theaters, kathedralen en een bruisend en gevarieerd nachtleven maken dat een paar dagen in Zagreb goed besteed kan zijn. Andere mooie grote historische steden in Kroatië zijn: Pula, Rijeka, Zadar, Split en Dubrovnik, die vanwege de milde winters aan de Adriatische kust het hele jaar door goed te bezoeken zijn. Ook hier kunt u bij Sunly een gewenste accommodatie vinden.

Het binnenland van Kroatië

Zagreb is een prima basis voor uitstapjes naar de omliggende heuvels en charmante dorpjes van het landelijk Zagorje en Žumberak, ten noorden en westen van de stad, en de prachtige barokke stad Varaždin in de provincie Varaždin, in het noordoosten. De rest van het binnenland van Kroatië biedt ruimschoots mogelijkheden voor ontspannen tochtjes. De vlaktes van Slavonië, ten oosten van Zagreb, vormen de rijkste landbouwgronden van Kroatië, met eindeloze maïs- en zonnebloemvelden rond mooie, Habsburgse provinciestadjes als Osijek en Vukovar. Het binnenland biedt verder veel mogelijkheden voor wandeltochten: Het Medvednicagebergte, net boven Zagreb, of de Samoborsko gorje, ten westen van de hoofdstad, zijn geschikt om ontspannen te wandelen.

Nationale Parken

Bent u op zoek naar een eindeloze hoeveelheid natuurschoon? Dan kunt u uw hart ophalen in de verlaten gebergtes van Kroatië, de dichtbeboste eilanden, of de moeraslanden barstensvol wild. Diverse unieke locaties hebben de status van nationaal park gekregen. De bekendste natuurpark en de meest bijzondere is het Nationaal park Plitvice Meren tussen Zagreb en de kust. Het park bestaat uit een serie betoverend mooie turkooizen bosmeertjes die door watervallen met elkaar verbonden zijn. In dit park komen wilde beren en wolven voor. Lees meer over het Nationaal Park van de Plitvicemeren

Noord Dalmatië heeft maar liefst drie van de nationale parken die Kroatië rijk is.
Een daarvan is de Kornati-archipel die met een dagtocht vanaf het vasteland, tussen Zadar en Split, te bereiken is. Het is een groep prachtige, overwegend onbewoonde eilanden, die dankzij de spaarzame begroeiing van heesters en salie onwerkelijke grijze, groene en paarse tinten hebben.
Een mooi uitzicht op de eilanden krijgt u vanaf de desolate, grijze hellingen van het Velebitgebergte in het Nationaal Park Paklenica. Hier kunt u heerlijk wandelen door smalle kloven en over hoge bergruggen. De derde wonderschone nationale park is het Nationaal Park Krka. Op weg naar zee vormt rivier Krka - bij de doorbraak van het gesteente - verschillende beken, meren en watervallen.

In het zuiden van Dalmatië ligt het Mljet Nationaal Park, dat per veerboot bereikbaar is vanuit Drubrovik. De grootste attracties van het park zijn de twee met bossen omgeven meren die omringd zijn door voet- en fietspaden en het heldere water is perfect om te zwemmen.

Het klimaat in Kroatië

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een globaal gemiddelde voor de kust van Kroatië. Langs de kust komen verschillen voor, zo is het noorden iets droger dan het zuidelijke deel van de kust en komen er vooral buiten de zomer wat kleine verschillen voor in lucht- en zeetemperaturen. Het binnenland is het hele jaar kouder en heeft een iets grilliger verloop.

 

 

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
 neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 9 2 2 13 13
februari 10 3 3 12 13
maart 13 5 5 13 13
april 17 9 7 14 14
mei 21 13 8 14 17
juni 25 16 9 12 21
juli 28 19 10 9 24
augustus 28 18 10 10 25
september 24 16 8 11 23
oktober 19 12 6 12 20
november 15 7 4 13 17
december 11 3 3 14 15
 = 0-5 mm ●  = 6-30 mm ●  = 31-60 mm ●  = 61-100 mm ●  = 101-200 mm ●  = meer dan 200 mm

Bron: https://www.klimaatinfo.nl/kroatie/