Het wonderlijke verbluffend mooie eiland Santorini

Santorini, dat de Grieken ook Thira noemen, is een vulkanische eiland in de Egeïsche Zee en uniek in de wereld. Wie hier een paar dagen verblijft of alleen maar aan een cocktail nipt, brengt een tijdje tussen hemel en aarde door. 

Santorini is ideaal voor zowel een langere als een kortere vakantie. Als u een paar dagen op vakantie komt naar Santorini, is het heel bijzonder om in het centrum van Fira of Oia te verblijven in een appartement of vakantiehuis met een prachtig uitzicht.
 

Zoeken en boeken - vakantiewoningen en vakantiehuizen op Santorini:

 

Meer over Santorini

Het vulkaaneiland is 76 km groot en heeft een omtrek van 69 km en ligt op 200 zeemijl van Piraeus, de haven van Athene. Kerkkoepels met blauwe daken zijn voor de architectuur op het eiland even karakteristiek als de windmolens en de alomtegenwoordige katten.
Eigenlijk bestaat het eiland nog maar voor de helft, want de rest is tijdens een vulkaanuitbarsting en aardbeving duizenden jaren geleden in zee weggezakt. Na de vulkaanexplosie staken alleen nog delen van de kraterrand uit het water. De krater zelf liep vol met het water van de Egeïsche Zee. Na verloop van tijd is men op de 300 m hoge kraterrand witte dorpen gaan bouwen, die zich tot ver naar beneden over de steile lavawand uitstrekken. Als u van bovenaf op het eiland zou neerkijken, zou het silhouet van het eiland, een halve maan, inderdaad doen denken aan een vulkaankrater, met in het westen de kliffen die uitsteken over de ingestorte krater en die overgaan in een zacht glooiend landschap dat zich uitstrekt tot aan de oostkust van het eiland.
Wat u ziet als u per boot aankomt, is nog steeds indrukwekkend: u zult nooit de eerste indruk vergeten. U ziet een lange hoge klif die zo’n 60 à 120 meter boven de zee uitsteekt. Een echte geologische kom met op elkaar liggende lagen van vulkanische slakken en zwarte en rode as, met op de top het stadje, waar u vroeger te voet of op de rug van een ezel de steile trappen moest beklimmen, tegenwoordig is er een kabelbaan die de mensen naar boven en beneden brengt.

Vervoersmogelijkheden op Santorini

De meeste mensen die per boot naar Santorini gaan, komen nu via de haven van Athinios, die iets zuidelijker ligt. Van daaruit kunt u een auto huren of een bus of taxi nemen naar de hoofdstad Thira (Fira). Het busnetwerk op het eiland is goed en er is ook een internationale luchthaven. Santorini is niet erg groot, van Kamari naar Fira rijdt u bijvoorbeeld in 15 minuten en de reis duurt ongeveer even lang tussen Fira en Oia.
Als u van eiland naar eiland wilt varen, is Santorini een eiland dat direct verbonden is met de andere Cycladen, Kreta en Athene.

Bezienswaardigheden op Santorini:

De hoofdstad Fira is een dorpje met heel pittoreske steegjes, vaak geschilderd in blauwe en witte kleuren, met arcaden en trappen die hier en daar een uitzonderlijk uitzicht op de zee bieden.

De dorpen aan de rand van de caldera: Oia, Firostefani en Imerovigli

De badplaatsen in het oosten van het eiland : Kamari en Perissa, twee stranden die uit zwarte kiezelstranden bestaan.

De opgravingen van Akrotiri, 9 km ten zuidwesten van Thira, een rustig dorpje aan het uiterste uiteinde van het eiland waar u een adembenemend uitzicht heeft op de caldera. De archeologische vindplaats ligt voorbij het dorp, richting strand.

Het strand van Red Beach, een strand van zwart zand van vulkanische oorsprong met een baai omgeven door rode kliffen.