Provence – een streek om van te houden

U rijdt net in een kalm tempo over een van die kronkelige wegen in het noorden van de Provence en kijkt links uit over een paars lavendeltapijt, terwijl rechts enorme zonnebloemen bloeien en in de verte vele rijen groene druivenstokken in slagorde staan opgesteld. Plotseling steekt de Mistral op, aanvankelijk schijnbaar nergens vandaan, dan duidelijk aanstormend uit het noorden. Gelukkig is de Mistral die van het Massif Central door het nauwe Rhônedal naar de Middellandse Zee wordt geperst, het enige onaangename in dit verrukkelijke land, oftewel het gebied dat zich uitstrekt van Montélimar in het noorden tot aan Marseille.

De Provence wacht om door u te worden ontdekt! Langs de kust van de Provence en de Côte d'Azur in Zuid-Frankrijk, bieden vakantiewoningen u de mogelijkheid om in een unieke omgeving aan zee te verblijven. Zoek een vakantiewoning naar keuze.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in de Provence:Ontdek de schilderachtige Provence

De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk en maakt deel uit van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Dankzij de ligging ten zuiden van de Middellandse Zee, de Rhône en het naburige Italië heeft deze regio een ideaal klimaat.
De Provence is een regio met een bijzonder gevarieerde cultuur en geschiedenis. U kunt er genieten van Romeinse ruïnes, romaanse kerken, middeleeuwse burchten en versterkte heuveldorpen, maar ook van bruisende havensteden en mondaine badplaatsen. Het is een gebied van droge kalksteenplateaus, spectaculaire ravijnen en ruige bergstreken, maar ook van moerassen, goudgele stranden en tropische tuinen. Het is een regio waar u kunt genieten van het goede leven, van zon en zee, een fantastische keuken en heerlijke wijn. En bovenal is de Provence de regio van het heldere licht dat talloze kunstenaars betoverde. Hun werk is hier op vele plekken te bewonderen.
U kan hier gerarandeerd een paar prachtige dagen doorbrengen. Bezoek markten, wijncaves en kastelen en maak een vroege en koele ochtendrit naar de Mont Ventoux, de hoogste top in de Provence.

De beste reistijd

De Provence bestaat uit mooie plekjes waar iedereen heen wil. Ondanks de toeristenstroom in het hoogseizoen zijn velen erin geslaagd om dit goed op te vangen en de authenticiteit te bewaren. Maar, als u de drukte wilt vermijden, zijn het vroege voorjaar en de nazomer de beste tijden van het jaar. Vanaf Pasen gaan de restaurants open en in de vroege voorjaarszon kruipt de charme van de steden onder uw huid. In juli en augustus lijkt het alsof iedereen vecht tegen de warmte, om in september en oktober weer te ontspannen en zich te verheugen op de winterslaap.

Mooie dorpjes in de Provence

U zult merken dat sommige stadjes met mooie uitzichten, prachtig natuurschoon en grote rust, zoals Crestet en Séguret of Mirabel-aux Baronnies ten zuiden van het olijvencentrum Nyons, zo klein zijn dat de passerende auto’s de cafétafeltjes, die overal in de smalle straatjes staan, bijna omver rijden. Geniet hier van uw Pastis op een kleurig tafelkleedje bij een cafeetje onder een plantaan. Elk plaatsje, dat groot genoeg is voor een café, heeft ook een laan voor een jeu-de boules-veldje, het spel (petangue) dat urenlang door de oude mannen met versleten donkerblauwe baretten wordt gespeeld. 

Aix en Provence – de stad van duizend fonteinen

Aix-en Provence is zich altijd bewust geweest van zijn rol als hoofdstad van de Provence, maar de laatste jaren is het pas echt goed gelukt met Paul Cézanne († 1906) die er in 1839 werd geboren. Er is een speciale kaart met plaatsen waar Cézanne is geweest. Wie niet met zijn neus in de kaarten wil zitten, kan de bronzen plaquettes volgen op het voetpad. Cézanne is nu mooi verweven in de geschiedenis van de stad.
De stad, universiteitsstad sinds 1409, is springlevend. De universiteit heeft de stad een internationale uitstraling gegeven die samen met de Provençaalse levensstijl zorgt voor een jeugdige, ontspannen sfeer. Studenten en toeristen verfrissen zich bij meren of fonteinen in en rond de stad, zoals de Romeinen dat bijna 2000 jaar geleden ook deden bij de bronnen waar helder water uitkwam.
Laat de auto voor wat die is en ontdek deze charmante stad te voet. In geen enkele stad ervaart u de Provence beter. Maak niet de vergissing om meteen alle bezienswaardigheden te willen zien, daar struikelt u toch wel over. Kijk ook eens omhoog naar de zorgvuldig gerestaureerde gevels. Aan de balkons hangen kleurrijke bloempotten, die prachtig passen bij de warme, zacht natuurkleuren van het gebouw. Aix is een fijne stad, maar is op marktdagen nog leuker: op dinsdag, donderdag en zaterdag staan er kraampjes met etenswaren, sieraden en keramiek op drie plaatsen: Place des Pêcheurs, Place de la Madeleine en Place de Verdun. 

De koninginnen van de kust

Tussen Bandol en Menton grenst de diepblauwe zee over een afstand van 300 km aan een weergaloze mooie kust met donkere, kristallijne kapen, diepe baaien, goudgele stranden, een krans van aanlokkelijke eilanden, het rode purpergesteente van het Esterel-gebergte en de ongenaakbare plooiingen van de Zuid-Franse Alpen die steil naar de Riviera afdalen. Hoewel de Côte d’Azur “officieel” pas bij St-Raphaël begint, zijn het zachte klimaat dat nauwelijks door mistral of vorst wordt gehinderd, de alomtegenwoordige zon en de permanente vakantiesfeer al vanaf de bergen van Les Maures, en eigenlijk al bij Cap Sicié voelbaar.
Vroeger kwamen er alleen de rich en famous, daarna werd het toerisme voor bredere lagen van de bevolking toegankelijk, wat gepaard ging met een grote toeloop van badgasten uit alle delen van Europa. 
Nice, de hoofdstad van de Côte d’Azur, dat al vanaf de 18 eeuw zeer geliefd is, kan prat gaan op een fraaie ligging die nog eens wordt benadrukt door de prachtige Baie des Anges, de schitterende Promenade des Anglais, de bonte charme van de oude stad met zijn wirwar van roze daken, de uitbundige bloemencorso’s en het beroemde carnaval.
Cannes, dat vroeger toebehoorde aan de abten van de Iles de Lérins, is de winterstek van de adellijke lieden uit alle delen van de wereld en een van de meest prestigieuze toeristenplaatsen van Europa. Het is bovendien de stad waar het beroemde internationale filmfestival wordt gehouden.
Monaco ligt ingeklemd in een amfitheater van heuvels. Rond de rots waarop het prinselijk paleis verrijst, zijn wolkenkrabbers gebouwd. In Monte Carlo staat het bekende casino, een belangrijkste attractie van dit vorstendom.
Andere parels langs de Côte d’Azur zijn Villefranche-sur-Mer met zijn schitterende rede, Roquebrune dat u van verre herkent aan de wonderlijke middeleeuwse donjon uit de 10e eeuw, Menton met zijn vele sinaasappel- en citroenbomen, en Hyères waar de Engelse koningin Victoria graag vertoefde.

Provençaalse bergen en natuurparken

Wie de bergen in het Parc Mercantour duidelijk wil zien, moet wel een arend zijn. De hoogste bergtoppen van de Alpen vormen de grens met Italië. Hier, op 3,5 km hoogte, zijn de bergen ontoegankelijk en ondoordringbaar en zijn arenden relatief veilig. Verderop worden de bergen kleiner en hebben mensen ze ingepalmd met steden als Barcelonette en Digne-les-Bains. Na een vallei waarin de route du Soleil is aangelegd, richten ze zich weer op tot 2 km hoogte bij de Mont Ventoux, maar daarna is het op en zijn er alleen nog glooiende naar lavendel geurende heuvels in de Vaucluse voordat ze in de Rhônevallei bij Avignon bijna weer op zeeniveau uitkomen. Hier zijn bergen voor ieders smaak en wensen. Mogelijkheden genoeg voor een actieve vakantie. Het gebied heet Provence-Alpes-Côte d’Azur en omvat zes departementen, die met elkaar de ingrediënten van elke Zuid-Franse droom bevatten. Departementen zijn echter mensenwerk – de natuur heeft zo zijn eigen indeling: De drie grote natuurparken volgen de aflopende bergen van de Alpentoppen tot de Rhônevallei. Park National du Mercantour ligt in de Oostelijke Alpen, tegen de Italiaanse grens en is perfect geschikt voor bergbeklimming en canyoning. Ertussenin ligt Parc Naturel Régional du Verdon, waar veel wordt geraft. Meer naar het westen ligt het Park Naturel Régional du Lubéron, waar fietsers en wandelaars elkaar tegenkomen bij de Mont Vertoux. De parken beslaan grote gebieden met steden, wegen en beschermde natuur en zijn niet omheind. U merkt niet dat u in een park bent, maar wie er woont merkt wel dat niet alles mag.

Leuk om te doen – met de Train des Pignes

De trein doet het goed. Met een spoorbreedte van slechts een meter ( normaal 1.40 m) redt le Train des Pignes – De Dennentrein – zelfs de scherpste bochten. En vanwaar die naam? Sommigen zeggen dat de trein zo langzaam reed dat je kon uitstappen en dennenappels rapen voor de openhaard en toch de trein bijhouden. Anderen denken dat de stoker de trein altijd opwarmde door dennenappels op het vuur te gooien. Het is een uniek treintje. Op de 150 km tussen Digne-les-Bains en Nice komt het door 5 dalen, 25 tunnels, 16 viaducten, 15 metalen bruggen en het heeft 15 haltes. De tocht duurt ruim 3,5 uur, waarvan meer dan de helft het mooiste is wat u ooit heeft gezien. Stap onderweg eens uit en geniet in uw eigen tempo. Er rijdt elke drie uur een trein en u kunt probleemloos uitstappen en op hetzelfde kaartje verder rijden.