Auvergne - het groene hart van Frankrijk

De Auvergne ligt in het hart van het Massif Central. Met zijn bergen, vulkanen, dalen en vruchtbare akkers vormt de Auvergne een afwisselend landschap waar men nog tal van bijzondere, onbedorven plekjes kan vinden. Het is een paradijs voor vakantiegangers die van outdoor activiteiten houden. U kunt hier ideaal wandelen in de zomer en zelfs skiën in de winter. Ook vindt u er enkele van Frankrijks mooiste kerken, kastelen en paleizen uit de romaanse, middeleeuwse en renaissance periode.

Bent u op zoek naar een afwisselende vakantie in het hart van Frankrijk dit jaar? Huur dan een vakantiehuis in de Auvergne! Deze prachtige regio biedt alles wat u nodig heeft om van uw vakantie een onvergetelijke ervaring te maken.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in de Auvergne:


Uw vakantiehuis in de Auvergne

Met een vakantiehuis in de Auvergne verblijft u in het groene hart van Frankrijk. De regio wordt in het oosten begrensd door Rhône-Alpes, het Franse Alpengebied dat vooral bekend staat om zijn uitgestrekte wintersportgebieden. Ten noorden van de Auvergne ligt de wijstreek de Bourgogne, ten zuiden grenst het aan de Languedoc-Roussillon. Een vakantie in de Auvergne kan eventueel ook gecombineerd worden met een verblijf in Poitou-Charentes voor bijvoorbeeld een strandvakantie.

Vulkanisch landschap

De Auvergne is een relatief dunbevolkte regio en bijzonder aantrekkelijk door zijn natuurlijke schoonheid. Het bijzondere van de regio is de aanwezigheid van een tachtigtal ‘slapende’ vulkanen: vijfduizend jaar geleden was het een gevaarlijk vulkanisch gebied! Ofschoon ze nog goed zichtbaar zijn is door de jaren heen op de hellingen veel plantengroei geweest, waardoor het een natuurlijke omgeving is geworden. Nu kunt u er genieten van de ruige maar groene natuur, de prachtige kratermeren en kronkelende ruisende rivieren. Dit unieke landschap is ideaal voor outdoor activiteiten zoals fietsen, mountainbiken en wandelen. Bovendien kan uw trouwe viervoeter met u mee op ontdekkingstocht als u een vakantiehuis met hond huurt.
Liefhebbers van vulkanische gebergten kunnen hun hart ophalen vooral in de Monts Dômes – een keten van uitgedoofde vulkanen - die opvallen door variatie in vormen. Zo zijn er ingestorte kraters te zien, maar ook in elkaar geschoven kegels en koepelvormige toppen met steile wanden, waarvan de hoogste de Puy de Dôme een fraai voorbeeld is en waar vandaan u een magnifiek uitzicht heeft over de Chaîne des Puys.

Stranden van de Auvergne

Vanwege de ligging, in het midden van Frankrijk, is er geen zee. Toch zijn hier genoeg plekken waar u kunt genieten van zon en water.
Overal in de Auvergne liggen namelijk kleine en grote meren in het landschap. De grotere plassen zijn soms stuwmeren, maar de meeste zijn natuurlijke meren. Sommige natuurlijke meren zijn door de jaren heen ontstaan in de kraters van oude, slapende vulkanen, waaraan ze hun zuiverheid en unieke rijkdom ontlenen. Aan de rand van deze meren treft u kleine zand- of grasstranden aan. Hier kunt u heerlijk zonnebaden, zwemmen en vele andere watersporten beoefenen. Een van de vele aan te bevelen stranden waar u zich met veel waterpret kunt vermaken is bij het Lac d'Ayat.

Leuke dorpjes in de Auvergne

De Auverge is een streek waar u er eens helemaal uit bent, en waar u dagen door de dorpen kunt zwerven en inkopen doet voor uw picknick op markten in de kleine stadjes.
De Auvergne is een streek van landelijke dorpen die vaak zo uit een plaatjesboek lijken te komen, zoals bijvoorbeeld het plus beau village Tournemire - een gehucht tussen Salers en Aurillac – waar de typische huizen uit de streek met de grijze leistenen daken zo mooi zijn gerestaureerd en men een aangenaam uurtje kan doorbrengen met het bekijken van de huizen, de oude stenen broodovens en de kleine groentetuintjes langs de kolkende bergstroom. Als u deze kant uitgaat, bezoek dan ook vooral Salers en Saint-Nectaire – twee dorpen waaraan de namen ontleend zijn van de beroemdste kazen van de Auvergne – of Besse-en-Chandesse, een charmant middeleeuws dorp met enorme grijze huizen, opgetrokken uit vulkanisch steen.