Vakantie aan Duitse Noordzeekust – De zee roept!

Of het nu voor gezinnen met kinderen en hond, met vrienden of met uw partner is, u kunt zich verheugen op een mild klimaat, heerlijke zeevruchtenspecialiteiten en een fascinerende flora en fauna tijdens uw Noordzeevakantie. De zee roept ! De frisse zeewind fluit om uw oren, uw voeten scharrelen in de modder en uw longen vullen zich met zilte zeelucht.
De Duitse Noordzeekust, gelegen aan de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein, is niet alleen bekend om de Oost- en Noord-Friese Waddeneilanden en de populaire badplaats St. Peter-Ording, maar ook om het unieke natuurlandschap van het Nationaal Park Waddenzee.

Vind uw vakantiehuis

Zoek in het zoekveld bijvoorbeeld naar uw droom vakantiehuis aan de Noordzeekust met een bijzonder uiterlijk kenmerk, zoals een rieten dak, of selecteer op basis van afstand tot de zee. In een aantal badplaatsen liggen de vakantiehuizen en appartementen namelijk op loopafstand van de zee. Niets is toch fijner dan ’s morgens met een kopje koffie vanuit uw vakantiehuis direct het strand op te lopen?

Zoeken en boeken - vakantiehuizen aan de Duitse Noordzeekust:De Waddenzee

De grootste Waddenzee ter wereld behorend tot het werelderfgoed, is een gebied dat zich uitstrekt van Nederland tot Denemarken. De Waddenzee vormt een rustplaats voor meer dan 2 miljoen trekvogels. Bovendien is de Waddenzee het leefgebied van kegelrobben, zeehonden en bruinvissen, en er zwemmen ook zeetongen, jonge haringen en schollen. Het Nationale Park Waddenzee biedt met meer dan drieduizend verschillende dier- en plantensoorten een bijna paradijselijke omgeving.

Noord- en Oost-Friese Waddeneilanden aan de Duitse Noordzeekust

De Friese droomachtige eilanden zijn zeer geliefd bij de Duitse vakantiegangers, maar ook vanuit Nederland en België groeit de belangstelling, want de duinen, lange fijne zandstranden en bossen, bieden veel ruimte om te wandelen, te fietsen of heerlijk uit te rusten.
De bewoonde eilanden zijn op te delen in de Oost-Friese en Noord-Friese eilanden. De vijf Noord-Friese eilanden zijn: Amrum, Föhr, Helgoland, Pellworm en Sylt. Van de Oost-Friese eilanden zijn er zelfs zeven: Baltrum, Borkum, Juist, Langeoog, Nordeney, Spiekeroog en Wangerooge. Een aantal van deze eilanden zijn autovrij.

Het waddeneiland Sylt

Vlakbij de Deense grens ligt Sylt, het grootste noordelijkste eiland van Duitsland. Ongeveer achtduizend jaar geleden werd het eiland door een stormvloed van het vasteland gescheiden en in 1927 werd het door de Hindenburgdamm weer met het vasteland verbonden. Sindsdien reizen jaarlijks vele vakantiegangers over deze dam naar het 40 kilometer lange en tussen 350 en 1200 m brede eiland. Terwijl de wind aan de westkust de Noordzeegolven naar de kust drijft, is het aan de oostkust heel wat rustiger. Dit Noord-Friese eiland heeft naast fijne stranden ook mooie fiets- en wandelroutes en diverse sportfaciliteiten.
Veel van de aangeboden vakantiehuizen op Sylt zijn binnen loopafstand van de zee, zodat u altijd dicht bij het water bent. Ook in de winter is het goed vertoeven op dit eiland, want wat is er nou heerlijker dan op een koude winterdag, na een stevige wandeling met of zonder hond, terug te keren in uw comfortabele vakantiehuis, om de open haard aan te steken en samen te genieten van een goed glas wijn terwijl u uitkijkt over de stormachtige zee

 

Een greep uit de overige eilanden: Helgoland, Föhr, Amrum, Borkum en Nordeney

Als u Helgoland met zijn beroemde rode zandstenen kliffen en drieteenmeeuwen wilt bezoeken en tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik wilt maken om belastingvrij te winkelen, maak dan een boottocht naar dit eiland. Helgoland is één van de meest zonnige plaatsen van Duitsland en heeft dankzij de warme golfstroom een mild klimaat.

Op het 82 km2 grote, bijna cirkelvormige eiland Föhr ontdekte Christian VIII, koning van Denemarken en Noorwegen, al halverwege de 19e eeuw de gezonde lucht, het mooie landschap en het bijna 15 km lange zandstrand op het zuiden van het eiland. Het centrum van het eiland is de Noordzeebadplaats Wijk.

Ten zuidwesten van Föhr ligt het dunbevolkte Amrum, een paradijs voor de natuurliefhebber. Wie snel een indruk wil hebben van het hele eiland met zijn duinen, bossen, weilanden en brede stranden, moet beslist eens de 66 meter hoge vuurtoren tussen Nebel en Wittdün beklimmen.

Norderney is na Borkum het grootste eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Op het eiland vindt u zowel cultuur als natuur. Ten minste 85 procent van het gebied van Norderney maakt deel uit van het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee. De flora en fauna op het eiland is overweldigend. Norderney heeft ongeveer 80 kilometer aan fiets- en wandelpaden die u door en langs de verschillende kwelders, het wad en de duinen voeren. Daarnaast heeft het eiland natuurlijk prachtige stranden met fijn zand.

Borkum, met zijn ongerepte natuur en eindeloze zandstranden is het grootste en meest westelijk gelegen Oost-Friese Waddeneiland. U kunt er fijn wandelen en fietsen of breng een bezoek aan het Borkumriff waar u bij zonnig weer de slapende zeehondenfamilies kunt zien.

Hoe kom ik daar?

Van Nederland ( vanuit de Eemshaven in Groningen) en Duitsland ( vanuit Emden) varen er veerboten naar de verschillende Oost-Friese Waddeneilanden. De Noord-Friese eilanden zijn vanuit Duitsland in Dagebüll en Schlüttsiel per veerboot te bereiken en ook tussen de eilanden zijn er regelmatige afvaarten. Het toeristenseizoen loopt van mei tot september, maar de eilanden zijn het hele jaar door te bezoeken. Sylt is met de auto of de trein goed bereikbaar.