Aquitanië aan de Franse Atlantische zonovergoten kust

Lekker luieren op het zandstrand van de Côte d’Argent, surfen in een ideale branding, fijne wijnen proeven in prestigieuze wijnkelders, verse oesters eten bij zonsondergang aan zee, zwerven door middeleeuwse steegjes, slenteren over kleurrijke markten of zoek de eenzaamheid op van de mooie bergen. Alles kan in Aquitanië ( Aquitaine), een populaire vakantiebestemming tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën. De regio biedt een ruime keuze aan bezienswaardigheden, een 250 km lange zandkust, bossen en natuurlijk het betoverende berglandschap van de Pyreneeën. Vanuit uw vakantiehuis in Aquitaine kunt u ook de beroemde stad Bordeaux en omgeving bezoeken!

De kust van Aquitanië en het binnenland zijn dus verre van saai en wie hier ooit geweest is, komt er altijd weer terug!

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Aquitanië:Aquitanië – een schitterend stukje Frankrijk

Nouvelle-Aquitaine is een Franse regio die op 1 januari 2016 is ontstaan door de samenvoeging van de drie regio's Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes. Op deze pagina beperken we onze informatie tot Aquitainië.

Aquitanië met de aan zee gelegen departementen Gironde, Landes en Pyrenées Atlantiques en de landinwaarts gelegen departementen Dordogne en Lot-et-Garone, zijn zeer geliefd bij de Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

Vakantiehuizen in Gironde

Het noordelijkste deel van Aquitaine is de Gironde. Niet alleen begint hier het eindeloze fijne zandstrand, maar er zijn ook mooie en interessante steden, zoals de mondaine badplaats Arcachon met zijn prachtige stranden en beroemde oesterkwekerijen, of Bordeaux, hoofdstad van Aquitaine en de best bewaarde oude stad van Frankrijk. Een wandeling door het centrum van de stad neemt u mee op een reis door de geschiedenis, waarna u op het terras kunt ontspannen en genieten van de Franse keuken en de heerlijke Bordeauxwijn.
Voor Bordeaux strekken zich zo’n 13.000 ha aan wijngaarden uit over een lengte van rond de 80 km. Een rit door de Médoc - een wereldberoemd wijngebied met een zee van wijnstokken en voorname chateaux - behoort tot de meest onvergetelijke belevenissen van een reis door Aquitanië. Wat u als Aquitaniër-reiziger ook niet mag missen is het natuurwonder Dune du Pilat. Met een hoogte van 110 m is de Duin van Pilat de hoogste in Europa en daarvandaan heeft u een panoramisch uitzicht over de over de dennenbossen van Les Landes en de Atlantische Oceaan.

Vakantiehuizen in Landes

Als Napoleon III niet had ingegrepen met zijn bebossingsproject, zou deze kust volledig bedekt zijn geweest met verdwaalde duinen en had u niet kunnen genieten van de huidige mooie lange zandstranden. Op zijn bevel werden namelijk dennen en pijnbomen geplant om de bodem te stabiliseren, zodat het land niet meer overspoeld zou worden door de Atlantische Oceaan. De moerassen werden drooggelegd en in de loop van de tijd ontstond zo het grootste productiebos van Frankrijk dat in 1970 tot Parc Natural Régional des Landes de Cascogne werd uitgeroepen.
De badplaatsen in Landes zoals Biscarrosse en Mimizan-Plage worden door duinen en naaldbossen van de zandstranden gescheiden. Deze kuststreek is een ideale plek om te fietsen en te wandelen in en langs de schaduwrijke dennenbossen. Surfliefhebbers komen ook volledig aan hun trekken aan de stranden van Les Landes. 

Verder landinwaarts in het plaatsje Dax, gelegen aan de rivier Adour, vindt u het op een na grootste kuuroord van Frankrijk, bekend om zijn thermale baden. De rijke historie van het stadje en de prachtige natuur rondom maken een bezoek absoluut de moeite waard.

Vakantiehuizen in de Pyrenées-Atlantiques

De Pyrénées Atlantiques, het meest zuidelijke departement van Aquitanië, is de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de bergen. Via het Baskenland strekken de Pyreneeën zich verder uit in de richting van de Middellandse Zee. Bij helder weer bieden de bergen een adembenemend uitzicht tot ver in Spanje.
Aan de kust vindt u rondom de plaatsen Bayonne, Biarritz, Hendaye en Saint-Jean-de-Luz mooie stranden. Biarritz is een chique badplaats waar het aangenaam slenteren is. De grandeur van de 19e eeuw is er blijven hangen. In onze eeuw trekt Biarritz als een magneet surfers uit de heel Europa aan. Als u van de bergen en heuvels houdt, zou u zeer zeker even naar Ascain, in het hart van het Frans-Baskenland, moeten gaan. Een charmant dorp, aan de voet van de 900 m hoge berg La Rhune, is een ideaal uitgangspunt om het Pyreneeënlandschap te gaan verkennen. Het dorpsleven speelt zich af rond het centrale plein waar zowel het raadshuis als de fraaie dorpskerk te vinden zijn. Verder landinwaarts ligt de zeer bezienswaardige stad Pau die met haar prachtige gebouwen en historische binnenstad elk jaar door veel toeristen wordt bezocht. In deze stad kunt u gerust een dagje doorbrengen zonder dat u uitgekeken raakt!

Vakantiehuizen in de Dordogne en Lot-et-Garonne

Zowel de departementen Dordogne als Lot-et-Garonne liggen in het binnenland van Aquitainië en grenzen aan de regio’s Limousin en Midi-Pyreneeën. Hoewel ze niet in de buurt van de zee liggen, bieden ze ook vele bezienswaardigheden en recreatiemogelijkheden. Bovendien zijn de prijzen van de vakantiehuizen hier vaak iets goedkoper dan aan de kust.

Met zijn romantische dorpjes en lieflijke landschappen is de Dordogne met gelijknamige rivier voor velen de ideale vakantiebestemming en zeker voor kanoërs. Weinig rivieren hebben de sportieve watertoerist, of hij nu beginneling of gevorderde is, zoveel te bieden! Schoon water met zowel kalme als vlotte stroming, oevers met imposante rotswanden of met kleine strandjes. Daarnaast is het dal van de Vézere, in de buurt van Les Eyzies, de bakermat van de mensheid met vele prehistorische vindplaatsen en grotten.
Wanneer u een vakantiehuis in het landelijke departement Lot-et-Garonne ten zuiden van de Dordogne kiest, kunt u genieten van de rust, natuur en een mild klimaat. Het is een vakantiegebied met uitgestrekte groene heuvels, bastides, rivieren, boomgaarden, krijtrotsen, kastelen, molens en duiventillen. Voor de waterliefhebbers zijn er 200 km bevaarbare waterwegen, zoals de Lot, Garonne, Baïse en Canal des Deux Mers.

Met de kinderen naar Aquitanië

De hele Franse Atlantische kust is een paradijs voor zowel kleinere als grotere kinderen. De vele water- en attractieparken en de eindeloos lange zandstranden bieden genoeg afwisseling. De meeste vakantiecomplexen zijn goed geoutilleerd voor een vakantie met kinderen.

Reizen naar Aquitanië

Met de auto is de eenvoudigste manier om uw vakantiehuis te bereiken en ook ter plaatse onafhankelijk te zijn. Of u nu uit Groningen of uit Gent komt, alle wegen leiden, zoals bekend, naar Parijs en vandaar gaat u richting Aquitanië.
U kunt ook vliegen. Bordeaux, Biarritz, Dax, en Pau zijn dagelijks met Air France en andere maatschappijen te bereiken vanuit Parijs. De vliegvelden liggen maximaal een half uur met de bus van het centrum.