Zomer- en wintervakantie in de Franse Alpen

Bij de Franse Alpen als vakantiebestemming denkt u misschien niet zo snel aan zonnebaden in bikini en wandelen in de groene heuvels omringd door felgekleurde bloemen. Wellicht is dit nu het moment om daar verandering in te brengen, want de Franse Alpen zijn een perfecte zomervakantiebestemming met veel spannende zomerse activiteiten. Natuurlijk hoeft u het beeld dat u waarschijnlijk had - van witte pistes, imposante gletsjers, sportieve skileraren en lieflijke bergdorpjes – niet op te geven, want ook op het gebied van de wintersport, kunt u in de Franse Alpen uw hart ophalen. Op een hoogteverschil van 3600 meter kunt u genieten van zon en warmte, maar ook van sneeuw en kou - om nog maar te zwijgen van de schoonheid van de natuur en de adembenemende uitzichten.

Wilt u eens keer wat anders dan de jaarlijkse trip naar Spanje of Italië, maar toch genieten van een zomervakantie vol zon, natuur en avontuur? Kom dan naar de Franse Alpen. Dit hele gebied met zijn eeuwenoude geschiedenis is eigenlijk één groot schouwspel dat elke bezoeker op zijn eigen wijze kan bekijken: voor de sportievelingen vanaf de hoogste toppen van de Alpen, of voor hen die voor hun rust komen, langs een romantisch weggetje aan de oevers van de Rhône. Hoe u het ook doet, het is één grote ontdekkingstocht vol verrassingen.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in de Franse Alpen:Perfecte temperatuur voor zomerse activiteiten

De gemiddelde zomertemperatuur in de Franse Alpen is rond de 24/25 graden Celcius en in combinatie met een heldere blauwe lucht biedt dit de perfecte temperatuur om van de zon te genieten, zonder dat het meteen te heet wordt om iets anders te doen
De ideale zomertemperatuur in de bergdorpen is, zoals gezegd, vooral te danken aan het hoogteverschil van 3600 meter. In de lagere gebieden is het warm in de zomer, maar bovenop de gletsjers, ook in de zomer, zijn er verschillende pistes waar de temperatuur een stuk kouder is. Het is dus niet ongewoon om, medio juli in de bergdorpen, zowel vakantiegangers in shirts en korte shorts te zien als sportievelingen met mutsen in skikleding. In de ochtend zijn de pistes open en in de zomer genieten dan ook veel toeristen van de wintersport. In de namiddag ontspannen ze zich bij het zwembad van hun vakantiehuis of veranderen ze van zomeractiviteit zoals mountainbiken, raften, paragliden of wandelen.

Het landschap - Langs berg en dal……

De noordelijke en zuidelijke Franse Alpen strekken zich uit over de regio's Rhône-Alpes en Provençe-Alpes-Côte-d'Azur. De Alpen vormen met hun vele meertjes, spitse toppen en steile wegen de hoogste bergen van Frankrijk.
Het afwisselende landschap van de Franse Alpen is overweldigend. De toppen van de Mont Blanc, de koning van de bergen, de bevoorrechte ligging van Lyon, ingeklemd tussen twee rivieren, en de met wijnstokken overdekte oevers van de Rhône bieden slechts enkele van de schitterende panorama’s van deze regio, die zich uitstrekt van de wijngaarden van de Beaujolais tot aan de gorges van de Ardèche en van de oevers van het meer van Genève tot aan de kust van de Middellandse Zee.
De steile Alpenwegen bieden een weids uitzicht over het laagland en onthullen plotseling de lieflijke contouren van een meer. De eeuwige sneeuw van de Alpentoppen steekt af tegen de felblauwe lucht die hier ongekend zuiver is. De indrukwekkende Grand Canyon du Verdon of de minstens zo spectaculaire gorges van de Ardèche doen de bezoeker ieder besef van de werkelijkheid verliezen. Anderzijds herinneren de boerenhuizen met hun puntdaken, die zich aan de bergflanken lijken vast te klampen, er juist weer aan hoe moeilijk het leven hier ’s winters in de bergen kan zijn. Toch is dit ook het gebied van mondaine skioorden, als Chamonix, Portes du Soleil, Megève, Courchevel en Les Trois vallees, die ieder jaar vele wintersportliefhebbers aantrekken.

De route des Grandes Alpes, die de boomgrens van 2000 m passeert, is schitterend en is een mooie manier om de Franse Alpen te ontdekken. Langs deze autoroute die het meer van Genève met de Côte d’Azur verbindt en vlak onder de bergkammen en vaak langs de grens loopt, kunt u genieten van unieke en overweldigende panorama’s.
In de Noord-Franse Alpen, in de Savoie, worden de dalen, waar ook bergmarmotten en gemzen voorkomen, met elkaar verbonden door grote bergpassen zoals de Col du Lautaret of de Col du Galibier. Aan de voet van de met beuken- en dennenbossen begroeide hellingen liggen grote meren, zoals het meer van Genève, het meer van Annecy en het Lac du Bourget bij Aix-les-Bains.

De Zuid-Franse Alpen - In de voetsporen van Napoleon

De Zuid-Frans Alpen, in de Provence, zijn droger en minder vruchtbaar. Hier nadert u het mediterrane landschap. De Mont Ventoux kijkt uit over de vlakte van het Comtat Venaissin, de Verdon baant zich via een enorme kloof een weg door de hoogvlakte van de Haute-Provence en snijdt door de laatste uitlopers van de Alpen.
Terwijl de Noord-Franse Alpen onderhevig zijn aan de invloeden van de Atlantische Oceaan, behoren de Zuid-Franse Alpen tot het Middellandse Zeegebied.

Bezienswaardigheden in de Zuid-Franse Alpen

In het natuurpark du Queyras en in de omgeving van Embrun en Briançon zijn fraaie vakantiehuizen te huren en prachtige plekjes te bewonderen, zoals het stuwmeer van Serre-Ponçon, de Cime de la Bonette, het charmante plaatsje Barcelonette in het hart van het dal van de Ubaye en de wonderlijke rotsformaties, demoiselles coiffées of “gekapte juffrouwen” genoemd, in het natuurpark van de Écrins.

De beste en ontegenzeggelijk ook de mooiste route door de Zuid-Franse Alpen is de beroemde Route Napoléon, die is aangelegd langs het traject dat de Franse keizer na zijn ballingschap op het eiland Elba volgde. Deze route loopt vanaf Golfe-Juan aan de Côte d’Azur, waar Napoleon aan land ging, tot aan Grenoble, vandaag de dag een bruisende stad met een prachtig museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Nog vóór de bergketen van de Alpen verrijst de 1909 m hoge Mont Ventoux die het hele landschap van de Provence ten oosten van de Rhône beheerst, vooral ’s winters wanneer hij met een glinsterende sneeuwmantel is bedekt. Zoals de naam van de berg al doet vermoeden, kan het op de top flink waaien; de mistral gaat er als een razende furie tekeer.
Meer naar het zuiden, aan de ander kant van de Col d’Allos, heeft de Verdon, een zijrivier van de Durance, in de Voor-Alpen bij Castellane een reeks van ongekend mooie gorges uitgesneden waar de natuur zo onherbergzaam is dat geen mens zich er ooit heeft willen vestigen. Het indrukwekkendste uitzicht heeft u vanaf de steile en kronkelige route langs de Corniche Sublime, waar u ver in de diepte de rivier ziet stromen.