Funen (Fyn) – het sprookjeseiland

Het eiland direct ten oosten van Jutland wordt vanwege het natuurschoon, de vele mooie tuinen, het fruit en de groente die er wordt geteeld, wel de ‘Tuin van Denemarken’ genoemd. Hans Christian Andersen beschreef het eiland als ‘Het groene hart van Denemarken’, maar ook tal van andere schrijvers en schilders hebben zich laten inspireren door het lieflijke landschap met karakteristieke Deense huisjes met rode daken en ruitjes van bolglas.

Vakantie vieren op het tweede grootste eiland van Denemarken in een ruim vakantiehuis met een romantisch rieten dak of vakantieappartement in de stad of aan zee, staat garant voor een onvergetelijke vakantie.


Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartement in Funen:Meer over Funen

Tussen de Store ( Grote) en Lille ( Kleine) Bælt ligt het ca. 3500 km2 grote eiland Funen. Een kuststrook van meer dan 1100 km maakt Funen tot een centrum van maritieme bedrijvigheid.
Meer dan 25 dorpsgezichten staan op de lijst van beschermde monumenten. Door het zacht glooiende landschap is 1175 km aan fietsroutes uitgezet. Het eiland is rijk aan landgoederen en kastelen, die voor een groot deel alleen op afstand mogen worden bekeken. Niettemin is het opwindend dat hier verschillende van Andersens sprookjes zijn ontstaan, vandaar dat men dit eiland ook wel sprookjeseiland noemt. De bevolking van Funen koestert zijn cultuurgoed tot in de kleinste gehuchten. Overal is wel een museumpje dat een bepaald aspect van de streek belicht. 

Odense

In het hart van Denemarken en Funen ligt Odense. De hoofdstad van Funen en derde stad van Denemarken dankt haar naam aan de Oud-Noorse Oppergod Odin. Wandel door de authentieke straatjes of bezoek de vele musea die de stad rijk is. Wie Odense noemt, noemt Hans Christian Andersen ( 1805-1875). Het meest bezochte huis van Denemarken dat doorgaat voor zijn geboortehuis staat in de Hans Jensens Stræde. Aan het huis van Andersens babytijd is een nieuwe museumvleugel gebouwd, waar de eerste uitgave van zijn kindersprookjes en het manuscript van de De kleine zeemeermin worden bewaard.
Ook is het leuk om samen met de kinderen  - vanaf het bos Munke Mose ten zuiden van het centrum - met de boot over de rivier Odense Å te varen naar de dierentuin, de Odense Zoo.

De stranden van Funen

Funen heeft relatief veilige stranden en strandjes doordat het in de beschutting ligt van Jutland en Seeland (Sjælland) en weinig last heeft van gevaarlijke stromingen. Meer dan 20 stranden en 10 jachthavens voeren de blauwe vlag die garant staat voor schoon zwemwater en stranden en goed functionerende reddings- en veiligheidsvoorzieningen. De wateren rond het eiland trekken ’s zomers talloze zeilers. Wie het decor van de kuststadjes vanaf het water wil aanschouwen kan dit het beste doen met boottochtjes naar de talrijke voor de kust gelegen eilanden.

Bezoek Zuid-Funen

Leuke verblijfplaatsen om Zuid-Funen aan te doen zijn Bøjden en Svenborg. Bøjden ligt op het mooie schiereiland Horneland even voor Faaborg (Fåborg). Vanaf Faaborg vaart u bijvoorbeeld naar het eiland Lyø. Het dorp Lyø op het gelijknamige eiland is interessant vanwege de bolle vensters en decoraties in een oude ambachtelijke traditie, die de 134 bewoners in ere houden. Maar, in de eilandengroep van Zuid-Funen treft u nog veel meer mooie eilanden aan met idyllische baaitjes, schilderachtige inhammen en prachtige zeestraten. Alle eilanden zijn bereikbaar door bruggen en tunnels, maar ook met veerdiensten.