Welkom in Normandië,

de zandstranden, de kliffen, de zee en een berg historie 

Normandië is een zeer populaire vakantiebestemming binnen Frankrijk. Kenmerkend voor Normandië is de prachtige ruige kustlijn met mooie lange zandstranden, wit glanzende krijtrotsen en schilderachtige badplaatsen. De toeristen die deze bijzondere streek aandoen genieten van de natuur en cultuur die Normandië te bieden heeft. U kunt hier wandelen of fietsen in de prachtige natuurgebieden of de vele charmante historische dorpjes ontdekken zoals: Honfleur, Caen, Etretat en Deauville.
De grootste, bekendste en drukst bezochte historisch bezienswaardigheid in Normandië blijft Mont Saint-Michel, maar de D-day invasiestranden en bijbehorende herdenkingsmonumenten zijn natuurlijk ook een bijzondere toeristische attractie in Normandië.

Vergeet niet de beroemde Cider en Calvados te proeven!

Of het nu gaat om een vakantiehuis aan de kust of een appartement in een dorpje, of een luxe vakantievilla met een eigen zwembad; bij Sunly heeft u volop keuze!

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Normandië:


Mondaine badplaatsen

In de 19de eeuw, toen het baden in zee in de mode kwam, was de Normandische kust, die het dichtst bij Parijs ligt, ’s zomers het trefpunt van kunstenaars, schrijvers en mondaine figuren. In gloednieuwe badplaatsen als Dieppe, Deauville, Trouville, Houlgate en Cabourg, verrezen hotels, casino’s en villa’s in de typische weelderige Normandische stijl (asymmetrische daken, veel ramen en dakvensters, combinatie van lokale natuursteen, baksteen en vakwerk). Dieppe, de oudste Franse badplaats, verwelkomde niet alleen extravagante dames die er met hun fraaiste toilet kwamen pronken, maar ook illustere personen als Louis-Philippe, Napoleon III, Eugène Delacroix, Camille Saint-Saëns en Oscar Wilde.
Ook nu nog trekt tout Paris naar Trouville en Deauville, de pareltjes aan de Côte Fleurie, om er zich te laten zien op de planches, de houten plankiers langs de zandstranden die met hun kleurige parasols en strandhokjes een prachtig beeld vormen.

Hoogtepunten van Normandië

Normandië is een historische Franse provincie opgedeeld in twee regio’s: Haute-Normandië en Basse-Normandië. De regio is zo geliefd bij de vakantieganger niet alleen omdat het slechts op een paar uur rijden van Nederland en België ligt, maar ook vooral om zijn prachtige natuur, heerlijk eten en vele bezienswaardigheden.

De Albastenkust- Côte d’Albâtre

Het landschappelijk hoogtepunt van de Normandische kust ligt nabij Étretat. Het dorp zelf was een van de vissersdorpen die in de 19de eeuw door kunstenaars werden ontdekt. Het ligt aan een baai die zeer romantisch wordt omgeven door Albastwitte krijtrotsen. Aan de Albstenkusttussen Le Havre en Le Tréport, met vaak meer dan 100 m hoge kalkrotsen vindt u eigenaardige rotsformaties. Beroemd is de geërodeerde rotspoort ten westen van Étretat die doet denken aan een in het water duikende olifantsslurf.


Mont St. Michel – een bijzonder eiland én Werelderfgoed

Op een rotseiland in het Kanaal, ongeveer 1 km voor de kust van Normandië, bevindt zich in een prachtige omgeving de voormalige benedictijnenabdij Mont-Saint-Michel, het beroemde symbool van de regio. De abdij is alleen te voet bereikbaar en moeet u eens in uw leven gezien hebben. Aan te raden is om dit in de vroege ochtend of laat in de middag te doen, want dan zijn er minder grote groepen toeristen.

Herbeleef D-Day op de invasiestranden

De kust van Normandië is misschien wel het bekendst vanwege de invasie van de geallieerden. Diverse goed bewegwijzerde routes nemen u mee langs de vele overblijfselen van de oorlog. Ga terug in de tijd door een bezoek te brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer, Mulberryhaven in Arromanches en de vele historische musea.

Natuurparken 

Normandië is vanwege zijn mooie kusten en geschiedenis zeer aantrekkelijk, maar de natuur landinwaarts is ook bijzonder prachtig en groen. Het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande, waar de rivier de Seine doorheen stroomt, is een adembenemend en rustig natuurpark van 81.000 hectare. Onderdeel van dit park is onder andere La Fôret de Brotonne, een overblijfsel van het uitgestrekte oerbos. Ook kunt u het Parc Naturel Régional Normandië-Maine bezoeken. Dit natuurpark heeft vele hectaren aan indrukwekkende bossen met peer-en appelboomgaarden. 


Verwen uw smaakpapillen

De Calvados wordt geproduceerd in Normandië. Deze drank is gemaakt van appelcider en moet lang rijpen. Een jonge calvados is minder passievol qua smaak, maar is wel erg geschikt als ingrediënt in een aantal Normandische gerechten waarin de plaatselijke room een grote rol speelt, zoals mosselen, tong en andere vissoorten worden in room gestoofd. Of wat dacht u van de warme appeltaart geflambeerd in calvados en overgoten met verse room? De Normandische melk wordt niet alleen gebruikt voor de verse room, yoghurt of de heerlijke ietwat zoute Normandische boter, maar vormt ook dé basis voor de beroemde Normandische kazen, met name de Pont l’Evèque, Livarot en de alomtegenwoordige Camembert.