Bienvenue en Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon, is een zeer mooie streek in Zuidoost-Frankrijk. Het is een uitgestrekt gebied dat- ingeklemd als het is tussen de Auvergne, de Provence en de Pyreneeën - bijzonder gevarieerd is: er zijn de bergen van de Cevennen, uitgestrekte brede zandstranden aan de Middellands Zee, kastelen, oude cultuursteden als Montpellier, Carcasonne, Aiques-Mortes, Perpignan, Sète, Béziers en Montpellier. Ook de beroemde Rockfort-kaas en de frisse Roussillon-wijnen komen er vandaan.

De zonovergoten kustlijn en een binnenland van uitzonderlijke schoonheid bieden een unieke gelegenheid om uw strandvakantie te combineren met natuur, cultuur en geschiedenis. In het aanbod van vakantiehuizen en appartementen vindt u vakantiewoningen die voor iedereen geschikt zijn, ongeacht u wensen, budget, locatie en aantal personen.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Languedoc-Roussillon:De kust van Lanquedoc-Roussillon – genieten van zon en zee

Langs de hele kuststrook – van Port-Camargue tot Argelès onder Perpignan - met zijn talloze lagunes liggen eindeloze lange stranden van meestal, fijn zand. De streek is een soort Florida van Zuid-Frankrijk met toeristische complexen met beroemde namen als La Grande Motte, Cap d’Agde, Leucate en Gruissan. Midden in dit kustgebied, eenzaam en alleen op het schiereiland boven het bassin de Thau, ligt de intact gebleven vissersplaats Sète, de grootste van de Middellandse zeekust, en die door haar beroemde zonen Geoges Brassens en Paul Valéry bezongen werd.
Aan de uitlopers van de Pyreneeën worden de stranden smaller en daar vindt u aan de Côte Vermeille de nog pittoreske en tradionele badplaatsen. De kust biedt een prachtig uitzicht: groene wijngaarden en roestkleurige rotsen onder een stralend blauwe hemel. Klein en mooi is het bekende Collioure. Voor schilders zoals o.a. Matisse was dit dorpje een inspiratiebron en een betaalbaar alternatief voor de aristocratische en dure Côte d’Azur. Iets bescheidener is Port-Vendres, en van een Spaanse schoonheid getuigt het wijndorp Banyuls-sur-Mer met zijn groot kiezelstrand. De Côte Vermeille is eigenlijk al een voorbode van de Catalaanse Costa Brava. Op een steenworp afstand ligt Cadaqués, de woonplaats van Dali, die wel eens kwam buurten op het station van Perpignan, waar hij in vervoering kon raken over 'dit middelpunt van het heelhal'

Languedoc-Roussillon binnenland – voor de natuurliefhebbers 

Na de Aubrac te zijn doorgereden - in zekere zin nog een voortzetting van het bekende harmonische Auvergnelandschap - bereikt u het ruige berggebied van de Lozère. Vervolgens ontvouwt zich voor uw ogen een ander origineel landschap: grote, wilde kalkplateau’s, doorsneden door diepe canyons. Zo’n hoogvlakte heet een causse, de naam van het gebied heet dan ook Les Causses. Oostelijk hiervan liggen de mysterieuze Cévennes, een ruig middengebergte dat, met inbegrip van de Mont Lozère, een Park National is. Of u nu wandelt, kanoot, kajakt, fietst, vliegt of autorijdt- het landschap is uitdagend en onvergetelijk en is een afwisselende mix van rivieren, rotsen, grotten, bossen en heide en kleine pittoreske dorpjes.
De Causses en Cévennes gaan geleidelijk over in de enorme vlakte van de Bas-Languedoc. Hier kunt u al de mediterrane geur opsnuiven. Wijnbouw en, langs de kust, het toerisme, zijn de meest opvallende kenmerken. Verder zuidelijk bereikt u, ter hoogte van de lijn Carcassonne-Narbonne, de Corbières. Deze streek brengt, zoals bekend de naar verhouding grootste ‘wijnplas’ van Frankrijk voort. Weer iets zuidelijker bevindt zich de kustregio ter hoogte van Perpignan. Het is een vruchtbare streek met een mild klimaat. Met zijn boomgaarden, in cultuur gebrachte moerassen en wijngaarden lijkt de vlakte op een grote tuin. Meer landinwaarts ligt het prachtige berglandschap van de uitlopers van de Pyreneeën. Deze zijn minder hoog dan het centrale deel van de bergketen, omdat de erosie hier in de IJstijd omvangrijker was.

Leuk om te doen

Canal du Midi – onder platanen het kanaal over

Huur een bootje en vaar over het kanaal tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Op het Canal du Midi wordt u omringd door een prachtig panorama, u vaart er onder de platanen door langs ontelbare, uitgestrekte wijngaarden. Vanuit Béziers kan men zelfs tot in Carcasonne varen. De middeleeuwse bovenstad van Carcassonne, La Cité, is een van de grootste trekpleisters van Europa. In de zomer is de Cité het decor voor historische toneelspelen. ’s Avonds is de stad prachtig verlicht. Dichtbij, op de weg naar het wijnland Corbières, ligt een van de mooiste plekken aan de kust: Etang de Bages, een ‘meer aan het strand’ met twee mooie dorpen.

Een bezoek aan de Katharenkastelen

Tussen Toulouse en de Middellandse Zee, hoog in de rotsen, moeilijk toegankelijk, maar de moeite waard, liggen de burchtruïnes van andersdenkenden. Ook hier waren de vrijdenkers niet veilig voor de woede van de paus en de koning. De Katharen moesten opgeven, hoewel ze hulp kregen van de tempelridders. 36 jaar lang werd er gevochten, maar aan het einde van de periode werden de katharen in het nauw gedreven en zochten ze toevlucht in goed beschermde burchten op moeilijk in te nemen plaatsen. De ruïnes zijn nog steeds te bezoeken. Als toegift ervaart u de prachtige natuur, die echter de boosaardigheid, waarmee de katharen werden uitgeroeid, niet doet vergeten. De burchten op hoge rotspunten in de Katharenstreek zoals Puivert, Peyrepertuse, Montségur, Quéribus en cucugnan zijn de moeite van een bezoek waard.

Wijnproeverij: een must!

De wijn van de Languedoc-Roussillon heeft geen grootse naam. Er komen hier veel tafel- en landwijnen vandaan. Slechts 10% van de hier aangeplante wijnstokken levert een superieure kwaliteit. Bordjes op de wegen en in de dorpen nodigen u uit voor een gratis dégustation, een wijnproeverij, bij de wijnbouwer. U kunt hier tegen goede prijzen uw wijn kopen, omdat u zelf voor het transport zorgt.

De Grotten

Een bezoek aan een grot is een reis naar het binnenste van de aarde. Een reis in de tijd, waar duizenden jaren oude druipsteenformaties ons eraan herinneren dat een mensenleven slechts een zuchtje is in de loop van de geschiedenis. De grootste grotten liggen aan weerszijden van Gorges la Jonte langs de Jonte, een zijrivier van de Tarn.
L’Aven Armand is een druipsteengrot in Nationaal Park de Cevennen. Met een kabellift glijdt men naar beneden naar een zaal van 35 m hoog, 60 m breed en 100 m lang. Talloze stalagmieten, stenen bloemen en bizarre figuren in verschillende kleuren maken deze grot op 75 m diepte tot misschien wel een van de mooiste van de streek. Vergeet niet een trui mee te nemen.

Schimmelkaas proeven

De thuisstad van de schimmelkaas ligt in een gebied waar in het hoogland vele grotten zijn ontstaan, Les Combalou Caves. In een van deze grotten vergat een middeleeuwse schaapsherder op een gegeven moment zijn kaas. Toen hij die lange tijd later terugvond was die groen uitgeslagen, maar tot zijn verbazing nog goed van smaak. Hoewel Roquefort trots vasthoudt aan de traditie de kazen te bewaren in de Combalou-grotten in l’Aveyron, en hoewel slechts kaas die in de grotten van Roquefort is gemaakt, echte Roquefort AOC is, is het een van de meest geïndustrialiseerde Franse kazen. Er zouden 3,5 miljoen kazen in de grotten liggen. Om aan de vraag te kunnen voldoen wordt de schapenmelk overal uit Zuid-Frankijk gehaald. Diverse zuivelbedrijven maken de kazen buiten Roquefort en vervoeren die naar de grotten waar ze drie maanden moeten rijpen om het kwaliteitsstempel AOC te kunnen krijgen. De fabriek La Société die boven een grot gevestigd is, en een van de indrukwekkendste is om te bezichtigen, geeft graag rondleidingen over het productieproces van de kaas, die uiteraard worden afgesloten met een proeverij.