Prachtige Provence-Alpes-Côte d'Azur

Op 3 uur rijden vanuit Parijs staat u met uw voeten in de azuurblauwe Middellandse Zee!

Tussen de bergen en de zee, grenzend aan de oostkant tegen Italië, ligt dit zonovergoten gebied in het zuidoosten van Frankrijk. De regio wordt ook wel afgekort met PACA. Naast eindeloze vlaktes, prachtige berglandschappen en woeste canyons, vindt u langs de lange kustlijn de kustplaatsen als Nice, Cannes, Fréjus en Saint-Tropez die bekend staan om de glamoureuze boulevards, heerlijke stranden en luxe jachthavens. Vele kunstenaars - waaronder de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh die de meest mooie schilderijen schilderde in de Provence – zijn hier terechtgekomen en hebben zich laten inspireren door het ongekende heldere licht en door de uitgesproken kleuren van het prachtige landschap van velden met zonnebloemen en lavendel, olijfbomen en wijngaarden.

Voor diegenen die houden van de natuur, kunst, de boulevards en om te genieten van het heerlijke weer is de Provence-Alpes-Côte d’Azur een heerlijke vakantiebestemming!

Even landinwaarts liggen de meest prachtige villa's en landhuizen, maar wie iets goedkopers zoekt, kan ook kiezen voor een appartementencomplex of een vakantiepark met één of meerdere gemeenschappelijke zwembaden. Bekijk het aanbod.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur:De Provence-Alpes-Côte d'Azur is verdeeld in zes departementen:

Hautes-Alpes

Nabij de stad Briançon beginnen de Hautes-Alpes, de zuidelijke Franse alpen en is het meest noordelijk gelegen departement van de regio PACA. Briançon, de ‘hoogst gelegen stad van Europa’, gaat prat op haar driehonderd dagen zonneschijn per jaar. Het departement wordt omringd door de departementen Alpes-de-Haute-Provence in het zuiden, het departement Drôme in het westen en de departementen Isère en Savoie in het noorden. In het oosten grenst Hautes-Alpes aan Italië. De hoofdstad van deze regio is Gab. De zuidelijke Alpen zijn wild en lijken vaak bijna exotisch; ze pronken met bonte gesteenten die uit spleten in de bergflanken oplichten, met soms werkelijk reusachtige kloven, zoals die van Cians of Daluis. Dankzij de vele verschillende landschappen, van uitgestrekte bossen en bergweides tot aan ruige kloven en hoge bergtoppen, is dit gebied een populaire vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en niet alleen ideaal voor het maken van wandelingen, maar ook voor klimmen, mountainbiken en wintersport.

Alpes-de-Haute-Provence

Ten noorden van de Gorges du Verdon, op de grens tussen de Provence en de Alpen, ligt dit departement de Alpes-de-Haute-Provence met schitterende meren, bizarre rotsformaties en ontoegankelijke bergstreken. De regio is bekend om de vliegsporten die u hier kunt beoefenen: deltavliegen, paragliden, zweefvliegen en parachutespringen. Er zijn ook prachtige wandelingen en bergtochten te maken, bijvoorbeeld in de Gorges du Verdon formaties.
Op 3 maart stopte Napoleon voor een ontbijtje in Castellane. Bij vertrek gleed een van de muildieren uit in een greppel. Op zijn rug had het een houten kistje met 300.000 Louis d’Or (goudfranc). Napoleon kon het geld natuurlijk niet missen, maar vond slechts 260.000 terug. Er zou dus nog steeds 40.000 franc verborgen moeten liggen in de bergen. Een plaquette op een huis in Castellane herinnert eraan dat hij een dag later at in het gehuchtje la Clappe tussen Barrême en Digne. U zoekt dus het beste in die richting. Castellane ligt aan de Route Napoleon en is het zenuwcentrum voor openluchtactiviteiten in de Gorges du Verdon.

Alpes-Maritimes

Pas helemaal op het einde in het zuidoostelijke stukje Frankrijk, storten de Zee-Alpen (Alpes maritimes) zich in de Middellandse Zee. Vanaf sommige toppen ziet u over het water Corsica liggen. Dit gebied vormt een prachtige strook land tussen gletsjerijs en mediterraan levensgevoel, compleet met een dal van wonderen: de Vallée des Merveilles. Hier hebben herders duizenden jaren lang symbolen in de rotswanden van de Mont Bégo ( 2872 m) gekerfd – nu is het een enorm openluchtmuseum in het Parc National du Mercantour. De hoofdstad is Nice, aan de Côte d'Azur en is dankzij het uitzonderlijk zonnige en milde klimaat een belangrijke toeristische regio van Frankrijk.

De Vaucluse

De hoofdstad van de Vaucluse is de beroemde stad Avignon met het indrukwekkende Palais des Papes. Van de vaak bezongen brug staan nog slechts vier bogen overeind. De middeleeuwse, versterkte stad wordt door een 4,5 km lange stadsmuur omgeven. 

De noordelijke Vaucluse loopt van het Rhône-dal ten noorden van Avignon, via de pieken van de Dentelles de Montmirail naar de kale top van de Mont Ventoux. Deze, onder wielrenners beruchte berg, wordt ook wel de "Reus van de Provence" genoemd. De top ligt op 1912 meter hoogte. Er is hier veel te zien en te doen: zo kunt u Romeinse Ruïnes of de oudste synagoge van Frankrijk bekijken, wijn proeven of in de heuvels wandelen.
Ten oosten van Avignon strekt zich het grote kalkmassief van de Lubéron uit. Het rotsachtige gebied met zijn enorme eikenbossen, kleine bergdorpjes en stenen hutten heeft zijn natuurlijke schoonheid weten te bewaren. In de tot 1125 m hoge bergen, liggen nog grotendeels onbewoonde stukken land waarop meer dan duizend verschillende plantensoorten groeien. Om deze omgeving te beschermen werd in 1977 het Parc Naturel Régional du Lubéron opgericht. 

Bouches-du-Rhône

Bouches-du-Rhône wordt ook wel "het hart van de Provence" genoemd en ligt in het zuiden van Frankrijk, aan de monding van de Rhône in de Middellandse Zee. Marseille is de hoofdstad van het departement en van de regio PACA. Het is een echte havenstad die meer dan 800.000 inwoners telt en daarnaast is het ook de oudste stad van Frankrijk. Enkele bekende bezienswaardigheden in Marseille zijn het Palais Longchamp, de oude haven Vieux Port, de Notre Dame de la Garde, en Abbaye de Saint-Victor (oudste religieuze plek in Frankrijk). 
Ten zuiden van Marseille ligt een schitterende kuststrook, de Calangues. Verken de Calanques te voet of per boot. U kunt een boottocht maken vanuit de badplaats Cassis ( beter dan uit vanuit Marseille). De ongerepte natuur in dit gebied weet zowel duikers als vogelaars, rotsklimmers en wandelaars te bekoren.

Het dorp St-Rémy-de-Provence is beroemd, omdat Vincent van Gogh er meer dan een jaar verbleef. Ook woonde hij een paar jaar in Arles, een andere mooie stad in dit departement, waar hij enkele van zijn beroemdste schilderijen maakte.
Een andere zeer bekende kunstschilder uit dit gebied is Paul Cézanne (1839-1906), geboren in Aix-en-Provence, ten westen van de Mont Sainte-Victoire. Deze 18 km lange bergketen was een grote bron van inspiratie voor Cézanne, die er veel schilderijen en tekeningen van maakte.

Het meest in het oog springende kenmerk van Bouches-du-Rhône is waarschijnlijk het regionale park van de Camarque. Het is een streek die de Franse natuur nog interessanter maakt. Het is een grote delta waar de Rhône in de Middellandse Zee stroomt. Een gladde vlakte op zeeniveau met veel vogels, wilde paarden en zwarte stieren in een groot moerasgebied met zoutmeren.

Var

De hoofdstad van de Var is Toulon. De kust van de Var tussen Hyères en Estérel biedt een prachtig kleurenspel: zandstranden vlijen zich tegen de achtergrond van rode rotsachtige bergen die fraai afsteken tegen het azuurblauwe water en majestueuze kastanjes. De glamour van St-Tropez en drukke badplaatsen als Le Lavandou en St-Raphaël staan in schril contrast met de uitgestrekte bossen van de Maures en de Estérel. In het binnenland van de Var liggen veel schilderachtige heuveldorpen en afgelegen abdijen. Hier bent u duidelijk op he platteland. Dichtbeboste heuvels en met wijnstokken beplante dalen maken het wandelen en wijnproeven tot een plezier.