Verken het schitterende Noord-Jutland vanuit uw vakantiehuis

Kenmerkend voor Noord-Jutland (Nordjylland) is de 135 km lange Limfjord die het Kattegat verbindt met de Noordzee en die de kop van Jutland ( Vendsyssel) los snijdt van de rest van het Deense vaste land. Eigenlijk is de kop van Noord-Jutland een eiland, maar door de twee bruggen over de fjord, zeer gemakkelijk te bereiken.
De keuze aan vakantiehuizen op Noord-Jutland is enorm. U kunt kiezen uit vakantiehuizen met zwembad, sauna en whirlpool waar u met grote groepen kunt verblijven, of huizen in de duinen, of stulpjes met rieten daken. Iedereen vindt hier wel zijn of haar geschikte vakantiehuis of appartement.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen in Noord-Jutland:Het nog onontdekte Limfjord

Aan de drukbevaren Limfjord ligt de levendige haven – en winkelstad Aalborg. De stad is door een spoor-, verkeersbrug en tunnel verbonden met Norresundby en de kop van Jutland. Andere leuke historische binnenstadjes zijn Løgstør en Lemvig.
Landtongen, schiereilandjes, baaien en inhammen geven de fjord zijn grillige vorm. Vulkanische uitbarstingen en gletsjers van de laatste ijstijden zijn daarvoor verantwoordelijk. De fjord dankt zijn naam aan de leemstenen klippen (lim) langs de oevers.
Verstrooid in het water liggen talloze eilandjes die met veerdiensten en bruggen zijn te bereiken. Negen van de 91 eilandjes zijn bewoond. Mors met het leuke stadje Nykøbing Mors, is het grootste eiland. Net over de brug ligt het Jesperhus-park, een beschermd natuurgebied van heidevelden van naald- en loofbossen. Dit park omvat naast een bloemenparadijs, ook een vlinder- en vogelhuis, aquarium, terrarium en tal van andere attracties, zoals een waterpark waar kinderen kunnen spelen en ravotten. Het mooiste eilandje is misschien Fur, maar het kleinere, bijna onbewoonde, Livø doet daar beslist niet voor onder en is goed voor een paar uur wandelplezier.
In de Vikingtijd was de Limfjord de verzamelplaats en uitvalsbasis van Vikingboten. Een hoogtepunt aan de noordkant van de Limfjord, tegenover Aalborg is de Vikingbegraafplaats op Lindholm Høje met 700 graven. Daarom zijn langs de fjord veel resten van Vikingbegraafplaatsen en Vikingnederzettingen aangetroffen. Tegenwoordig is de Limfjord geliefd bij watersportbeoefenaars en lekkerbekken, die smullen van oesters, mosselen en kaviaar.

Tussen de zee en Limfjord

Thy, het grootste en oudste nationaal park van Denemarken, trekt de nodige vakantiegangers die via het gebied Han Herred, het schiereiland Salling of via de weg over de Oddesund naar het eiland rijden. Een veerpont vaart ieder kwartier over het kanaal tussen het kustcentrum Thyborøn en Agger. Tijdens deze tocht over het water is de kans groot om zeehonden te zien. Ook als u nog meer wilde dieren wilt zien, zoals reeën, edelherten en zeldzame vogels, dan zit u op Thy goed.
Het hele gebied wordt doorkruist door fiets- en wandelpaden die u naar de mooiste plekjes in het park brengen. Golfliefhebbers kunnen genieten op de mooie golfbaan van Nordvestjysk Golf Club, en de windsurfers onder u kunnen zich uitleven bij Klitmøller, een plaats die bekend staat als een van de beste windsufplekken van Europa.

De kust van het Noord-Jutland

De vele stranden, de zandduinen, de vele uren zonneschijn en de diversiteit aan watersporten maken van Noord-Jutland een prachtige bestemming voor een strandvakantie. Vissersplaatsjes en duinaanplantingen met losstaande vakantiehuisjes wisselen elkaar af achter de kustlijn van Højen-Skagen tot aan Hanstholm op Thy. De toeristenstroom naar deze kuststreek heeft de opkomst van tal van galerietjes en ambachtelijke ateliers bespoedigd.
Skagen op Skagens Odde ligt pal bij de samenvloeiing van Skagerrak en Kattegat op Grenen en heeft fantastische uitgestrekte zandstranden achter de duinenrij van Højen, terwijl er aan de oostkant fijne zandstranden liggen tot aan het gezellige badplaatsje Ålbæk dat tevens een goede plek is voor sportvissers. Rondom de noordpunt van Jutland ligt 60 km strand, maar op het uiterste puntje is het ten strengste verboden om te zwemmen vanwege de gevaarlijke stromingen. Dus alleen met de teen van de ene voet in het Kattegat, en die van de andere in het Skagerrak, wanneer u in beide zeeën tegelijk wilt staan.

Badplaatsen langs de Jammerbocht

Lokken is een van de vele drukbezochte badplaatsen aan de Jammerbaai met een breed strand van fijn zand. Een andere gezellige badplaats is Blokhus. De achter het strand gelegen duinen en bosgebieden zijn een heerlijk fiets- en wandelgebied. De plaats biedt de jeugd tal van mogelijkheden om er te sporten en het subtropisch waterparadijs wordt door hen zeer gewaardeerd.
De attractie voor kinderen is Fårup Sommerland met aquapark tussen Blokhus en Lokken. Het heeft behalve de gebruikelijke kermisattracties, een pretpark voor de kleintjes, zeeleeuwenshow, manege en wildwaterbanen in aqualand.

De oostkust van Noord-Jutland

Toeristen komen naar de noordelijk oostkust van Noord-Jutland vooral voor de uitgestrekte zandstranden en een trip naar de punt van Jutland. Het land is er overwegend vlak en het kan er hard waaien. De kust van Frederikshavn richting Hals is erg in trek bij Deense gasten die de jachthavens, het strand het blauwe water opzoeken.
Sæby is een aardig badplaatsje, waarin huisjes zijn gegroepeerd rond de witte kerk met fresco’s. De huidige vakantiegangers zijn voorafgegaan door de 19de-eeuwse kunstenaars en schrijver, die hier kwamen voor de stranden bossen en beken. In het vissershaventje kan het druk zijn met zeiljachten.

Læsø – eiland in het Kattengat

Het vrijwel ongerepte eiland Læsø met een aantal gezellige vakantiehuizen heeft een prachtige natuur met lage duinen en stranden. Aan de zuidzijde liggen uitgestrekte rønner ( zandplaten) die met eb droogvallen. U kunt er fietsen huren of de bus nemen.