De Belgische Ardennen – Een streek zonder hoogseizoen

Het groene landschap van de Ardennen is ongerept. Samen met de Eifel, waarmee de Ardennen een natuurlijke eenheid vormen, golft het landschap van de Maas tot aan de Rijn: de heuveltoppen bedekt met romantische naaldwouden, de dalen ingekerfd door talloze riviertjes en beken. Soms kleurt een lichtgroen akkertje op tussen de bossen of geeft een rookpluim aan dat er zich een paar huisjes hebben samengevoegd tot iets dat men in de Ardennen al snel een dorp noemt.

Voor de liefhebber kennen de Ardennen geen hoogseizoen. In het najaar kleurt de streek op in stervensbruin en laaiend rood en komt het wild op tafel. ’s Winters wachten de skiliefhebbers ongeduldig tot de eerste sneeuw de hellingen bedekt. Het voorjaar is er onbegrijpelijk mooi en teer en de zomer, ach, daar hoeven we het niet over te hebben. Bovendien zijn er talloze mogelijkheden om een dag met wat minder goed weer door te komen - denk aan de grotten, burchten en kloosters - dat ook een gezin met jonge kinderen hier een fantastische tijd kan hebben

Naar de Ardennen gaat u vooral voor de natuur, sportieve activiteiten en …. voor de rust, want wat is er nu plezieriger dan in uw vakantiehuis aan het open haardvuur te zitten, het glas ter hand, de benen gestrekt om bij te komen van een lange avontuurlijke wandeling.

Zoeken en boeken - vakantiehuizen in de Belgische Ardennen:Waar moet je zijn in de Ardennen?

Sportieve activiteiten

De Belgische Ardennen zijn een paradijs voor sportieve gezinsactiviteiten. De keuze is oneindig: van wandelen en fietsen tot kajakken en raften, van mountainbiken, abseilen, paintball en tokkelen tot kanoën, boomklimmen en survivallen.
Bij CapNature kunt u genieten van boogschieten, mountainbiken en kayakken. Zie: www.capnature.be

De grotten van Han - een wonder van de natuur

De grotten van Han moet men eens gezien hebben! Het natuurfenomeen van druipsteengrotten is over de gehele wereld bekend en trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De druipsteengrotten van Han-sur-Lesse, waar de Lesse door het Devonische kalksteen doorsijpelt, behoren tot de grootste en meest interessante ter wereld. Onder begeleiding van een zeer bekwame gids vertrekt u voor een ruim 5 km lange dalende tocht langs de meest fantastische vormen van stalactieten en stalagmieten, door nauwe krochten, en enorme kathedraalhoge zalen. De temperatuur in de grotten is fris, dus neem een vestje mee.
Het dorp Han zelf is één grote souvenirwinkel met vele en goede restaurants en cafés met terrasjes

Bertrix, de stad van de leisteen

Bertrix is één van die bijzondere Ardense dorpen waar u nog nooit van hoorde. Bekend is de unieke leisteenmijn, waar u op 25 m diepte het keiharde mijnwerkersleven van weleer kunt ervaren.
Bertrix leent zich goed als centrum van wandeltochten. De Semois stroomt een paar kilometer ten zuiden van het plaatsje door een mooi dal. Een tocht naar het zuidelijker gelegen Herbeumont is aan te bevelen. Ook een tocht naar Geripont, westelijk van Bertrix, loont eveneens zeer de moeite.

Het Kasteel van Bouillion

Bezienswaardigheid van de eerste orde is uiteraard de door kruisvaarder Godfried van Bouillon onsterfelijk geworden burcht van Bouillion. Het kasteel, pal aan de Semois is op een beboste heuvel gebouwd en neemt het hele dal in beslag. ’s Zomers is hier dagelijks een spectaculaire roofvogelshow.
Noordwestelijk van Bouillon ligt op 444 meter hoogte het dorp Ucimont, vanwaar men de mooiste vergezichten over de Semois heeft. Iets ten zuiden van Ucimont ligt het schilderachtige Botassart met een beroemd uitzichtpunt op de ‘Tombeau du Géant’ ( Graf van de Reus) in de Semois.

Markten

Elke dag is er in de Ardennen wel een markt in de buurt van uw vakantiehuis. Wekelijks in Bertrix en Bouillon en twee keer per maand in Saint-Hubert, La Roche en Bastogne. In de zomer zijn er ook veel vlooienmarkten.

Redu – voor de boekenwurm

Redu is het bekendste boekendorp van het Europese vasteland. Er is een enorme keuze aan tweedehands boeken en strips in winkels, stallen en kraampjes.

Bastogne Historical Center

Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Bastogne Historical Center: boeiend voor oudere kinderen, met uniformen, wapens, authentiek oorlogstuig en een film van de Slag om Bastogne.

Doe de Moonwalk

Hoe gaat een astronaut naar de WC? Het Euro Space Center in Transinne geeft antwoord. Op 25 km van Bertrix ervaar je de emoties van een ruimtevaarder aan boord van de Space Shuttle. Tijdens een ‘echte’ Moonwalk word je zes keer lichter