Sicilië - de ideale mix van cultuur, natuur, zon, zee en strand

Sicilië is een veelzijdige en mooie vakantiebestemming en heeft alles om jong en oud een geweldige vakantie te bieden. Het is het grootste eiland in de Middellandse Zee en ligt net boven de Afrikaanse kust en het eiland Malta. Velen zien Sicilië als alternatief voor Griekenland. De schoonheid van vele oudheden overtreft vaak die van de Griekse.

Een vakantiewoning huren op het zonnige vulkaaneiland Sicilië is - voor iedereen die veel wil zien en niets wil missen - de ideale manier om het fascinerende eiland in al zijn facetten te ontdekken. Inclusief de prachtige stranden en mooie baaitjes.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen op Sicilië:Meer over Sicilië

Sicilië is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en wordt van Italië gescheiden door de slechts drie kilometer brede Straat van Messina. De regio Sicilië omvat ook de Liparische of Eolische eilanden, het eilandje Ustica, de Egadische eilanden, het eiland Pantelleria en de Pelagische eilanden. De laatste twee bevinden zich voor de Tunesische kust en behoren geologisch gezien tot het Afrikaanse continent. Het eiland Malta, officieel de Republiek Malta, ligt ten zuiden van Sicilië.

Het driehoekige eiland Sicilië vormt door zijn rijke geschiedenis en cultuur een wereld op zich. Diverse volkeren hebben hier in de Oudheid overal hun sporen achtergelaten. Alle bezetters, van de Grieken, Arabieren en Noormannen tot de koningen van Napels, hebben hun stempel op het eiland gedrukt, dat tot uiting komt in de taal, de gebruiken en de architectuur. Op heel wat plaatsen kunt u de verschillende oude Romeinse en Griekse bouwwerken zoals theaters en tempels bezoeken. De slagzin van het Siciliaanse verkeersbureau is niet voor niets: Schenkt u ons drie weken van uw leven. Wij stellen daar 3000 jaar geschiedenis tegenover’.
Het landschap is rijk aan olijfbomen, wijngaarden, cactussen en bloeiende planten en wordt gekenmerkt door glooiende heuvels en ruige bergen in het binnenland met de alom aanwezige Etna als overheerser.

De Etna

Als u eenmaal op Sicilië bent, wilt u natuurlijk ook de Etna bewonderen. De grootste actieve vulkaan van Europa domineert het landschap aan de oostkust van Sicilië. De Etna staat bekend als ‘goede berg’. Weliswaar barst hij af en toe uit, maar de lava bevat weinig gas en daardoor is deze vulkaan niet zo explosief. Een uitstap naar de meer dan 3000 m hoge top is dan ook ongevaarlijk, maar onvergetelijk. De tocht er naartoe gaat achtereenvolgens met de bus, vervolgens een kabelbaan en dan per jeep. Eenmaal daar kunt u de zwavelgeur ruiken. Houdt u toch liever wat meer afstand, dan kunt u op de flanken ook andere prachtige wandelingen maken. Het landschappelijk aantrekkelijke gebied werd in 1981 een nationaal park.

Vakantie in Sicilië met de kinderen

Een bezoek aan de vulkaan op zoek naar lavastenen en naar Etnaland met wildwaterglijbanen en dierentuin, zijn al erg leuke activiteiten om te doen met uw kinderen. Op de mooie stranden kunnen de kinderen natuurlijk zwemmen en snorkelen of misschien fietsen ze graag door de prachtige omgeving. Een andere optie is om een boottocht te maken naar de nog kleinere eilanden rondom het eiland. Ook leuke attracties zijn de oude forten en kastelen die over het hele eiland te vinden zijn.

Stedentrip en bezienswaardigheden op Sicilië

Palermo

Bezoek Parlermo, de hoofdstad van het eiland. Uit de oudheid is een enorme schat aan bouwkundig erfgoed bewaard gebleven. Pronkstukken zijn o.a. de geweldige kathedraal en het Palazzo dei Normanni. Of struin rond op de levendige Vucciriamarkt op de Piazza Caracciolo. Het is de bekendste markt van de stad en tegelijkertijd de oudste van Europa. Zoals in een oosterse soek, staan de smalle stegen vol kramen en winkels die hun koopwaar aanbieden.

Agrigento en de Valle dei Templi

Niet ver van de stad Agrigento aan de zuidkust van Sicilië ligt de Valle dei Templi, een archeologische ‘Tempeldal’ uit de Griekse overheersing. Van de talrijke tempels is vooral de prachtige Concordia tempel (rond 430 v. Chr) een van de best bewaarde Griekse tempels.

Syracuse, Taormina en Noto

Alleen al de naam Syracuse geeft aanleiding tot dromen. Vanaf het ogenblik dat men deze provinciestad leert kennen, zoals hij daar ligt, achter een majestueuze baai aan de Siciliaanse oostkust, maakt Syracuse alles waar wat hij belooft. Op het eiland Ortigia, dat met het vaste land verbonden is via een dam, klopt het historisch hart van Syracuse. In dit oudste deel van de stad bevinden zich de resten van de eerste Griekse bouwwerken. In de Città Vecchia moet men zeker de beroemde Arethusafontein gaan zien, de legendarische bakermat van Syracluse.
De meest bezochte plaats van Sicilie is Taormina, een klassieke en middeleeuwse stad die zich sprookjesachtig boven de zee verheft. Behalve dat Taormina in een uitbundig bloeiende natuur ligt en kan bogen op fraaie historische gebouwen, biedt de stad een bewonderenswaardig uitzicht op de kust en de vulkaan.
Ook uit latere periodes is er veel te vinden op dit wonderschone eiland. Zo wordt het stadje Noto met zijn Piazza Municipio en Palazzo Ducezio beschouwd als een van de mooiste barokke steden ter wereld.

Vervoer in en naar Sicilië

Het vliegtuig is de gemakkelijkste en meest gebruikte vervoermiddel om naar Sicilië te reizen. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om naar het eiland te komen. Zo kunt u bijvoorbeeld per trein, boot of auto het eiland bezoeken. Op het eiland heeft u volop mogelijkheden om uzelf te verplaatsen. De meest comfortabele manier is om een auto te huren, maar zelfs als u liever niet wilt rijden, zijn er verschillende opties voor openbaar vervoer die u kunt gebruiken. Als u een van de eilanden rond Sicilië wilt bezoeken, dan heeft u een veerdienst nodig.

Vliegen

Bijna alle toeristen die Sicilië bezoeken nemen het vliegtuig. Op het eiland zijn maar liefst vier internationale luchthavens. De grootste en meest bekende is Catania Airport, bekend onder de naam Fontanarossa die op ongeveer zeven kilometer afstand van de stad Catania ligt. De meerderheid van de vakantiegangers die naar deze luchthaven vliegen zullen in de populaire plaatsen zoals Taormina, Enna, Messina en Syracuse verblijven.

Veerboten

Er zijn een aantal verschillende veerdiensten op het eiland. De belangrijkste is natuurlijk de verbinding tussen Messina en het Italiaanse continent. Vanuit Salerno en Reggio Calabria vertrekken er veerboten naar Messina. Vanuit Napels, Livorno, Genua en Civitavecchia gaan er veerdiensten vanaf het Italiaanse vasteland naar Palermo.
Vanuit Milazzo zijn de verschillende Eolische eilanden te bereiken. Als u het niet erg vindt om wat meer tijd op een boot door te brengen, kunt u ook een bezoek brengen aan de Eolische eilanden vanuit Palermo of Messina.
Er is ook een veerbootverbinding tussen Cagliari op Sardinië en Palermo. De Egadische eilanden en de Pelagische eilanden zijn ook per veerboot te bereiken. Hetzelfde geldt voor de eilanden Ustica en Pantelleria.
Veerboten naar Malta en Tunesië vertrekken eveneens vanuit verschillende locaties in Sicilië. Als u een van de eilanden bezoekt tijdens uw vakantie op Sicilië, let er dan op dat u ook kijkt naar het tijdstip waarop de laatste boot terug naar Sicilië gaat, want dit kan soms al behoorlijk vroeg zijn.