Op vakantie naar Dordogne?

Een geweldige keuze voor een vakantie met zijn tweeën of het hele gezin.

De streek Dordogne met de hoofdstad Périgueux is een prachtig gebied om te ontdekken, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk grenzend aan de machtige wijnstreken van Bordeaux.
Ongeacht waar u in de Dordogne uw vakantiehuis of appartement huurt, u bent altijd dichtbij prachtige natuurgebieden en bezienswaardigheden. De Dordogne heeft na Parijs de meeste monumenten met vele sprookjes kastelen en grotten met prehistorische tekeningen zoals de beroemde grot van Lascaux. 

Dit alles gaat gepaard met een heerlijk klimaat: veel zon, weinig wind, prettig warm en zeker nooit te koud, niet te droog en soms een klein buitje.

Kom naar de Dordogne en beleef het echte Franse vakantiegevoel!

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in de Dordogne:

 

Landschap van de Dordogne

De Dordogne, dat deel uitmaakt van de regio Aquitaine, is een gebied dat de Fransen zelf de Périgord noemen. Het is een landstreek met prachtige natuurschoon en een zeer populaire vakantiebestemming. De afwisseling in het landschap is verbazingwekkend. Naar het oosten ligt de Perigord Noir, met oude eikenbossen, afgewisseld door kastanje- en naaldbossen en kale heidevlakten. Naar het westen, rondom de historische stad Bergerac, ligt een wat vriendelijker streek met wijngaarden, tabaksplantages en fruitbomen. Naar het noorden vindt u het woud van La Double en de Périgord Vert, met zijn weiden en bossen. Weinig andere delen van Frankrijk hebben zo’n afwisselend landschap als de streek tussen de rivier de Lot in het zuiden en de Vézère in het noorden. 

Prehistorische grotten

Zuidwest-Frankrijk kan zich erop beroemen dat het een van de belangrijkste permanent bewoonde gebieden ter wereld is. Al 40.000 jaar wonen er mensen in het land langs de Dordogne en de Vézère, die daar onuitwisbare sporen van hun verblijf hebben nagelaten. Diep in de vele grotten of schuilplaatsen in de rotsachtige delen van het gebied vindt u de stille getuigen van de prehistorische ontwikkeling van de mens – de jager, die vaak ook over fijnzinnige artistieke gaven beschikte. De belangrijkste gebieden met prehistorische bewoning liggen rondom het prachtige middeleeuwse stadje Sarlat. Binnen 25 km van dit stadje liggen de grotten bij Les Eyzies, Montignac en Lascaux. Deze laatste grot is voor de studie van de prehistorie van onschatbaar belang geweest. Dit was de tempel waar de jagers inspiratie zochten voor een geslaagde jacht, omringd door de fraaie, veelkleurige fresco’s die hun prooi voorstelden. Helaas is het voor het grote publiek niet meer mogelijk de grotten van Lascaux te bezoeken, omdat men heeft ontdekt dat de adem van de bezoekers de kwaliteit van de rotsschilderingen aantastte. Wel zijn er ter plaatse nog prachtige reproducties te bewonderen, en de plek zelf is een bezoek ten volle waard, alleen al om het grimmige landschap met zijn zeldzame schoonheid. 

Kastelen

Buiten de grotten trekken de kastelen de aandacht. Vanaf het begin van de Middeleeuwen raakte de Dordogne bezaaid met een groot aantal kastelen. (Ruïnes meegerekend zijn er alleen in dit departement bijna 1000 kastelen) U moet zich voor ogen houden dat de rivieren duizenden jaren de voornaamste ‘wegen’ door het land waren. Daarlangs werden ook de belangrijkste kastelen gebouwd: aan de Dordogne, bij voorkeur hoog op de rotsen, in een van de vele lussen die de rivier maakt, zodat men zowel stroomop- als stroomafwaarts een goed uitzicht had. Kastelen Beynac en Castelnaud worden beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde kastelen van het land. Ze liggen prachtig aan de steile oevers van de Dordogne, vanwaar u een fraai uitzicht heeft op de omliggende bergen, vlakten en dalen.

Meer leuke activiteiten om te doen

In de Dordogne blijft u altijd in beweging. De vijf rivieren Dordogne, Vézére, Isle, Dronne en Auvézère lenen zich uitstekend voor een leuke kanotocht. Weinig rivieren hebben de sportieve watertoerist, of hij nu beginneling of gevorderde is, zoveel te bieden! Schoon water met zowel kalme als vlotte stroming, oevers met imposante rotswanden of met kleine strandjes.
Maar, deze streek is zo divers dat u ook elke dag wat anders kan gaan doen. Golfen, raften, vissen, fietsen, zwemmen, paardrijden en wandelen behoren allemaal tot de mogelijkheden in deze prachtige regio vol natuurschoon.
Wijnliefhebbers kunnen in de vele wijnkelders van het gebied de lokale wijnen uit de oogst van dat jaar proeven en als u in uw vakantiehuis graag zelf u eigen maaltijd bereidt, dan vindt u altijd op de lokale markten in de vele pittoreske stadjes de heerlijkste ingrediënten en goede wijnen. Bijvoorbeeld op zaterdag, in het centrum van het middeleeuwse stadje Sarlat, ook wel de parel van de Dordogne genoemd, staat het vol met marktkramen.

 

Klimaatcijfers

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de streek Dordogne:

 

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
 neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 9 2 3 15 n.v.t.
februari 11 3 4 15 n.v.t.
maart 13 4 5 15 n.v.t.
april 16 6 6 14 n.v.t.
mei 23 9 7 16 n.v.t.
juni 25 13 8 13 n.v.t.
juli 28 16 9 11 n.v.t.
augustus 28 16 8 11 n.v.t.
september 25 13 7 11 n.v.t.
oktober 20 10 5 12 n.v.t.
november 13 6 3 15 n.v.t.
december 9 3 3 15 n.v.t.
 = 0-5 mm ●  = 6-30 mm ●  = 31-60 mm ●  = 61-100 mm ●  = 101-200 mm ●  = meer dan 200 mm

bron: https://www.klimaatinfo.nl/frankrijk/dordogne.htm