Ligurië, de Italiaanse Rivièra - een plaatje!

Het begrip Rivièra, dat ten onrechte ook voor andere stranden wordt gebuikt, slaat eigenlijk uitsluitend op de Ligurische kust. Langs de hele zonovergoten halve cirkel aan de azuurblauwe zee, wordt de kuststrook afgeschermd voor continentale invloeden door de uitlopers van de Alpen en de Apennijnen, die hier tot een abrupt einde komen. Hierdoor is het klimaat met 300 dagen zon per jaar nog milder dan rond Napels en vergelijkbaar met dat van Sicilië.

Bent u die echte levensgenieter die wil relaxen in een schilderachtige omgeving? Boek dan nu uw vakantie aan de Ligurische Rivièra. 

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Ligurië:Meer over de Ligurische kust

Ten westen van de prachtige havenstad Genua tot aan Savona, trekt de Rivièra di Ponente dezelfde toeristische belangstelling als de Franse Côte d’Azur, nu ieder voormalig vissersplaatsje zich tot een badplaats met een jachthaven en breed strand heeft ontwikkeld. Het gebied buit de zon ook uit met de bloementeelt, zoals blijkt uit de blinkende kassen tegen de steilste bergwanden. Vanwege de prachtige bloemen zoals mimosa en bougainville wordt deze landstreek ook wel de Bloemenrivièra genoemd

De populaire badplaatsen aan Ligurische kust

De eerste belangrijke badplaats aan de Rivièra di Ponente is de grensplaats Ventimiglia. Daarna volgt Bordighera, beroemd om zijn anjers en dadelpalmen, met weelderige villa’s langs de Via Romana. Ook het schitterende San Remo, de hoofdstad van deze Rivièra, laat de fraaiste bezienswaardigheden zien langs de Corso Imperatrice.
Aan de andere zijde van Genua ligt de Rivièra di Levante, die zo veel ruiger is dat de weg niet overal langs het water loopt. Het grillige reliëf vormt de grootste charme van Portofino, een schilderachtige vissershaven die zich tot een van de belangrijkste mondaine toeristenplaatsen heeft ontwikkeld. Zonder twijfel wint Portofino de schoonheidsprijs van Ligurië en wordt dit buitengewoon mooie stadje beschouwd als het meest gefotografeerde dorp ter wereld. Het volmaakte haventje van de stad is een historisch monument en de gevels van de vissershuizen zijn in de zachte kleuren geschilderd, waar Ligurië zo bekend om staat.

De Cinque Terre

De Cinque Terre is de groep van vijf kleurrijke lieflijke dorpjes: Riomaggiore, Manarola, Comiglia, Vernazza en Monterosso al Mare - aan de rand van de Riviera di Levante, die zich aan de steile hellingen van de kust tussen La Spezia en Levanto lijken vast te klampen. Onder de verzamelnaam Cinque Terre tarten ze de natuur, want de omgeving lijkt nergens voor geschikt, niet voor de landbouw en niet voor visserij. Toch is de bevolking van dit woeste Ligurië er in de loop van generaties in geslaagd om de hellingen te cultiveren door de aanleg van duizelingwekkende terrassen en er druiven te verbouwen, waarvan de beroemde witte Siacchetrà wordt gemaakt. De vissers van de Cinque Terre blijven niet achter en gebruiken de rotsspleten meestal als schuilplaats voor hun bootjes.
Lange tijd waren de dorpjes helemaal niet toeristisch, omdat er geen wegen naartoe liepen. Ze waren alleen bereikbaar per ezel, een acrobatisch boemeltreintje of per boot. Vandaag de dag verbindt een weg langs een steile afgrond de Cinque Terre met de Ligurische kust, waardoor hun charme, tradities en ongerepte omgeving gemakkelijker toegankelijk zijn. Elk dorp gaat prat op een interessant kerkje en een aan het hoogteverschil en de zon aangepaste architectuur. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. Comiglia ligt hoog en geïsoleerd, Monterosso is gastvrij en heeft zelfs een strand, de drie andere bieden verschillende vormen van strandplezier.