Bretagne - boordevol vakantieplezier

Elk jaar weer vinden vele vakantiegangers hun weg naar deze mooie regio aan zee. De prachtige oceaan, de schitterende zandstranden met ruige granietrotsen en romantische baaitjes, maken van deze regio één van Frankrijks mooiste vakantiebestemmingen.

Wie van de kust, de natuur en de cultuur houdt, is in goede handen in dit land van de zee. Bekijk de uitgebreide selectie vakantiehuizen en vakantieappartementen in Bretagne.

Zoeken en boeken -  vakantiehuizen en appartementen in Bretagne:Armor - land aan zee met de mooiste kusten

Bretagne, dat met zijn westpunt naar de wijde oceaan reikt, wordt in het noorden begrensd door Het Kanaal, in het westen en zuiden door de Atlantische Oceaan. De Bretonse kust is sterk ingesneden en daardoor ruim 1000 km lang. Dit is Armor of ‘land grenzend aan zee’, dat de Argoat (het binnenland) met zijn bossen, heiden en heuvels omsluit.
Door de voortdurende werking van de zee op het oude Amoricaans Massief, waarvan Bretagne deel uitmaakt, is een zeer afwisselend kustlandschap ontstaan, dat typerend is voor Bretagne. Hoewel de Bretonse kusten er nu eens vriendelijk, dan weer woest en soms zelfs vijandig uitzien, bezitten zij een unieke schoonheid die, afhankelijk van het getij, telkens een ander aanzien biedt.
De meest karakteristieke kustlandschappen bevinden zich in het noorden en westen van het schiereiland. Vanaf de Pointe du Grouin (ten noorden van Cancale) tot Le Val André strekt zich de Côte d’Émeraude uit, waarlangs beroemde badplaatsen liggen zoals: de kaperstad St-Malo met zijn schitterende stadswallen, Paramé, het mondaine Dinard dat zeer geliefd is bij de Engelsen, St-Lunaire, St-Cast-le-Guildo, Salbles-d’Or-les-Pins, Erquy en Le Val-André.
Tal van landtongen, de zogenoemde pointes, steken ver vooruit in de zee en bieden spectaculaire panorama’s. Het roze zandsteen van de Cap Fréhel, een rotsmassa waarvan de steile kliffen 70 m boven de zee verrijzen, is een van de schitterendste plekken van dit deel van de Bretonse kust, waar de golven voortdurend tegen de rotsen beuken en de wind vrij spel heeft.
De kust van de abers (Aber-Wrac’h, Aber-Benoît, Aber Ildut) die ruig en vaak ongerept is, maar zo karakteristiek voor Bretagne, wordt ook wel de kust van de legende genoemd. De trechtermondingen snijden er diep het kustplateau in en bieden bij vloed een prachtig schouwspel.
Het is echter bij Finistère, dat de kust en de zee een sublieme, ongenaakbare schoonheid hebben: de natuur laat zich hier in al haar woestheid zien, met duizelingwekkende steile kliffen, diepgekleurde rotsen en hoge golven die op de klippen te pletter slaan.

Argoat- Het Bretonse wonderschone binnenland

Het binnenland van Bretagne dat een geheel andere charme heeft, maar net zo betoverend is, leent zich uitstekend voor het maken van lange wandelingen.
Van de Montagnes Noires tot de Monts d’Arrée is het landschap heuvelachtig, ongerept, mysterieus, vooral wanneer de toppen in nevel zijn gehuld. Ondanks de relatief lage toppen wekt dit deel van Midden-Bretagne de indruk redelijk hoog te zijn, wat mede veroorzaakt wordt door de dorre verlatenheid van de bergketen, de zaagtanden van de bergkammen die afsteken tegen de golvende plateaus waarboven zij verrijzen, en door de harde wind. De Ménez-Hom biedt bij helder weer een prachtig uitzicht over de weidse horizon.
Tussen de Léon-streek in het noorden van de Finistère en Cornouaille in het zuiden liggen de Monts d’Arrée die deel uitmaken van het regionale Armoricaans natuurpark en aantrekkingskracht uitoefenen op hen die op zoek zijn naar ongerepte natuur. Dit rotsachtige massief is bedekt met bremvelden die in het voorjaar een onafzienbaar gouden tapijt vormen, en met heide die in september paars kleurt. Bij Le Huelgoat vormen bos, meer, snelstromende riviertjes en opeengestapelde rotsblokken een prachtig stukje natuur en maken dit gebied tot een van de mooiste plekjes van het Bretonse binnenland. 

Wat is nog meer leuk om te doen in Bretagne?

Bezoek de karakteristieke charmante vissersstadjes als Benodet, Carnac en Brest. De hoofdstad Rennes met een prachtig kasteel is ook zeker de moeite waard om een keer naar toe te gaan. Verder zijn er talloze burchten die verhalen over een krijgshaftig verleden. Die van Fougères en Vitré behoren tot de mooiste van Frankrijk. Een andere zéér bekende verbazingwekkende bezienswaardigheid aan de kust is natuurlijk: De abdij van Mont Saint Michel - Het Wonder van het Westen - fier oprijzend in de baai tussen Normandië en Bretagne. De als een fata Morgana uit het water van de oceaan oprijzende rots met abdij imponeert telkens weer.

Het weer in Bretagne

Bretagne is zeker niet een regenachtig en koud gebied, zoals sommigen beweren. Bretagne ligt aan de Warme Golfstroom en heeft daarom meer zomerse dagen dan je op andere plaatsen in Frankrijk kan verwachten. Is het dan toch een dag bewolkt, trek dan gewoon even uw favoriete trui aan voor een prachtige lange strandwandeling en geniet van de enorme wolken die voor een mooi aangezicht zorgen.