Kunst en wijn - vakantie of een weekendje weg in de Elzas

De slingerweg die gevolgd wordt door de beroemde Route du Vin van de Elzas, is bezaaid met schilderachtige stadjes met heerlijk eten en bezienswaardigheden, in veel van hen loont het te overnachten in een vakantiehuis of appartement.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in de Elzas:Colmar

De aantrekkelijke stad Colmar herbergt het populaire Musée d’Unterlinden, gehuisvest in een 13e-eeuws klooster. Het kroonjuweel van de opmerkelijke collectie is een immens driedelig altaarstuk dat wordt beschouwd als een van de mooiste werken van de Duitse kunstgeschiedenis.
Colmar zelf is rijk aan middeleeuwse en renaissancearchitectuur en is de geboorteplaats van Auge Bartholdi, de ontwerper van het Vrijheidsbeeld in New York.

De Route du Vin

De Route du Vin, begint ( of eindigt) ten zuiden van Colmar en voert u langs prachtige met wijnstokken begroeide hellingen aan de voet van de Vogezen. De weg zigzagt en slingert langs een reeks ommuurde middeleeuwse stadjes, zo van een ansichtkaart, met vakwerkhuizen, mooie daken met balkons vol geraniums. Gezellige winstubs (zo heet een café in de Elzas) serveren wijn uit honderden lokale wijngaarden. Tot de lekkerste frisse wijnen van de Elzas behoren: Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer, Muscat en Tokay Pinot Gris. Rijk boerenland en boomgaarden bevestigen de reputatie van de Elzas als de ‘voorraadschuur van Europa’ en ook de hemelse vette ganzenleverpastei zou hier zijn ontstaan.

Beste tijd om naar de Elzas te gaan

Beste tijd is van Pasen tot november, met de grootste drukte medio augustus tot oktober. In juli is er een internationaal muziekfestival in Colmar met klassieke muziek uit de hele wereld. De wijnoogst valt in september-oktober en van eind november tot eind december is de Elzas versierd met de mooiste kerstdecoraties. De regio is beroemd om haar gezellige kerstmarken!