De Eifel - vakantiegenot dichtbij huis

Zo dicht bij huis, maar toch in het buitenland en het gevoel er even helemaal tussenuit te zijn. Voor veel mensen is een vakantiewoning in dit gebied dan ook echt een heerlijke verrassing. 

De Eifel is werkelijk een prachtig en goed bereikbaar vakantiegebied. Steeds vaker gaat men, bij voorkeur in het voor- of naseizoen, naar deze regio om op ontspannen of sportieve wijze de nog resterende vakantiedagen door te brengen. Weer anderen gaan voor de herfstkleuren en de wijnfeesten die in dat jaargetijde plaatsvinden. In ieder geval, welk seizoen u ook kiest, of u nu alleen of met z’n tweeën gaat, met het hele gezin of juist een groep vrienden, een vakantie in een vakantiehuisje in de prachtige Eifel zal u zeker niet teleurstellen.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in de Eifel:Meer over de Eifel

Niet ver van Nederland ligt de Eifel. Hoewel een deel van het gebied in België ligt dat het oostelijk deel van de Eifel-Ardennen vormt, ligt het grootste deel in Duitsland in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. De Eifel wordt in het oosten begrensd door de Rijn, in het zuiden door de Moezel en in het westen door de Belgische Ardennen. Dit prachtige vakantiegebied is een ruim open land van golvende heuvels, uitgestrekte bossen, meren en landelijke dorpen. Belangrijke grenssteden die het gebied van de Eifel markeren zijn Aachen, Keulen, Koblenz en Trier. 

Het vulkaangebied de Eifel

Het centrale en oostelijk deel van de Eifel wordt de Hohe Eifel of Vulkaaneifel genoemd. Deze namen zijn te danken aan het feit dat de hoogste toppen zich hier bevinden ( (de hoogste top is de Hohe Acht bij de Nürburgring van 747 meter hoog) en omdat vulkanische uitbarstingen hier duidelijk sporen hebben achtergelaten. Misschien wordt het gebied ooit wel weer vulkanisch. De laatste uitbarsting was weliswaar 10.000 jaar geleden, maar…er zijn wel meer rustige periodes van duizenden jaren geweest. Het bekendste vulkanische verschijnsel zijn de zgn. ‘Maare’, de ronde kratermeren waarvan de Laacher See de grootste is.

Wijn in de Eifel

Wie van wijn houdt, gaat naar het Ahrdal in het noorden of naar het Moezeldal dat de Eifel aan de zuidzijde afsluit. Beiden valleien tussen de druivenranken zijn grote toeristentrekkers en een lust voor oog en mond vanwege het prachtige landschap, romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants.

Wat is er te doen in de Eifel?

In het Eifelgebied is veel te beleven. Watersportliefhebbers worden aangetrokken door de grote stuwmeren in de Nordeifel (de grootste is de Rurtalsperre). Ook kunt u op de vele rivieren in de Eifel met name in het voorjaar terecht voor wildwater activiteiten zoals kajakken, hydrospeed en raften.
Andere actievelingen kunnen een vakantiehuis in de Eifel huren voor een bezoek aan de beroemde Nurburgring, waar Formule 1 races, 24-uurs races en toerwagenkampioenschappen worden gehouden.

Toch liever wandelen? Voor de wandelaars zijn er legio mogelijkheden, om het even of u nu liever door de uitgestrekte beukenbossen van het Nationaal Park Eifel struint, de zandstenen rotsen van de Teufelsschlucht op avontuurlijke paden verovert of de diep ingesneden zijdalen van de Moezel verkent, het is allemaal de moeite waard.

De fietsroutes zijn zeer aantrekkelijk voor zowel ervaren als recreatieve fietsers. Wilt u graag een fietsroute doen, waarbij het stijgingspercentage niet zo groot is? Dan zijn de Maaren-Moezel-fietsroute of de Erft-fietsroute ideaal. Voor de geoefende fietser die van een klimpartij houdt, is de Vulkaanfiets-route-Eifel een goede uitdaging.

Ook voor de kinderen is er in de Eifel meer dan genoeg te doen. Denk hierbij aan de dierentuinen waaronder de Eifel-Zoo in Lünebach. Of, ook leuk om te bezoeken voor jong en oud is het Dinosaurierpark Teufelsschlucht met levensechte dinosaurussen en uiteraard is er veel plezier te beleven in het pretpark Phantasialand dat vanuit de Eifel goed bereikbaar is.

Als u wat meer op zoek bent naar geschiedenis en cultuur kunt u, buiten de hierboven al genoemde mooie steden, ook nog andere historische plaatsjes bezoeken zoals Adenau, Cochem, Monschau en Daun, maar u kunt ook het Rheinisches Freilichtmuseum in Kommern verkennen en terugreizen naar de vroegere bewoners van de Eifel.