Bornholm – een eiland apart

Ongeveer 40 km voor de Zuid-Zweedse kust - ver van het Deense vasteland - ligt het eiland Bornholm, dat vanwege zijn bijna zuidelijke klimaat ook ‘parel van de Oostzee’ wordt genoemd’. Bornholm is zowel voor de Denen als voor de buitenlanders een populaire vakantiebestemming. Het heeft een mild klimaat, minder neerslag dan de rest van Denemarken en veel meer uren zon. 

Boek een gezellig vakantiehuis of appartement op dit veelzijdige prachtige eiland. Slenter door leuke dorpjes en havenstadjes of verken het eiland al fietsend. In het noorden vindt u spannende rotsformaties. In het zuiden zijn er witte, kindvriendelijke stranden. U kunt kiezen uit een ruim aanbod aan vakantiehuizen voor families. Ze zijn comfortabel en gezellig ingericht en liggen op mooie plekken in de natuur. Trek er 's ochtends na een echt Deens ontbijt ('morgenmad') op uit. 's Avonds is het heerlijk thuiskomen in het idyllisch gelegen vakantiehuis dat van alle gemakken is voorzien.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen en appartementen op Bornholm:

 

Meer over Bornholm

De legende wil dat toen God klaar was met de schepping van Scandinavië hij een klein beetje over had van al het beste in Noord-Europa. Juist dat voegde hij samen en gooide het in de Baltische Zee, ziedaar Bornholm. Het eiland vormt een 600 km2 groot ‘Scandinavië in het klein’ met kilometers lange zandstranden, meren en venen, loof- en naaldbossen, heidevlaktes en duinengordels en het bezit een voor Denemarken unieke rotsachtige ondergrond. Toeristen kunnen er zwemmen, zonnen, wandelen, fietsen en gewoon relaxen. Talrijk zijn de overblijfselen uit de prehistorie. Rønne is de grootse stad van het eiland. In het stadje zijn veel oude huizen bewaard gebleven, waaronder mooie vakwerkhuizen. Typisch voor de pittoreske kustdorpjes zijn de witgekalkte haringrokerijen.

Vervoer naar en op Bornholm

Rechtstreeks een vakantie boeken vanuit Nederland en België is beslist aan te raden. Daarvan zult u nooit spijt krijgen. Maar ook als u het betoverende eiland Bornholm vanuit Denemarken wilt aandoen, ligt het natuurlijk niet om de hoek. Vliegen vanaf Kopenhagen naar Rønne is een optie, maar u kunt ook vanuit Kopenhagen of vanuit het Zweedse Ystad de veerboot rechtstreeks naar Rønne nemen. Vanuit Ystad gaat er een snelboot naar Rønne in 80 minuten. Vanuit Kopenhagen duurt de overtocht langer, zo'n 6 à 7 uur. 
Indien u zonder auto bent, zijn er op het eiland zelf voordelige en goede busverbindingen naar alle delen van het eiland. Maar de aantrekkelijkste manier om Bornholm te verkennen is toch wel op de fiets: 9 fietsroutes, elk van zo’n 40 km, gaan dwars door het land, waarin u bijna geen auto tegenkomt

Ontdek zee, strand en rotsen in Bornholm

Het zonnige Bornholm wordt in de volksmond ook wel het ‘zonneschijneiland’ genoemd.
Aan de zuidkust van Bornholm op het zuidelijkste puntje tussen Dueodde en het kustplaatsje Boderne ligt een uitgestrekt strand met mooie duinen. Met het fijne witte stuifzand werden vroeger zandlopers gevuld. Ook even ten oosten van het kustplaatsje Arnager ligt een goed badstrand.
De noordkust van Bornholm is lekker ruig met rotsformaties, kliffen en de kasteelruïne Hammershus. Met de kinderen kunt u een spannend bezoek brengen aan de open grotten, de zogenaamde Ovns. Aan de noordoostkust ligt het vissersplaatsje Gudhjem (‘Huis van God’) met leuke vakwerkhuisjes en visrokerijen. Haal hier een portie verse gerookte vis en bereid in de keuken van uw vakantieappartement een lekkere maaltijd met deze lokale specialiteit.
Andere badplaatsjes aan de noordkust zijn de aan elkaar gegroeide Sandvig en Allinge. Ze hebben schilderachtige smalle straatjes, kleurige huisjes en tuintjes. Sandvig heeft een groot overdekt zwembad, met zeewater en golfslag. Allinge heeft een in de rotskust uitgehouwen haven. Ten zuiden van Allinge liggen het badplaatsje Sandkås, het vissersdopje Tejn en iets in het binnenland het ronde 12de-eeuwse aan Sankt Olav gewijde verstingkerkje ( met negen schietgaten) van Olsker

Meer doe-activiteiten met kinderen

Maak leuke fietstochten met het gezin, bijvoorbeeld naar het interessante Almindingenbos. Kinderen vermaken zich ook prima in Joboland in Svaneke met onder meer een zwemparadijs, een dierenpark en een klimbaan. In NaturBornholm in Aakirkeby ontdekken kinderen alles over de natuur en dieren op Bornholm.